Acasa Stiinta-ITStiinta Un inel aparte oferit de NASA

Un inel aparte oferit de NASA

scris de Marin Neacșu
2.124 Afisari

 Săptămâna aceasta, NASA a scos pe piaţă o nouă imagine din spaţiu care impresionează atât prin frumuseţe cât şi prin datele conţinute şi explicaţiile date privitor la fenomenul fotografiat. Cum datele  sunt explicate amănunţit, să vedem explicaţiile oferite de NASA fără a mai interveni prin explicaţii suplimentare sau interpretări personale :

Inel urias de gauri negre-Arp 147

Inel urias de gauri negre-Arp 147

 “ Un Inel uriaş de găuri negre  a putut fi observat de curând .Valentin’s Day a venit  cu o nouă imagine a  unui inel – nu de bijuterii – dar de găuri negre. Această imagine a Arp 147, reprezintă o  pereche de galaxii care interacţionează, situate la aproximativ 430 milioane ani lumină de Pămant, fotografiate în  raze X de la NASA Chandra X-ray Observatory (roz) şi datele optice de la Telescopul Spaţial Hubble (roşu, verde, albastru ), produse de Space Telescope Science Institute sau STScI.

 Arp 147 conţine o  ramaşiţă dintr-o galaxie spirală (dreapta), care s-au ciocnit cu galaxia eliptică din stânga. Această coliziune a produs un val de expansiune de formare a stelelor, care arată ca un inel albastru care conţine o  abundenţă de stele masive tinere. Aceste stele au o evoluţie de  câteva milioane de ani sau mai puţin şi apoi pot  exploda ca supernove, lăsând în urmă stele neutronice şi găuri negre.

 O fracţiune de stele neutronice şi găurile negre vor avea stele de companie şi pot deveni surse luminoase de raze X, deoarece absorb materie de la vecinii lor . Cele nouă surse de raze X împrăştiate în jurul inelului în Arp 147 sunt atât de strălucitoare încât acestea trebuie să fie găuri negre, cu mase care probabil sunt de zece până la douăzeci de ori mai mare decât a soarelui. O sursă de raze X este, de asemenea, detectată în nucleul galaxiei roşu de pe stânga şi poate fi alimentată de la o gaură supermasivă gaură neagră flamândă.

 Această sursă nu este vizibilă  în imaginea compozit, dar poate fi uşor de văzută în imaginea X-ray.Mai pot fi observate şi  alte obiecte care nu au legătură cu Arp 147: o stea în prim-planul din stânga jos a imaginii şi un quasar în  fundal ca sursă roz de mai sus şi la stânga  galaxiei în  roşu.

 Observaţiile în infrarosu  luate de NASA Spitzer Space Telescope şi observaţiile ultraviolete luate cu NASA's Galaxy Evolution Explorer (GALEX) au permis estimări ale  ratei de formare a stelelor în acel inel . Aceste estimări, combinate cu utilizarea de modele pentru evoluţia de stele binare au permis autorilor să conchidă că cea mai intensă formaţiune de  stele poate s-a încheiat în circa 15 de milioane de ani, conform timpului pământesc. Autorii au fost Saul Rappaport şi Alan Levine de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Pooley David de la Eureka Ştiinţific şi Steinhorn Benjamin, de asemenea, de la MIT.”

 Sursa : NASA Weekly Digest Bulletin

1 comentariu

Didos 21-02-2011 - 08:00

Interesant, dar cat de nestiutori suntem in fata maretiei universului. Putem spune si noi ca Socrate :Stiu ca nu stiu nimic!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult