Acasa Stiinta-ITStiinta Un simplu test sanguin ar putea depista timpuriu 13 tipuri de cancer

Un simplu test sanguin ar putea depista timpuriu 13 tipuri de cancer

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Centrul național al cancerului din Japonia intenționează să dezvolte în 5 ani o metodă cu ajutorul căreia să se depisteze în stadiu timpuriu 13 tipuri de cancer printr-un simplu test sanguin.

Un simplu test sanguin ar putea depista timpuriu 13 tipuri de cancer (foto:news.doctissimo.fr)

Proiectul, finanțat cu 7,9 miliarde de yeni (aproximativ 57 de milioane de euro), ar urma să contribuie la depistarea cancerului de sân, stomac, esofag, plămâni, ficat, vezică biliară, pancreas, colon, ovare, prostată și vezică urinară. Testul ar putea ajuta și la diagnosticarea precoce a unor patologii degenerative ca boala Alzheimer. Metoda constă în verificarea prezenței în sânge a micro-acizilor ribonucleici (microARN), a căror creștere ar semnala dezvoltarea unui cancer. În corpul uman au fost detectate peste 2.500 de feluri de micro-ARN, care ar putea servi de „markeri” pentru depistarea diferitelor tipuri de cancer, metodă mult mai rapidă decât setul de examene medicale practicat în prezent.

În cadrul proiectului vor fi analizate datele a 65.000 de pacienți, furnizate de Centrul național al cancerului. „Dacă vom reuși să realizăm în Japonia primul test mondial de mare precizie, viața oamenilor s-ar putea prelungi cu câțiva ani” a declarat Tomomitsu Hotta, președinte al Centrului, citat de agenția Kyodo, potrivit Agerpres. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul reprezintă o cauză majoră a mortalității la nivel mondial, fiind la originea a 8,2 milioane de decese în 2012. Cancerele care provoacă cel mai mare număr de morți anual sunt cele de plămâni, stomac, ficat, colon și sân.

4 comentarii

BULA 19-08-2014 - 11:26

Se invart ca un coy intr-o caldare, cu tot felul de teste si pseudo-tratamente scumpe. Dar tot nu stiu ce este cancerul.
Cred ca e ce am banuit eu, cu hibridizarea ADN intre celulele sanatoase si anumite bacterii, in prezenta unor virusi cu rol de catalizator (ca pana la urma e vorba de o reactie chimica, organismele vii fiind niste structuri chimice extrem de complexe, care apar in anumite conditii de mediu).

UnUL 19-08-2014 - 11:40

Discută cu celălalt mare specialist în cancer, Parpanghel, Bulișor ! 🙂

BULA 19-08-2014 - 11:42

Pe mine ma duce capul sa discut despre multe chestii care tin de cercetare, dar tu esti blocat mintal. Doar reproduci papagaliceste ce au zis altii.

Ionel 19-08-2014 - 11:43

Asta pentru ca matrozul Pinochet are boala pe doctori si ii trimite la racoare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult