Acasa Stiinta-ITStiinta Vezi de ce te îngraşi dacă te laşi de fumat

Vezi de ce te îngraşi dacă te laşi de fumat

scris de M.A.
4 afisari

Nicotina activează celulele din creier care le semnalează oamenilor când să se oprească din mâncat, odată cu instalarea stării de saţietate, iar din acest motiv, după ce s-au lăsat de fumat, fumătorii pot lua în greutate, conform unui nou studiu, transmite Associated Press.

Fumat

Concluziile acestui nou studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei Science. Legătura dintre abandonarea fumatului şi luarea în greutate nu este foarte mare. În medie, cei care s-au lăsat de fumat se îngraşă cu mai puţin de 4,5 kilograme. Dar totuşi este un motiv invocat des de fumători atunci când sunt întrebaţi de ce nu se lasă, transmite Agerpres.

Cercetătorul Yann Mineur a dat peste această legătură între nicotină şi îngrăşare în timp ce studia efectele unei substanţe înrudite cu nicotina, pe şoareci. El a observat că aceste animale începeau să mănânce mai puţin atunci când le era administrată substanţa respectivă.

Nicotina se ataşează de mai mulţi receptori de la suprafaţa celulelor, astfel declanşând starea de dependenţă într-o anumită parte a creierului. Atunci când vine vorba de îngrăşare însă, cercetătorii de la Yale au descoperit că atât nicotina cât şi substanţa înrudită folosită pe şoareci, cistina, activează şi un receptor diferit de cei care dau starea de dependenţă. Acest receptor este localizat într-un mic set de neuroni din hipotalamus, o regiune a creierului unde este reglat apetitul. După ce au inoculat nicotină şoarecilor, reuşind să izoleze acest mic set de neuroni, rezultatul a fost că aceştia nu au mai pierdut în greutate aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi cobai.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult