Acasa Stiinta-ITStiinta Vezi ce troian şi-a tras Pământul

Vezi ce troian şi-a tras Pământul

scris de M.A.
2 afisari

TK7 2010, un asteroid de dimensiuni reduse, se deplasează în faţa Pământului pe orbita acestuia în jurul Soarelui.

TK7 2010 (communications.uwo.ca)

TK7 2010 (foto: communications.uwo.ca)

Potrivit NASA, „troianul” a fost observat de astronomi cu ajutorul telescopului WISE.

Din punct de vedere astronomic, “troienii” sunt asteroizii poziţionaţi pe orbita unei planete într-unul dintre punctele de echilibru stabile, denumite puncte Lagrange, transmite Mediafax. Ei însoţesc planeta în rotaţia ei în jurul Soarelui, precedând-o sau urmând-o, dintr-un unghi bine definit.

Datorită faptului că asteroizii sunt întotdeauna în faţa sau în urma planetei nu există posibilitatea de a se ciocni de ea.

În sistemul nostru solar, asteroizi troieni împărtăşesc aceeaşi orbită cu Neptun, Marte şi Jupiter. De asemenea, doi dintre sateliţii lui Saturn îşi împart orbitele cu troieni.

Asteroidul TK7 2010 a fost confirmat ca un troian al Pământului după observaţiile telescopului din Mauna Kea, Hawaii.

Troianul planetei noastre are aproximativ 300 de metri în diametru şi o orbită neobişnuită, acesta trasând o mişcare complexă deasupra şi sub planul orbitei Pământului, în jurul punctului Lagrange.

Obiectul se află la o distanţă de aproximativ 80 de milioane de kilometri de Pământ şi nu se va apropia la mai mult de 24 de milioane de kilometri, cel puţin în următoarea sută de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult