Acasa Top SecretArmata „Bijuteria coroanei” Forţelor Aeriene Ruse

„Bijuteria coroanei” Forţelor Aeriene Ruse

scris de Ion Petrescu
1 afisari

Agenţia de presă RIA NOVOSTI a transmis că ultimul model al avionului de luptă Suhoi T-50, generaţia a cincea, a evoluat în primul său zbor demonstrativ, cu public, pe 17 august, la MAKS 2011 – Expoziţia Internaţională pentru Aviaţie şi Spaţiu cosmic.

Suhoi T-50

A urmărit evoluţia sa aeriană şi premierul rus Vladimir Putin. Nu a fost însă un zbor spectaculos, cu figuri acrobatice impresionante, deoarece aeronava mai este supusă unor teste de ordin tehnic. Dar, pentru producătorii acestui nou avion de luptă a contat demonstrarea publică a depăşirii fazei de simplu proiect, „existent doar pe hârtie.”

T-50 este dezvoltat în cadrul programului “Viitorul Sistemului de Transport Aerian pentru Forţele Aeriene Tactice”. Şi va fi „bijuteria coroanei” Forţelor Aeriene Ruse.

Noul avion este prima aeronavă de vânătoare-bombardament concepută după dezintegrarea U.R.S.S., fiind posibilă intrarea sa, în serviciul de luptă, în anul 2014 sau 2015. Când va deveni şi primul avion invizibil – pe radare –, din dotarea Forţelor Aeriene Ruse.

Ca şi avionul american de luptă F-22 Raptor, omologul său, T-50 va fi capabil să atingă viteze supersonice şi să facă manevre aeriene imposibile pentru modelele din generaţiile anterioare. T-50 a zburat prima oară în ianuarie a.c., decolând de pe un aeroport din Siberia. Ulterior, alte două prototipuri au fost testate în apropiere de Moscova.

Comandantul Forţelor Aeriene Ruse/F.A.R., generalul Alexander Zelin, a declarat că un prototip va fi primit, în dotarea F.A.R., în 2013, dar producţia de serie va asigura primele escadrile doi ani mai târziu. Avionul a fost realizat în parteneriat cu India.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult