Acasa Stiinta-ITStiinta Unde se va produce urmatorul dezastru cauzat de un cutremur mare

Unde se va produce urmatorul dezastru cauzat de un cutremur mare

scris de C.F.V.
109 afisari

Specialisti in fizica pamantului si administrarea dezastrelor naturale au explicat pentru revista Time care sunt zonele de pe glob cu cel mai mare risc sa fie lovite de un cutremur puternic in urmatoarea perioada.

zone seismiceCand o zona cu activitate seismica puternica se suprapune peste o regiune saraca de pe glob, rezultatul e un dezastru pe cale de a se intampla, relateaza revista Time in editia online.

Ani la rand expertii seismologi au avertizat ca un cutremur puternic va lovi regiunea himalayana intre India si Nepal. Dat fiind faptul ca lantul muntos Himalaya se inalta cu un cm pe an, subcontinentul indian se loveste de placa eurasiana, dezvoltand presiuni puternice ce duc la cutremure.

Seismele cu magnitudinea 8 lovesc regiunea aproximativ o data la 75 de ani. Ultimul a avut loc in 1934 si a ucis peste 10.000 de oameni.

Desi este imposibil sa prezici exact cand si unde va avea loc un cutremur puternic, zonele caracterizate prin saracie, subdezvoltare, dar si cu o activitate seismica mare sunt cele mai predispuse la dezastre de aceasta amploare.

Hari Kumar, un expert indian in pericole geologice, a explicat care sunt zonele in care riscul ridicat de seisme se suprapune peste constructii de slaba calitate: orase din NepalIndiaPakistan si Bhutan. Aceste tari se afla in regiuni cu activitati intense ale placilor tectonice, insa mai ales NU sunt pregatite sa infrunte cutremure puternice.

Un alt expert in fizica a pamantului, americanul Brian Tucker, sustine ca tari precum Statele Unite, Noua Zeelanda, Japonia, Turcia sau Chile se afla si ele in zone cu pericol ridicat de cutremur, insa au luat masuri serioase in ultimii ani pentru consolidarea cladirilor si educarea populatiei pentru astfel de situatii.

„Te ingrozesti cand te gandesti ce se poate intampla daca un cutremur puternic loveste orase ca Teheran, Iran, Karachi, Pakistan, Padang, Indonezia si Lima, Peru. Daca ma intrebi sa pariez unde se va produce urmatorul mare cutremur, dovezile duc catre largul Sumatrei” a explicat acesta.

In 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 a lovit nordul Sumatrei, Indonezia, cauzand un tsunami care dus la moartea a 230.000 de oameni.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult