Acasa rss 1asig Ziua mondială a somnului

Ziua mondială a somnului

scris de M.I.
295 Afisari

Ziua mondială a somnului (World Sleep Day) se marchează în 2014 la 14 martie.

Propusă de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (‘World Association of Sleep Medicine’ — WASM), această zi a devenit un eveniment anual începând din 2008. Este destinat informării cu privire la aspectele importante legate de somn cu scopul de a reduce povara problemelor cauzate de tulburările de somn asupra omului.

Prin această zi marcată în preajma echinocțiului de primăvară la nivel internațional, se urmărește o gestionare mai bună a somnului pentru a preveni efectele lipsei acestuia în desfășurarea vieții sociale, tulburările de somn amenințând grav calitatea vieții. În acest sens foarte importantă este educația.

În acest an se desfășoară la Seul, în Republica Coreea, între 21-25 martie, al șaselea Congres mondial axat pe medicina somnului. Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 — 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.

Statisticile estimează că, în România, între 1—3% din copii și adolescenți pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulți pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000—1.100.000 adulți). Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate.

În România primul laborator de somnologie a fost înființat în anul 1996, la Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din București, iar al doilea a fost deschis în 2001, la Timișoara.

2 comentarii

Pungescu Gazian 14-03-2014 - 13:02

mie imi plac sardelele afumate si cu ardei iute

ValVerde 14-03-2014 - 13:51

Ce faci cu ele? Unde iti plac ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS