Acasa Stiinta-ITStiinta Un semnal radio misterios a fost detectat, în premieră, din galaxia noastră

Un semnal radio misterios a fost detectat, în premieră, din galaxia noastră

scris de Misu Andrei
81 afisari

Semnale radio misterioase și intense au fost detectate pentru prima dată din interiorul propriei noastre galaxii, spun astronomii citați de The Independent.

Semnalele radio rapide (Fast Radio Burst sau FRB) durează doar o fracțiune de secundă, dar pot fi de 100 de milioane de ori mai puternice decât Soarele. În ciuda intensității lor, originea acestor semnale rămâne în mare parte necunoscută.

Acum, astronomii au putut observa un semnal radio rapid chiar în galaxia noastră, Calea Lactee, pentru prima dată. Pentru că sunt mai apropiate decât orice semnale detectate până acum, ele ar putea ajuta în cele din urmă la rezolvarea unui mister: care este de fapt proveniența lor.

Cel mai probabil, sursa acestor semnale radio rapide este un magnetar, conform mai multor studii publicate miercuri în jurnalul ştiinţific Nature, potrivit AFP, citată de Agerpres.

De la prima detectare a acestui fenomen cosmic, în 2007, oamenii de ştiinţă s-au întrebat care ar putea fi explicaţia acestor emisii rapide de unde electromagnetice.

Au fost emise diverse ipoteze, de la cele serioase, precum fenomenul de evaporare a unei găuri negre, până la cele exotice, cum ar fi existenţa unui semnal extraterestru. Originea este cu atât mai dificil de determinat cu cât evenimentul durează o perioadă de ordinul unei miimi de secundă.

Cea mai precisă detectare anterioară, datând din 2016, a indicat către o galaxie pitică situată la peste trei miliarde de ani lumină de Pământ.

La 28 aprilie, observatorul canadian CHIME şi observatorul american STARE2 au detectat astfel de emisii în aceeaşi regiune a boltei cereşti. Cele două echipe le-au pus pe seama magnetarului SGR 1935 + 2154, situat în galaxia noastră, Calea Lactee, conform studiilor publicate în Nature.

„Aceasta este primul semnal radio rapid atribuit unui obiect ceresc cunoscut”, a declarat într-un briefing de presă Christopher Bochenek, astrofizician la Institutul Caltech din Statele Unite şi responsabil în cadrul STARE2.

„Magnetarul (termen provenit din magnetic star – stea magnetică) este un tip de stea neutronică ce are un câmp magnetic atât de puternic încât deformează nucleul unui atom”, a explicat el. Steaua are dimensiuni mici, de ordinul a zece kilometri, însă are o masă masivă – o linguriţă de materie ar cântări câteva miliarde de tone – şi se roteşte cu rapiditate în jurul propriei axe, în doar câteva secunde.Semnalele radio rapide detectate au emis „într-o milisecundă la fel de multă energie în undă radio ca soarele timp de 30 de secunde”, potrivit lui Bochenek. Un semnal suficient de puternic pentru a-l urmări într-un receptor de smartphone după ce a traversat jumătate din galaxie, a spus el. O călătorie cu o durată estimată la 30.000 de ani lumină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS