Acasa Stiinta-ITStiinta Urmasii chinezi ai legionarilor romani

Urmasii chinezi ai legionarilor romani

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Teste ADN efectuate pe locuitorii unui sat din vestul Chinei duc la concluzia că aceştia ar fi înrudiţi cu populaţii europene. Un profesor universitar britanic considera în anii 1950 că acest sat ar fi fost fondat în anul 36 î.e.n. de legionari romani, relatează  Maxisciences.com.


 

Ochi verzi, păr blond – sunt caracteristici occidentale neaşteptate, prezente la locuitorii unui sat din vestul Chinei. Analizele genetice efectuate au arătat că aproape două treimi din locuitorii din Liqian au o îndepărtată origine caucaziană, transmite Agerpres. Studiile vin în sprijinul teoriei lansate în anii 1950 de Homer Dubs, profesor de istorie la Oxford, care făcea legătura – hazardată, potrivit unora dintre colegii săi – între două episoade istorice: pe de-o parte, presupusa ‘dispariţie’ a 145 de legionari romani în zona actualului Iran în anul 53 î.e.n., după înfrângerea lui Crassus de către parţi; pe de altă parte, crearea satului Liqian în anul 36 î.e.n. de către soldaţii armatei hunilor, capturaţi de duşmanii lor, chinezii din dinastia Han.

Profesorul Dubs consideră că soldaţii romani s-au îndreptat spre est şi s-au înrolat ca mercenari la huni, ajungând în China, mai întâi prizonieri şi apoi fondatori ai localităţii Liqian. Însă profesorul universitar chinez Yang Gongle este de părere că satul ar fi fost fondat în anul 104 î.e.n., cu mult înainte de presupusa venire a romanilor, iar antropologul Maurizio Bettini spune că nicio probă materială – monedă sau armă romană, de exemplu – nu sprijină teza lui Dubs.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult