Acasa Stiinta-ITStiinta Vortexul polar de deasupra Polului Nord, responsabil de valurile de ger

Vortexul polar de deasupra Polului Nord, responsabil de valurile de ger

scris de Misu Andrei
116 afisari

Vortexul polar din jurul Polului Nord este fenomenul responsabil de valurile neobişnuitele de ger din ultima perioadă, care au adus temperaturi extrem de scăzute deasupra unor latitudini la care, de obicei, venirea iernii însemna doar necesitatea de a-ţi pune o jachetă când ieşeai pe stradă, scrie apnews.com, potrivit Agerpres.

Iarna, aerul extrem de rece din jurul Polului Nord se menţine de obicei la altitudini de 25-50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârteşte asemenea unui ciclon. Câteodată însă, această masă de aer extrem de rece este dislocată din această poziţie şi o parte din ea se propagă spre sud.

Acest fenomen se produce mai frecvent decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care este cauza. Unii dintre ei sunt de părere că la originea acestui fenomen s-ar afla fenomene meteorologice naturale, dar şi încălzirea globală de origine antropică.

Căderi de curent din cauza gerului

Temperaturi negative record înregistrate în Texas şi Oklahoma au dus la întreruperi ale furnizării de energie electrică. O tornadă a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au înregistrat ninsori însoţite de tunete. Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american, ci şi Grecia şi Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare.

În schimb, în ultimele zile, în unele părţi din Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia s-au înregistrat temperaturi mai ridicate decât în Texas şi Oklahoma. Iar localnicii din sudul Floridei s-au plâns de temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, care au provocat înflorirea timpurie a plantelor.

Astfel de anomalii meteorologice se produceau cu o frecvenţă de o dată la câţiva ani, însă studiile arată că în ultima perioadă se produc mult mai frecvent, aproape în fiecare an, conform lui Judah Cohen, expert din cadrul companiei Atmospheric Environmental Research, din Boston.

Vortexul polar „se scurge” spre sud

Vortexul polar rămâne în locaţia sa normală, la mare altitudine deasupra Polului Nord, până când se loveşte de un alt front atmosferic. De obicei, astfel de fronturi atmosferice nu sunt suficient de puternice pentru a disloca vortexul polar. Câteodată însă au suficientă energie şi atunci aerul extrem de rece din vortexul polar ajunge să fie împins spre latitudini sudice, conform specialiştilor.

Uneori, masa de aer rece este fragmentată în mai multe valuri – ceea ce este legat de obicei de manifestarea unor puternice furtuni de zăpadă în estul SUA, la fel ca în urmă cu câteva săptămâni. Alte dăţi, masa de aer rece se deplasează în totalitate spre un alt loc, ceea ce coincide cu instalarea unor ierni extrem de reci în anumite părţi ale Europei.

Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au înregistrat două astfel de fragmentări ale masei de aer rece ce formează vortexul polar, la începutul lunii ianuarie şi respectiv la mijlocul acestei luni. Apoi, la sfârşitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarnă extreme în Europa şi în SUA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult