Acasa Stiinta-ITStiinta Venus se vede cu ochiul liber

Venus se vede cu ochiul liber

scris de Laurentiu Banches
94 afisari

Planeta Venus va putea fi observată cu ajutorul Lunii în timpul zilelor de luni şi marţi.

Planeta Venus

Planeta Venus pe cerul zilei - Foto: Sorin Hotea

Venus este cea mai strălucitoare planeta vizibilă pe cerul nostru, magnitudinea aparentă a acesteia ajungând la  -4.7, cea mai strălucitoare stea, Sirius, având o magnitudine de -1,4. Pentru a uşura localizarea planetei Venus cu ajutorul lunii, site-ul Astroinfo pune la îndemâna cititorilor o harta. Planeta Venus poate fi observată cu ochiul liber în timpul zilei cam o dată pe lună, ultima dată acest lucru a fost posibil pe 27 februarie, următoarea oportunitate fiind pe 25 aprilie.

Pe 27 martie 2012, Venus va ajunge la elongaţie estică maximă, moment în care va ajunge la distanţa de 46 °E faţă de Soare, fiind observabilă în cele mai bune condiţii. Planeta Venus ramane pe cerul serii aproximativ 4 ore dupa apusul Soarelui, apunând în aceasta perioada la miezul noptii. După perioada de elongaţie estică maximă, planeta va începe să se apropie de Soare, fiind tot mai jos pe cerul serii, fapt care va face pe 6 iunie 2012 ca Venus să se afle în conjucţie inferioară.

Tot în dimineaţa zilei de 6 iunie va avea loc tranzitul planetei Venus peste discul solar, fenomen care nu se va mai produce până pe 11 decembrie 2117. În România va fi vizibilă doar a doua jumătate a fenomenului. Tranzitul se caracterizează prin 5 momente. Pimul este contactul discului planetei cu discul Soarelui, care se produce când acestea sunt tangente exterior. După contactul I, discul planetei se deplaseaza inspre interiorul discului solar pana cand se afla în întregime pe suprafata acestuia. În acest moment cele doua discuri sunt tangente interior. Faza maxima  are loc cand distanţa dintre centrul discului planetei si centrul discului solar este minima. În contactul III, discurile devin din nou tangente interior, iar discul planetei incepe sa paraseasca suprafata discului solar. Iar finalul fenomenului prezintă discurile tangente exterior undeva în vestul discului solar şi fenomenul ia sfârşit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult