Acasa Stiinta-ITStiinta Voyager 1. O nouă revoluţie spaţială

Voyager 1. O nouă revoluţie spaţială

scris de L.M.
6 afisari

O nouă revoluţie spaţială. Sonda Voyager 1 nu şi-a încheiat misiunea odată cu părăsirea sistemului solar. Ea a devenit primul obiect provenit de pe Pământ care a pătruns în spaţiul interstelar. Aventura ei abia începe.

Voyager 1. O nouă revoluţie spaţială

Voyager 1. O nouă revoluţie spaţială

Potrivit unui material publicat de SPACE.com, Voyager 1 a pătruns în spaţiul interstelar în august 2012, după 35 de ani de navigare prin sistemul solar, conform unui anunţ făcut la sfârşitul săptămânii trecute. Deşi faptul că a reuşit să iasă din heliosferă reprezintă, în sine, o uriaşă realizare, aventura lui Voyager abia începe, conform oamenilor de ştiinţă de la NASA care abia aşteaptă să primească informaţii direct din mediul interstelar, transmite Agerpres.

„Pentru prima oară am reuşit să pătrundem direct în mediul interstelar şi putem să vedem ce se întâmplă acolo şi ce caracteristici posedă acest mediu”, a declarat Gary Zank, director al Center for Space Plasma and Aeronomic Research din cadrul universităţii Alabama din Huntsville. „Este o oportunitate extraordinară”, a mai adăugat el.

Voyager 1 şi sonda sa geamănă, Voyager 2, au fost lansate la interval de doar câteva săptămâni în 1977, cu misiunea de a studia coloşii gazoşi ai sistemului solar, planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun, precum şi sateliţii acestor planete.

Sondele şi-au încheiat această misiune în 1989, pornind apoi spre graniţele sistemului solar. Voyager 1 a ieşit din heliosferă – bula externă formată din particule de energie ridicată emise de Soare, aflată în jurul sistemului solar – în jurul datei de 25 august, devenind primul emisar al umanităţii în vastele tărâmuri dintre stele.

„Este cu adevărat o realizare remarcabilă”, susţine Zank. „Am reuşit să ieşim din zona de materii generate de Soare şi să ajungem într-un mediu cu adevărat străin. Materia prin care trece acum Voyager nu a fost creată de soarele nostru ci de stelele vecine, de supernove şi aşa mai departe”, a mai adăugat el.

Acest nou avanpost de observaţii ne va oferi importante date pentru ştiinţă. Spre exemplu, Voyager 1 va putea culege informaţii mult mai precise despre razele cosmice, acele particule puternic ionizate care sunt accelerate până la viteze incredibile în urma exploziilor unor supernove îndepărtate.

Observaţiile care pot fi făcute asupra acestor raze cosmice din interiorul heliosferei nu sunt ideale, pentru că vântul solar afectează substanţial aceste particule cu energie ridicată.

„Prin faptul că ne aflăm în afara heliosferei putem observa spectrul razelor cosmice aşa cum sunt ele. Astfel vom obţine informaţii despre mediul interstelar şi despre locaţii foarte îndepărtate. Vom afla cum se propagă razele cosmice printr-un mediu interstelar foarte complicat”, a mai precizat Zank.

Voyager 1 va aduna date şi despre natura mediului interstelar şi despre modul în care materia emisă de alte stele interacţionează cu heliosfera Soarelui.

Pe scurt, ieşirea în spaţiul interstelar nu înseamnă sfârşitul călătoriei lui Voyager 1 care va continua să adune date ştiinţifice pentru încă aproximativ 12 ani, atât timp cât va dispune de energie pentru instrumentele de bord.

„Această misiune nu s-a încheiat”, susţine managerul misiunii Voyager, Suzanne Dodd, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. „Multe lucruri sunt acolo şi aşteaptă să fie descoperite”, a mai adăugat ea.

18 comentarii

Salut 17-09-2013 - 22:37

Mda, nu stiu daca-i chiar asa mare motiv de bucurie. Poate ar fi bine sa ne rugam ca o eventuala civilizatie extraterestra sa nu descopere Voyagerii terestri inca vreo cateva mii de ani. Daca avem ghinionul sa dam peste o civilizatie capabila de calatorii spatiale (deci mai avansata cu cateva secole, poate milenii), riscul ca simplul contact cu aceasta civilizatie sa conduca la disparitia lui Homo Sapiens Sapiens de pe Terra e destul de probabil si e bine argumentat istoric de evolutia civilizatiei terestre. (Vezi disparitia amerindienilor). Ma rog, discutia e ampla…

Tache 17-09-2013 - 22:43

Unii spun ca acest proces este deja in plina desfasurare, extraterestii au ajuns deja pe Pamant, au infatisare umana si comportament psihopat, distrug omenirea si nu se vor opri pana la distrugerea totala si completa.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 17-09-2013 - 22:50

Pro’sTache; IMBECILULE !

Tache=EUFROSIN

WANTED by USA !

Salut 17-09-2013 - 22:52

Ma tigane, daca tot esti un imbecil ce posteaza precum cainele lui Pavlov cand vede numele lui Tache, de ce dreaq nu-l injuri pe un thread separat? De ce imi strici frumusete de postare?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 17-09-2013 - 22:59

,,De ce imi strici frumusete de postare?”

=================================

Bey BHOULEAN LUSTRUYTOR’

Bey ViTTa de KOBE;

Despre ce mezda petyy, faci tu amintire !

Si cum te adresezi tu, supewriorilor !

WiTTA !

Antibasistul 18-09-2013 - 00:12

Corect Tache, jiidanii se comporta ca nistre extraterestrii, serios!

Salut 17-09-2013 - 23:03

@ Tache

Pe dreaq „extraterestri”. Sunt de prin satul nostru. Pe de alta parte, e drept ca ar trebui trimisi in spatiu !

Antibasistul 18-09-2013 - 00:16

Jiidanii-s extraterestii care-i fura si-si bat joc fara mila de paminteni! FAPTELE LOR II TRADEAZA!

tomi 17-09-2013 - 23:15

Tache, o intrebare banala care nu-ti va forta neuronii la un raspuns simplu si fara spume la gurita, zi tu tataie, nu cumva esti si tu unul din acei extraterestri aterizati printre noi? Zici tu:==au infatisare umana si comportament psihopat==, cu exeptia ca tu nu ai infatisare umana totul coincide.

Salut 17-09-2013 - 23:25

Io-te-al dreaq, si-a luat-o-n cap de cand i-au dat astia permisie de la cucu. Canta cucu?

tomi 18-09-2013 - 01:39

Salut, hai sa te imbunez cu ceva ce cred ca-ti va place, intra pe adresa ce ti-o scriu si nu vei regreta. Este una care te va linisti.
http://www.youtube.com/watch?v=J_l1LzCjqw4

Tache 17-09-2013 - 23:49

Tomi, uita-te in ochii mei si spune cinstit ! Sunt eu extraterestru ? Sunt eu psihopat ?

http://tinyurl.com/o3hqd8t

tomi 18-09-2013 - 01:26

Revin asupra declaratiilor si le declar nule. Reactivarea lor este in proces de lucru si redirectionarea va fi spre huhu antibasistul.
Salut- Tache ma scuzati pentru defectul intreruperii armistitiului, nu a fost cu intentie, a iesit pe usa din dos.

tomi 18-09-2013 - 01:30

Tache, daca-l pui pe huhu sa privesca poza nu va mai dormi doua saptamini. Eu sint inca in soc, desigur ca nu esti tu acela, mai ales dupa ce am inteles ca ne putem certa si in mod civilizat, si zau ca nu credeam.

ancuta 17-09-2013 - 22:55

@salutzglobiul,
„Mda, anul asta tantarii or sa fie cat berbecii! Ce bine ar fi sa am un smartphone!”
Ma zgabeata, te pricepi si la discutii ample!
FCUB!

Salut 17-09-2013 - 23:00

Asa, asa, ia notite ! Iti tulbur somnul? Ma citezi cand iti trimiti e-mail-uri? Ma visezi? Te inspir? Telefoane iti dai? Stiai ca „”smartphone”-ul e un telefon, nu-i asa?

ancuta 17-09-2013 - 23:04

„MDA”

Olga Khan 18-09-2013 - 08:18

Aveti grija ce graiti ca se cauta voluntari pentru cercetari spatiale si sa nu va treziti cu recrutare la care v-ati oferit benevol. Cu ceva vreme in urma se trimireau in Siberia, pe urma in America, dar de acum in spatiu va fi locul guralivilor!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult