Acasa Stiinta-ITStiinta Unde se va prabuşi satelitul UARS

Unde se va prabuşi satelitul UARS

scris de A.H.
28 afisari

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) va reintra necontrolat în atmosfera Pământului vineri, 23 septembrie 2011. Experţii nu ştiu unde anume va pica aparatul de 6.5 tone şi spun că vor afla exact cu aproximativ două ore înainte de impact. Ei au reuşit, însă, să afle că resturile satelitului nu vor cădea în America de Nord, întrucât nu va fi deasupra continentului în acea perioadă.

Satelitul NASA se va prabusi vineri

Între timp, NASA şi US Air Force monitorizează cu atenţie satelitul şi orbita sa. „Cu modelele noastre, încercăm să ne dăm seama ce părţi ale satelitului – ce materiale – vor interacţiona cu atmosfera, care se vor topi şi care vor supravieţui„, a declarat Mark Matney de la NASA pentru space.com. Predicţiile NASA asupra zonei în care se va prăbuşi satelitul cuprind o mare parte a planetei, oriunde între latitudinile Canadei şi Americii de Sud. „Structura nu este perfect sferică, aşa că atunci când se va încălzi, va începe să se spargă în bucăţi. Atunci vom putea ştii unde vor cădea„, a spus Ray Williamson de la Secure World Foundation, o organizaţie dedicată utilizării în siguranţă a spaţiului.

Specialiştii NASA estimează că satelitul de mărimea unui autobuz se va dezintegra în cel puţin 26 de bucăţi. Aproximativ 532kg de material vor ajunge pe pământ. Aceste rămăşiţe se vor împrăştia pe un teritoriu de circa 804 km lungime. Experţii subliniază că şansele ca bucăţile să cadă într-un oraş sunt extrem de mici. Cel mai probabil vor pica în apă sau în zone nelocuite.

NASA a calculat că şansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile. Dezintegrarea satelitului va oferi un spectacol luminos pe cer, dacă va avea loc în timpul nopţii, care va rivaliza cu strălucirea Lunii. Dacă evenimentul va avea loc în timpul zilei, va fi  greu vizibil.

8 comentarii

neacsum 22-09-2011 - 23:11

Ciudat. SUA au dezvoltat de ani de zile un program militar pentru apararea impotriva atacurilor extraterestre si altor posibile pericole din afara atmosferei. S-au bagat bani, in proiecte, tehnologie, cam cat datoria externa a Romaniei iar acuma vine un autobuz din cer iar ei nu reusesc sa il loveasca si sa il dezinteghreze inainte de a atinge pamantul ? Trebuie sa astepte sa se dezintegreze in atmosfera? Si nu pot calcula traiectoria nici macar punctul de intrare in atmosfera ? Doamne Dumnezeule, dar este un satelit al lor, nu o racheta inamica si se misca liber prin spatiu dupa legile fizicii, nu este teleghidata, telecomandata, sau manevrata de altcineva incat sa nu ii cunoasca intentiile. Si atunci, la ce rost toti banii cheltuiti cu Razboiul Stelelor? Unde s-au dus banii aia ?

urbos 23-09-2011 - 04:21

Si chiar daca ar putea, pentru ce l-ar dezintegra, daca tot se dezintegreaza singur si gratis?

BULA 23-09-2011 - 06:36

Tov. colonel zicea ca e posibil ca banii americanilor, pentru sistemele defensive din Razboiul Stelelor, sa fi disparut la fel ca cei ai romanilor, pentru autostrazi.

mos ion 23-09-2011 - 09:25

BINE AR FI SA CADA LA COTROCENI.IL VINDEM SI LUAM UN BAN,MARIM SALARIILE.

LSD 24-09-2011 - 14:56

SCUZATI AMERICANA MEA………….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult