Acasa Stiinta-ITStiinta Zece inovații inginerești ale anului 2016

Zece inovații inginerești ale anului 2016

scris de M.A.
19 afisari

De la clădiri verzi la lifturi care se deplasează … și pe orizontală și de la ciuperci care nu se strică la primul animal cyborg sau la microfoanele cu care ascultăm Universul, anul 2016 nu a dus lipsă de inovații, iar site-ul popsci.com prezintă un top al celor mai interesante zece astfel de inovații și de proiecte în domeniile ingineriei.

tunel tren1. Tunelul Alptransit Gotthard Base, un tunel care străpunge Alpii

În anul 1999 guvernul elvețian a dat undă verde celui mai ambițios proiect de construcție a unui tunel din istorie. Tunelul feroviar dublu Gotthard Base, care a fost inaugurat în iunie, urmează, prin subteran, la o adâncime de până la 2,4 kilometri, o rută folosită din vechime pentru a transporta bunuri peste Alpi. Lucrătorii au excavat 31 de milioane de tone de rocă din munte, din care 60% a fost reciclată în cadrul lucrărilor de amenajare a tunelului feroviar cu lungimea de 56 de kilometri. În prezent, pasagerii pot ajunge de la Zurich la Milano în doar trei ore și jumătate (cu mai mult de jumătate de oră mai repede decât anterior), iar faptul că transportul de mărfuri pe acest tronson nu se mai face prin mijloace rutiere ci pe calea ferată contribuie substanțial la reducerea poluării în regiune

2. Oaza subterană de la Zayed National Museum

Pentru ca vizitatorii să poată rezista căldurii din Emiratele Arabe Unite, galeriile Muzeului Național Zayed vor fi subterane. Un fel de turnuri, inspirate de aripile șoimilor deșertului vor permite degajarea aerului cald, atrăgând în același timp aer rece pentru a răcori structura.

3. Un parc acvatic aflat la nivelul următor: Mack Rides Pulsar

Plimbările banale cu bărcuța prin canalele amenajate într-un parc tematic sunt atât de… retro, motiv pentru care o firmă germană care concepe noi parcuri de distracții a lansat o nouă provocare. Această firmă a secat albia unui lac și apoi a reumplut-o cu apă pentru a instala fundația unui montagne-russe în formă de „U” ale cărui vagoane se avântă cu aproape 100 km/h în apă, generând un val ca de tsunami care îi udă până la piele pe amatorii de senzații tari.

4. Gensler’s Shanghai Tower: Un zgârie-nori ultra-verde

Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai dificil să-i încălzești sau să-i răcești în mod eficient interiorul. Din acest motiv arhitecții și inginerii constructori au conceput pentru cea de-a doua clădire ca înălțime din lume, care a fost inaugurată anul acesta la Shanghai, o fațadă cu pereți dubli care „acționează ca un termos, asigurându-le ocupanților căldură pe timpul iernii și mult dorita răcoare în timpul verii”, conform directorului acestui proiect, Grant Uhlir. Forma specifică a acestui turn este legată și de spațiul rezervat celor 21 de „grădini cerești” a căror funcție estetică este dublată de funcția practică de a purifica aerul din interiorul clădirii.

5. CRISPR-Cas9 pentru alimente perisabile: Ciuperci care rămân proaspete chiar și lungi perioade de timp

În SUA, aproximativ 40% din mâncare este aruncată, de cele mai multe ori din cauza alterării. Un specialist în bolile plantelor de la Pennsylvania State University a apelat la un versatil instrument de editare genetică denumit CRISPR-Cas9 pentru a obține ciuperci de consum care se alterează mai greu și pot rezista mai mult timp în frigider, fie în supermarket, fie acasă. Deși aceste ciuperci nu sunt încă pe piață, tehnologia folosită pentru a le mări rezistența ar putea fi încercată, în curând, și pe alte alimente.

6. ThyssenKrupp MULTI Elevator: Atunci când liftul te poate transporta în orice direcție!

Puțurile lifturilor pot ocupa de multe ori până la jumătate din amprenta la sol a unui zgârie-nori, iar cablurile din oțel de care sunt prinse cabinele limitează cât de sus pot fi acestea ridicate. Astfel de constrângeri le fac viața dificilă arhitecților care doresc să construiască clădiri cât mai înalte și cât mai spațioase. Aici intră în acțiune „MULTI”, o nouă generație de lifturi care levitează — vertical, orizontal și pe diagonală! — prin intermediul unui sistem bazat pe magneți puternici. Acest sistem de ascensoare va intra în faza de testare în Germania, la începutul anului viitor și anunță zorii unei noi ere în arhitectură și ingineria construcțiilor în care clădirile vor putea fi și mai înalte și mai spațioase decât până în prezent.

7. CarbFix, o soluție rapidă de depozitare a dioxidului de carbon

Universitatea Columbia și Universitatea din Islanda au propus CarbFix, o soluție rapidă de depozitare a dioxidului de carbon, principalul gaz cu efect de seră cu care ne otrăvim planeta. Acest sistem este folosit la o termocentrală din Islanda și funcționează prin dizolvarea gazelor cu efect de seră în apă pe care apoi o pompează în roci bazaltice unde se transformă, în interval de câțiva ani, în calcar inofensiv pentru mediu. Platoul oceanic abundă în formațiuni bazaltice, iar această metodă de a scăpa de dioxidul de carbon ar putea fi folosită la scară globală.

8. LIGO, microfonul pentru Univers conceput de MIT și Caltech

LIGO (acronimul de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) a fost folosit în urmă cu o decadă pentru a detecta undele gravitaționale — fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde, iar unele dintre ele datează încă de la Big Bang. Anul acesta, un sistem îmbunătățit, denumit Advanced LIGO, care, în esență este mai sensibil, a reușit să confirme una dintre cele mai importante predicții lansate de Albert Einstein. Și a făcut-o din prima încercare. Dacă ne plimbăm cu barca pe un lac liniștit, observăm cum la suprafața apei se formează unde, mici valuri, care ne însoțesc pe direcția de deplasare. Conform lui Albert Einstein, același lucru se întâmplă atunci când obiectele grele se deplasează prin spațiu-timp. În Teoria Generală a Relativității, Einstein explică faptul că spațiul nu este un vid, așa cum se credea, ci mai degrabă un material sau o țesătură cu patru dimensiuni ce poate fi trasă sau împinsă de obiectele cosmice care se deplasează prin ea. Aceste distorsiuni generate în spațiu-timp sunt adevărata cauză a atracției gravitaționale. Prin observarea acestor unde oamenii de știință pot pune cap la cap istoria Universului și pot detecta evenimente cosmice rare, așa cum sunt exploziile de tip supernovă.

9. Tehnologia TEB: Un sistem inovator și nepoluant de transport în comun testat de China

China testează un nou concept de sistem de transport public menit să răspundă problemelor poluării și aglomerației în trafic — sistemul Transit Elevated Bus (TEB), un autobuz electric, pe șine, care însă nu ocupă loc în trafic, mașinile putând să circule pe sub el și care le oferă pasagerilor niște condiții de călătorie de invidiat. Rămâne de văzut dacă acest sistem se va dovedi practic, însă pentru a soluționa probleme majore așa cum este cea a traficului supraaglomerat din mediul urban este nevoie de astfel de concepte noi și radicale.

10. Pisica de mare robotică de la Harvard: Primul animal cyborg

Biologii încearcă să producă organe artificiale, însă pentru a reuși acest lucru trebuie să înțeleagă foarte bine modul în care celulele musculare, precum celulele miocardice, comunică unele cu altele. Astfel, oameni de știință de la Harvard au reușit să creeze primul hibrid animal-robot. Această pisică de mare de dimensiunea unui bănuț are un schelet din aur acoperit cu un polimer de care se atașează celule musculare prelevate de la șoareci. Pulsațiile luminii fac această pisică de mare să „înoate”. Acest prim animal cyborg ar putea să ne ajute să construim o primă inimă artificială, jumătate mușchi, jumătate mașinărie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult