Acasa Stiinta-ITStiinta Veşti proaste pentru iubitorii de cafea – consumul excesiv poate duce la pierderea vederii

Veşti proaste pentru iubitorii de cafea – consumul excesiv poate duce la pierderea vederii

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

O echipă de cercetători a stabilit în urma unui nou studiu că persoanele care consumă 3 ceşti de cafea pe zi au şanse să îşi piardă vederea.

Veşti proaste pentru iubitorii de cafea – consumul excesiv poate duce la pierderea vederii (foto:topnews.in)

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă de la Brigham şi Harvard Medical School au studiat datele a 121.170 de participanţi, dintre care 79.120 de femei şi 42.050 bărbaţi. Aceste date au fost culesc din două experimente ample care s-au desfăşurat între 1980 şi 2004 (intitulat Nurses’ Health Study) şi 1986 şi 2004 (Health Professionals Follow-Up Study), la care toţi participanţii la studiu aveau vârste mai mari de 40 de ani, niciunul dintre aceştia nefiind afectaţi de glaucom la începutul studiului. Astfel, oamenii de ştiinţă au studiat chestionarele completate de participanţi ce ofereau detalii referitoare la consumul de cofeină şi datele medicale ale acestora.

Prin acest studiu, specialiştii au dorit să identifice cazurile de glaucom exfoliant, aceast fiind cea mai răspândită cauză a glaucomului secundar, afectând mai ales populaţiile europene.  Aproximativ 10% din populaţia cu vârste mai mari de 50 de ani suferă de acest sindrom. Ochii devin acoperiţi cu un material alburiu care se aseamănă la aspect cu fulgii de mătreaţă. Aceşti fulgi duc la ştergerea pigmentării irisului şi se ating de lentila ochiului. Acest sindrom nu duce automat la apariţia glaucomului, însă riscul de a suferi de această afecţiune este de şase ori mai mare. Glaucomul poate, la rândul său, să ducă la orbire dacă nu este tratat. Acesta se manifestă printr-o presiune ridicată în interiorul ochiului, afectând nervul optic şi ducând la pierderea vederii.

În urma studiului publicat de Investigative Ophthalmology and Visual Science, cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea prezentau un risc mult mai mare de a suferi de glaucom exfoliant decât ceilalţi participanţi la studiu. Rezultatele au arătat că, în mod surprinzător, consumul altor băuturi cofeinizate, precum ceaiurile sau sucurile, nu ducea la creşterea riscului de a suferi de glaucom exfoliant. De asemenea, femeile care aveau rude afectate de glaucom prezentau un risc mai mare de a suferi de această afecţiune.

1 comentariu

BULA 06-10-2012 - 11:30

Consumul de cafea „taie” senzatia de sete si duce la deshidratare cronica. Cred ca asta e cauza acestei complicatii, cu glaucomul.

Dar „oamenii de stiinta” actuali (niste ciume cu pretentii de intelectuali) sunt facuti la STANTA, cu articole copy/paste publicate pe unde pot si ei. Nu sunt din aia „adevarati”, inteligenti si cu chemare pentru cercetarea adevarata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult