Acasa Stiinta-ITStiinta VEST –  Haina care te ajută să auzi

VEST –  Haina care te ajută să auzi

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

O vestă pentru persoanele care suferă de surditate are capacitatea de a transforma în vibrații cuvintele rostite.

VEST -  Haina care te ajută să auzi

VEST –  Haina care te ajută să auzi

În întreaga lume trăiesc aproximativ 53 de milioane de oameni care suferă de surditate. Implanturile cohleare pot fi o soluție pentru unii dintre acești pacienți, însă o astfel de intervenție este foarte costisitoare, necesită o intervenție chirurgicală invazivă și nici nu dau rezultate foarte bune pentru pacienții mai mari de 12 ani. Scott Novich și David Eagleman, neurologi la Colegiul de medicină Baylor din Houston, Texas, lucrează la un dispozitiv care pornește de la premisa substituției senzoriale, transmiterea informației specifice unui anumit simț către un alt simț. O companie din New York denumită Tactile Navigation Tools lucrează la prototipul unei veste care poate transforma informațiile de natură spațială în vibrații care îi ajută să se orienteze pe oamenii care suferă de cecitate.

Noul dispozitiv pentru persoanele care suferă de surditate a primit denumirea VEST (acronimul de la versatile extra-sensory transducer) și poate fi purtat, la fel ca o vestă, pe deasupra sau dedesubtul hainelor. Un microfon instalat pe vestă captează sunetele din mediu și le transmite unei tablete sau unui smartphone Android. Acest gadget banal extrage semnalul audio relevant pentru vorbire (spre exemplu) și-l transformă în niște modele unice de vibrații (similare celor cu care sunt prevăzute telefoanele mobile). Novich și Eagleman au testat acest dispozitiv pe câțiva voluntari, unii cu probleme de auz, alții cu auzul normal. În cadrul acestor teste, vesta vibrează într-un mod ce corespunde unui cuvânt ales aleator, iar cel care o poartă trebuie să ghicească cuvântul corect dintr-un set de patru cuvinte.

Cei doi au comparat doi algoritmi diferiți pentru transformarea cuvintelor în vibrații, în două experimente. Participanții au participat la până la 600 de teste pe zi în cadrul ambelor experimente. Într-unul dintre acestea, testele s-au încheiat în momentul în care peste 75% dintre cuvintele transformate în vibrații au fost recunoscute corect, iar în celălalt experiment testele s-au încheiat după 12 zile. Cercetătorii strâng încă date, dar rezultatele preliminare sugerează că atât persoanele care suferă de surditate cât și cele cu auzul normal pot învăța să interpreteze cuvintele rostite drept anumite modele de vibrații pe piele.

După un ciclu de învățare de aproximativ două săptămâni, acest dispozitiv poate oferi o experiență senzorială directă pentru utilizatori, conform lui Eagleman, experiență senzorială în care o anumită vibrație simțită pe piele va fi asociată cu „auzirea” unui cuvânt. În următoarea fază de testare, voluntarii vor folosi acest dispozitiv pentru o perioadă de șase săptămâni consecutive.

Cei doi au reușit deja să strângă peste 47.000 de dolari pentru acest proiect în cadrul unei campanii Kickstarter. Novich și Eagleman estimează că atunci când se va trece la producția de serie a acestui dispozitiv, costurile de achiziție nu vor depăși 2.000 de dolari. Conform Agerpres, pprototipul noului dispozitiv a fost prezentat cu ocazia celei de-a 44-a Conferințe anuale a Societății americane de Neurologie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult