Acasa Top SecretArmata 1 Decembrie Ziua Naţională. Parada militară de la Arcul de Triumf

1 Decembrie Ziua Naţională. Parada militară de la Arcul de Triumf

scris de Z.V.
28 afisari

La Bucureşti, peste 1.500 de militari şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază defilează sâmbătă, începând cu ora 11,00, la parada organizată în Piaţa Arcului de Triumf.

1 Decembrie Ziua Naţională. Parada militară de la Arcul de Triumf

1 Decembrie Ziua Naţională. Parada militară de la Arcul de Triumf

10.50. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.

11.05 Corul Academic “Divina Armonie” va interpreta IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI.

11.15 Are loc depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României. Se intonează Imnul Eroilor.

11.18 Are loc ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Batalioanelor 2 Infanterie „Călugăreni” şi 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”.

11.20 Se dă citire Decretelor de decorare ale Drapelelor de Luptă ale Batalioanelor 2 Infanterie „Călugăreni” şi 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”.

11.23. Se realizează dispozitivul de defilare.

11.24 Evoluează Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, aflată sub bagheta Inspectorului Muzicilor Militare, colonelul Valentin Neacşu.

11.30 Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor istorico-militare.

11.35. Urmează Parada militară ce se desfăşoară cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Comandantul paradei este generalul-maior Nicolaie DOHOTARIU, comandantul Diviziei 1 Infanterie “Dacica”. În prezent, generalul Nicolae Dohotariu este comandantul Diviziei 1 Infanterie “Dacica”, purtătoarea tradiţiei Armatei 1, mare unitate care a luat fiinţă în timpul Primului Război Mondial.

Generalului Dohotariu îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale. Intra în Piaţa Arcului de Triumf, Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre, urmat de steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii. Aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor din Balcanii de Vest, Marea Mediterană, Irak şi Afganistan.

Primul bloc de paradă este detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de maiorul Eduard DANILOF, şeful de stat major al unităţii. Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a luat fiinţă la 1 septembrie 1993, fiind prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti. Personalul are o pregătire deosebită şi o vastă experienţă acumulată în teatrele de operaţii din Angola, Irak şi Afganistan. Pe lângă decoraţia primită astăzi, pentru rezultatele excepţionale obţinute în misiunile din străinătate, Drapelul de Luptă al unităţii a mai fost decorat cu Medalia ONU şi cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne de război.

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, comandat de maiorul Miron GEORGE, ofiţer care a îndeplinit patru misiuni în teatrul de operaţii Afganistan. Batalionul ca entitate a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan. Drapelul de Luptă al unităţii a mai fost decorat după participarea la misiunea IRAQI FREEDOM cu Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Defilează apoi FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE, componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei. Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este locotenent-colonelul Radu MÂRZAC, locţiitor al comandantului Batalionului 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu”. Brigada şi structurile subordonate participă, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo. Componentele brigăzii sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate. Militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, perseverenţi, rezistenţi la eforturi extreme, fizice şi psihice. Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.

Urmează militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”. Colegii lor din brigadă se află acum în misiune în Afganistan, unde, reprezintă cu mândrie şi profesionalism Armata Română şi România. Apărătorii crestelor carpatine sunt comandaţi de maiorul Dănuţ OLARU, ofiţer cu mare experienţă în misiuni în străinatate.

Vânătorii de munte sunt urmaţi de reprezentanţii Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru AVERESCU”, conduşi de locotenent-colonelul Gabriel BUDESCU, ofiţer, de asemenea, cu o bogată experienţă internaţională. Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din IRAK, BALCANII DE VEST şi AFGANISTAN. Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi SIGINT.

În acest an, defilează, pentru prima dată, un detaşament de poliţie militară, comandant fiind maiorul Liviu VASÎLCĂ. Din 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. În prezent, poliţişti militari acţionează în cadrul batalioanelor de manevră româneşti dislocate în Afganistan.

Poliţiştiilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene. Detaşamentul Forţelor Aeriene Române, condus de maiorul Răzvan TACEA, este reprezentat de militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”. În prezent, brigada parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop atât asigurarea condiţiilor pentru efectuarea Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, cât şi operaţionalizarea primului batalion de rachete sol-aer HAWK, ce urmează a fi pus la dispoziţia NATO, începând cu anul 2015.

Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale precede defilarea detaşamentelor acestei categorii de forţe, comandate de comandorul Bogdan VOCHIŢU, comandantul fregatei „Regina Maria”. Primul detaşament este alcătuit din soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, instituţie militară de învăţământ din subordinea Statului Major al Forţelor Navale, înfiinţată în anul 1896.

Al doilea detaşament este constituit din subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Batalionul 307 Infanterie Marină. Unitatea are în compunere subunităţi de puşcaşi marini, lunetişti, de cercetare, aruncătoare, anti-blindate, geniu, comunicaţii, logistice şi subunităţi de nave de sprijin.

Parada continuă cu defilarea instituţiilor militare de învăţământ. Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, fiind format din studenţi, băieţi şi fete, pregătiţi pentru structurile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, viitori ofiţeri ingineri specialişti în exploatarea şi logistica sistemelor integrate de armament. Comandantul detaşamentului este căpitanul Ion IORDACHE.

Urmează studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, conduşi de căpitanul Daniel DOROBANŢU. Demnă continuatoare a primei şcoli de ofiţeri ce lua fiinţă, prin Poruncă Domnească, la 13 iunie 1847, Academia Forţelor Terestre pregăteşte ofiţeri de comandă pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre.

Detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, format din studenţi ai anilor I, II şi III, este comandat de locotenentul-comandor Oliver CIUICĂ. La 1 aprilie 2012, învăţământul militar din Forţele Aeriene a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea, la Cotroceni, a primei şcoli militare de aviaţie din România.

Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” este comandat de locotenent-comandorul George TUDOR. De-a lungul celor 140 de ani de existenţă, academia şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării ofiţerilor de marină şi a specialiştilor.

Trece detaşamentul elevilor Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de căpitanul Cristian POPA. Colegiul din Breaza este o instituţie prestigioasă de învăţământ preuniversitar a Armatei României, cu peste un secol de existanţă, ce ocupă, în urma punctajului evaluării externe, primul loc la categoria licee. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIS) i-a acordat colegiului cantemirist titlul de „Şcoala Europeană – 2012” şi calificativul „EXCELENT”, pentru întreaga activitate de pregătire desfăşurată.

Urmează Blocul de paradă al Ministerului Administraţiei şi Internelor, condus de locotenent-colonelul Costel MOCANU, din cadrul Jandarmeriei Române. Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare, constituit din subofiţeri de elită, vă prezintă onorul într-o ţinută care ne aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme.

Urmează Detaşamentul de acţiuni speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Luptătorii acestei unităţi de elită sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia antiteroristă, la obiectivele din competenţa Jandarmeriei, pe întreg teritoriul naţional. În afara terioriului naţional, jandarmii execută, sub egida NATO, misiuni de instruire şi mentorizare în sprijinul Forţelor de Asistenţă de Securitate din Afganistan, după ce, pe durata a 10 ani, au executat, sub egida ONU şi a Uniunii Europene misiuni de menţinere a păcii, în Kosovo. Aflaţi sub jurământ faţă de Patrie şi popor, jandarmii au participat la toate campaniile militare desfăşurate de Armata Română, începând cu Războiul de Independenţă, asigurând ordinea în liniile din spatele frontului, dar la nevoie s-au aflat şi în prima linie, ca forţă combatantă, contribuind la împlinirea năzuinţei de veacuri – unirea tuturor românilor într-un stat independent.

Detaşamentul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este condus de căpitanul LAURENŢIU AMZU şi este constituit din:

 • echipaje de servanţi pompieri,
 • echipaje S.M.U.R.D.,
 • echipaje de salvatori de la înălţime,
 • echipaje de intervenţie pirotehnică şi
 • echipaje de intervenţie la urgenţe chimice, radiologice sau nucleare.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este integrator şi coordonator la nivel naţional, al acţiunilor de răspuns din domeniul managementului situaţiilor de urgenţă. Acesta asigură coordonarea acţiunilor de intervenţie, specifice tipurilor de risc aflate în responsabilitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre care cele mai importante sunt: incendiile şi accidente chimice cu implicaţii în afara amplasamentului. Totodată, în cadrul Sistemului Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, I.G.S.U. are misiuni de intervenţie şi coordonare a acţiunilor unor categorii de forţe în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă de mare amploare şi efecte deosebite asupra populaţiei şi mediului înconjurător de tipul cutremurelor, inundaţiilor, accidentelor la construcţii hidrotehnice, avarii tehnologice, accidente pe căile comunicaţii, avarierea gravă a sistemelor de gospodărie communal.

Prezintă onorul detaşamentul de studenţi ai ACADEMIEI DE POLIŢIE ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”, comandat de comisarul-şef Laurenţiu POPESCU. Instituţie de învăţământ superior, singura cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, la nivelul de performanţă specific institutiilor europene de invătământ superior.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii, condus de maiorul Liviu NEGRU. Blocul de defilare este compus din luptători ale căror misiuni sunt:

 • executarea intervenţiei anti/contrateroriste la nivel naţional

 • asigurarea securităţii diplomatice

 • protecţia antiteroristă a unor obiective şi personalităţi, precum şi

 • securitatea zborurilor companiilor româneşti de aviaţie (Air Marshal).

În plus, au misiunea de a realiza intervenţii pirotehnice anti/contrateroriste la nivel naţional.

Ca semn al recunoaşterii profesionalismului acestei unităţi de elită, Drapelul de Luptă al Brigăzii Antiteroriste a fost decorat în anul 2002 cu „Ordinul naţional pentru merit în grad de Cavaler”. Al doilea bloc de defilare este format din cadre care asigură securitatea aeroportuară (pasageri şi cargo), pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naționale este precedat de două formaţii de aeronave militare. Prima formație este compusă din 3 elicoptere IAR-330 Puma, condusă de comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel. Elicopterul PUMA a fost proiectat la mijlocul anilor 60 pentru îndeplinirea misiunilor de transport mediu. Destinat Armatei Franceze, acesta a fost construit sub licenţă, cu numele IAR-330 Puma de IAR Braşov, începând din iulie 1974. În România au fost construite peste 160 de elicoptere atât pentru scopuri civile, cât şi militare. Elicopterul poate executa misiuni de cercetare-observare, transport personal şi materiale, evacuare medicală şi căutare-salvare. Elicopterele IAR-330 M reprezintă o variantă modernizată a elicopterului IAR 330 şi sunt concepute pentru transport, fiind interoperabile cu forţele NATO.

Piloţii români şi-au dovedit profesionalismul în pilotarea acestor elicoptere în misiuni executate în ţară şi în strănătate. Notabilă a fost prezenţa acestor elicoptere în misiunea ALTHEEA din Bosnia-Herţegovina din anul 2005, desfăşurată sub egida Uniunii Europene. De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate, ca urmare a inundaţiilor ce au afectat România în ultimii ani. La începutul acestui an, ele au răspuns prezent la campania de ajutorare a populaţiei afectate de căderile masive de zăpadă, transportând alimente şi ajutoare în zonele afectate.

A doua formație este compusă din trei aeronave de transport din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian – o aeronavă C-130 Hercules și două aeronave C-27J Spartan. Formația este condusă de căpitan-comandorul Marian Dinescu. Prezente mai ales în misiuni de transport de materiale şi trupe în şi din teatrele de operaţii unde România îşi îndeplineşte obligaţiile asumate faţă de Alianţa Nord-Atlantică, avioanele C-130 sunt solide şi eficace, capabile să execute misiuni complexe în condiţii meteorologice şi de mediu grele. Forţele Aeriene Române dispun de 4 aeronave C-130, achiziţionarea lor fiind încheiată în 2004 cu fonduri nerambursabile, asigurate integral de Guvernul SUA.

Aeronavele au parcurs o serie de operaţiuni de mentenanţă şi modernizare a sistemelor de comunicaţii şi navigaţie. Modernizarea adusă parametrilor de fiabilitate a platformei şi avionicii permit executarea cu succes a misiunilor cu respectarea strictă a cerinţelor din teatrele de operaţii şi a normelor în vigoare pentru navigaţia pe rute aeriene internaţionale.

Transportul aerian strategic este cel care a făcut, pentru Armata României, diferenţa, fiind dovada faptului că putem să ne susţinem, prin forţe proprii, trupele în teatrele de operaţii. Începând cu 2002, aeronavele au efectuat peste 740 de misiuni de transport în teatrele de operaţii, însumând în jur de 12.000 ore de zbor şi transportând peste 33.000 de militari şi aproape 6400 tone echipament şi materiale. Recent intrat în exploatarea Forţelor Aeriene Române, avionul de transport C27 SPARTAN va înlocui treptat avioanele AN-26.

C 27 SPARTAN este un avion de transport scurt-mediu curier modern, care răspunde cerinţelor operaţionale formulate de Forţele Aeriene Române, având capacitate manevrieră şi tactică superioară. Este destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea, în condiţii meteorologice grele. Îndeplineşte cele mai stricte criterii de flexibilitate, fiind capabil să transporte forţe, echipamente şi materiale, vehicule şi artilerie uşoare, elicoptere uşoare şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare în condiţii de relief şi climatice severe.

Dispune de o capabilitate încorporată de mânuire a încărcăturilor, tren de aterizare cu poziţie variabilă, propulsor auxiliar intern şi capabilitate de tracţiune de rezervă chiar şi pentru piste moi, ceea ce îi permite zborul la distanţă şi aterizarea pe piste neamenajate şi fără facilităţi de sprijin.

Are caracteristici de supravieţuire proprii, datorită propulsiei puternice şi designului aerodinamic care oferă calităţi de pilotare excelente. Mai mult, toleranţa prin construcţie la avarii, redundanţa sistemului, separaţia fizică din construcţie, izolarea şi blindarea componentelor importante fac din Spartan un avion robust.

Blocul de paradă al tehnicii este survolat de două formații de avioane de vânătoare MiG-21 Lancer din dotarea Flotilei 90 Aeriene. Prima formație este comandată de comandorul Valentin Dedițoiu, iar a doua formație este comandată de căpitan-comandorul Gheorghe Stancu.

MiG-21 LanceR este un interceptor versatil, destinat pentru a proteja zone extinse ale spaţiului aerian, fiind în măsură să execute atât lupte aeriene, cât şi atacuri la sol. Forţele Aeriene Române au iniţiat, în anul 1992, un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu structurile NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni conform cerinţelor luptei aeriene moderne. În prezent, Forţele Aeriene Române intenţionează să demareze un program de înlocuire a flotei de MIG-uri 21.

În Piaţa Arcului de Triumf îşi va face apariţia în curând, Blocul de paradă al tehnicii militare. Blocul de Paradă este comandat de colonelul Dorin Toma, comandantul Batalionului 495 „Ştefan Şoverth”. Colonelul Dorin Toma are o carte de vizită profesională impresionantă, fiind absolvent al mai multor cursuri de specialitate, în ţară şi în străinătate. A urmat toate treptele carierei militare de la funcţia de comandant pluton până la cea de comandant de batalion. A executat misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Albania şi Irak. În cadrul operaţiei NATO din Afganistan a îndeplinit două misiuni: prima în calitate de comandant al unei Echipe Operaţionale de Consiliere şi Legătură şi a doua în calitate de comandant al Batalionului 2 Manevră.

Defilează tehnica din dotarea Forţelor Terestre.

Primul modul este format din 5 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre. Produs în Elveţia, Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care perimite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de aproximativ 6800 m. Totodată autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, tip DTVL, modernă, fară răcire, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

Blindatele PIRANHA sunt urmate de vehiculele de luptă tip HMMWV, în masură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, de la deşert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreţinere. HMMWV 1165 oferă o protecţie superioară modelelor anterioare, atât pentru echipaj, cât şi pentru categoriile de armament şi muniţii aflate în dotare. Poate fi utilizat, prin demontarea/montarea unor subansamble, pentru transportul şi întrebuinţarea unor sisteme de artilerie uşoară, lansatoare de rachete şi evacuare medicală.Poate rula cu o viteză de 32 km/h, pe o distanţă de 50 km cu toate patru roţile dezumflate, fără a întrebuinţa sistemul automat de umflare al acestora.

Modulul 3 este reprezentat de 5 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007. Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone macroclimatice foarte calde, este uşor de folosit în teren accidentat.

URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte ţări membre ale NATO. Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea teritoriului inamic.

Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM conţine un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informaţii tip ACCS. Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, şi posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă şi rachete tip LAR MK4. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

Defilează în acest moment, autostaţiile radio Harris/Chevrolet, autostaţii radio cu salt de frecvenţă, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută. Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4×4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.

Echipament, de ultimă generaţie, nou intrat în înzestrarea Armatei României, MRAP, tip COUGAR, este un vehicul blindat pentru transport personal şi echipamente pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. Asigură cu succes protecţia militarilor în îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii Afganistan. În echipajul autospecialei EOD este inclus şi MAX, vedeta Diviziei 1 Infanterie „DACICA”. MAX este un frumos şi inteligent câine lup, membru al grupului 2 EOD, specializat în detectarea explozibilului, cu o experienţă de un an de zile în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF.

Urmează autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate. Sunt adaptate câmpului de luptă modern şi asigură autonomia necesară deplasării echipelor EOD pentru intervenţia la multiple incidente. Autospeciala de intervenţie EOD are în dotare echipamente specifice necesare desfăşurării intervenţiei de către operatorii EOD, printre acestea aflându-se costumul de protecţie EOD ce asigură protecţia operatorului EOD împotriva efectelor exploziei, robotul de intervenţie EOD, folosit pentru executarea misiunilor de cercetare a zonelor periculoase şi executarea tragerilor cu disruptorul, în vederea neutralizării ispozitibului explozibil improvizat, disruptoare de diferite calibre, precum şi mijloacele de comunicaţii necesare stabilirii legăturii dintre echipa EOD şi punctul de control al incidentului sau eşalonul superior.

Forţele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol – HAWK. Detaşamentul de rachete sol-aer HAWK este condus de căpitanul Viorel MIHAI. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Căpitanul Viorel MIHAI şi sublocotenent Alexandra NEBLEA sunt primii ofiţeri tactici care au lansat în acest an, pentru prima dată în istoria Forţelor Aeriene Române, rachete de luptă sol-aer HAWK în Poligonul Capu Midia. Pe 8 noiembrie 2012, Batalionul 7 Rachete sol-aer HAWK a primit botezul focului prin lansarea a două rachete sol-aer cu încărcătură de luptă.

Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni ZODIAC, cu echipaje formate din militari ai Centrului 39 Scafandri. Ambarcaţiunile ZODIAC pentru transportul, inserţia şi extracţia rapidă a echipelor de nivel tactic de scafandri de luptă se definesc prin viteza mare pe care o pot dezvolta pe mare şi printr-o manevrabilitate deosebită. Au posibilitatea să transporte militari până la o distanţă de 40 mile marine. Aceste ambarcaţiuni ale Centrului 39 Scafandri participă la activităţi complexe de cercetare a platoului continental, de punere în funcţiune a primei platforme de foraj marin, montarea conductelor submarine, supravegherea şi întreţinerea acestora.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Administraţiei şi Internelor este precedat de o formaţie compusă din 3 elicoptere, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, de tipul Mi-17, Eurocopter – 135, destinat SMURD, şi IAR-316 B (Alouette III). Capul formaţiei, elicopterul Mi-17, este pilotat de echipajul condus de comandorul Romeo Lupu.

Principalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt sprijinul aerian al structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, misiuni aeromedicale în cadrul serviciului SMURD şi misiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă. Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie participă la misiuni internaţionale de securizare a frontierelor terestre şi maritime ale Uniunii Europene, sub egida Agenţiei FRONTEX, având ca scop prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Administraţiei şi Internelor este deschis de către Poliţia Română, principala forţă a ministerului. În capul coloanei se află 9 motociclete, marca BMW cu motoare de 1200 cm cubi, ale Poliţiei Rutiere, structură specializată în îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice.

Urmează autospeciala Lotus Evora S, autovehicul performant, de mare viteză, dotat cu echipament de supraveghere a traficului rutier, şi autovehiculul Porche 911 Turbo, folosit pentru misiuni de patrulare şi de intervenţie rapidă pe autostrăzi şi drumuri naţionale. Autoturismele BMW – 330 – XD sunt utilizate, în special, la însoţirea coloanelor oficiale româneşti şi străine, iar autospeciala Jaguar, recent intrată în dotarea Poliţiei Rutiere, este folosită la misiuni de patrulare şi de intervenţie rapidă pe autostrăzi. Urmeaza 2 MCV-uri, marca Logan, dotate cu binecunoscutele aparate de măsurare a vitezei -AUTOVISION-, denumite şi radarele invizibile.

Defilează acum efective ale Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române. Aceştia folosesc autospeciale de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.Luptătorii sunt echipaţi cu ţinuta specifică trupelor de intervenţie ale Poliţiei Române, iar, ca armament, au în dotare pistoale Glock 17 şi pistoale mitralieră Heckler & Koch MP5.

Autolaboratoarele criminalistice sunt destinate cercetării la faţa locului şi sunt dotate cu tehnică foto-video digitală, truse şi echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme, mijloace şi materiale de probă existente în câmpul infracţional. Blocul de defilare al Poliţiei Române este închis de autospecialele de patrulare Dacia Logan, Sandero, Docker şi Duster, folosite de Poliţia de Ordine Publică.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, mijloace de transport rapide şi fiabile, cu o mare mobilitate în trafic, necesare îndeplinirii misiunilor în timp operativ. Autoturismele sunt folosite pe timpul misiunilor de patrulare, desfăşurate atât independent, cât şi în cooperare cu celelalte structuri ale MAI. Autoturismele cu tracţiune integrală permit deplasarea cu operativitate a efectivelor, atât în zonele urbane, cât şi în teren greu accesibil, asigurând transportul şi protecţia luptătorilor. Autospecialele sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie antiteroristă, având deschidere pe ambele părţi, pentru angajarea eficientă a obiectivului.

Autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT este folosită atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale, deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.

Poliţia de Frontieră Română, structură a Ministerului Administraţiei si Internelor cu atribuţii in supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat participă la această paradă cu:

 • ATV-uri, ce facilitează accesul în zonele înguste, greu accesibile de pe frontieră;
 • AUTOSPECIALE PENTRU MUNCA OPERATIVĂ DE ORAŞ Volkswagen Passat Variant, destinate patrulării şi intervenţiei în zonele de pe frontieră;
 • AUTOSPECIALE DE PATRULARE “IVECO MASSIF”, pentru intervenţia în locurile greu accesibile;
 • AUTOSPECIALE DE SUPRAVEGHERE PE PRINCIPIUL TERMOVIZIUNII “LANDROVER DISCOVERY 4” , ce oferă informaţii video în timp real, atat ziua, cat şi noaptea, inclusiv despre poziţia proprie şi localizarea exactă a elementelor infracţionale;
 • AMBARCATIUNEA TIP HARPOON 550 OPEN, care este utilizată pentru misiuni de intervenţie în zone greu accesibile din Delta Dunării, lacul Stânca Costeşti şi râul Prut
 • AMBARCAŢIUNEA DE TIP ARVOR 215 – de patrulare şi intervenţie, destinată misiunilor de patrulare pe Fluviul Dunărea şi râul Prut, prevăzută cu echipamente de vedere pe timp de noapte şi
 • AUTOSPECIALELE PENTRU TRANSPORT CÂINI MITSUBISHI L200.

Parada este încheiată de autospecialele transport efective 8+1 locuri “Volkswagen Transporter Kombi”, folosită la transportul politiştilor de frontieră.

Parada tehnicii din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cuprinde unele dintre cele mai performante autospeciale de intervenţie la incendii, salvare de la înălţime, la accidente rutiere, la dezastre şi în alte situaţii care pot afecta viaţa şi bunurile materiale ale oamenilor:

Defilează autospecialele pentru grupa operativă, pe autoşasiu BMW, şi DACIA DUSTER, respectiv, motocicletele de intervenţie S.M.U.R.D. Honda Deauville NTV 700, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile încadrate cu paramedici. Urmează ambulanţele, una tip B2 Citroen Jumper, dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi folosită pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi una tip C, Volkswagen Crafter, ce permite intervenţii specifice cu un grad ridicat de complexitate.

Defilează acum autospeciala pentru descarcerare complexă, pe autoşasiu Opel Movano, utilizată pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor, şi autospeciala pentru cercetare şi primă evaluare C.B.R.N, pe autoşasiu Mercedes Vario. Parada continuă cu autospecială cu apă şi spumă de medie capacitate Volvo 240 fll, utilizată pentru stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens.

Blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este încheiat de către autospeciala de interventie şi salvare de la înălţime de tip Iveco Bronto Skylift, care poate interveni până la înălţimea de 38 metri.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf, tehnica din dotarea Serviciului Român de Informaţii. Dispozitivul de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică este format din 3 autospeciale de intervenţie antiteroristă/contrateoristă şi o autospecială de intervenţie pirotehnică. Îi urmează dispozitivul de gardare/protecţie, format dintr-un autovehicul principal (auto VIP) cu 3 persoane şi 2 autovehicule de escortă.

Al treilea dispozitiv de intervenţie contrateroristă este alcătuit din 2 autospeciale de intervenţie contrateroristă şi o autospecială pentru intervenţie contrateroristă a scafandrilor, cu barcă dispusă pe peridoc. În autospecială observaţi 2 luptători, iar în barcă se află 4 scafandri echipaţi de luptă.

Intră militarii Serviciului de Protecţie şi Pază, structură specializată în protecţia demnitarilor. Defilează motocicliştii, care asigură escorta coloanelor oficiale, urmaţi de două dispozitive specifice pentru protecţia demnitarilor, una pentru oraş, cealaltă, pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiţii de vreme nefavorabilă.

În prezent, mai mulţi luptători ai SPP reprezintă cu onoare România pe plan internaţional, asigurând protecţia unor înalţi demnitari ONU în teatrele de operaţii din Sudan şi Afganistan. Membrii tuturor echipelor sunt antrenaţi în condiţii speciale, în conformitate cu standardele internaţionale pentru asigurarea protecţiei demnitarilor.

Defilarea Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei este deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională. Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi pentru menţinerea ordinii publice cu prilejul manifestărilor ce implică prezenţa unui public numeros.

Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti este reprezentată la paradă de Patrula Călare. Prin apariţia Patrulei Călare a Municipiului Bucureşti, capitala României a intrat în rândul marilor oraşe ale Europei care menţin tradiţia şi folosesc eficient Poliţia Călare în domeniul ordinii publice. Detaşamentul, format din 24 de călăreţi, este o unitate de elită care sprijină Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Agenţii Patrulei Călare folosesc cai din rasele sport românesc, lipiţan, pursânge englez sau frizian olandez, special antrenaţi pentru misiuni de ordine publică.

Parada continuă cu defilarea drapelelor de epocă. Parada continuă cu defilarea drapelelor de epocă, pe care sunt montate elemente ale unor drapele purtate în luptele din toamna anului 1916 și vara lui 1917. Este vorba de acvilele și hampele mai multor regimente și divizioane. Acvilele acestor drapele poartă cu ele vechea deviză a Armatei Române, ONOARE ŞI PATRIE, în timp ce, pe hampă, se se află inelul cu denumirea corpului de trupă respectiv. Nu, în ultimul rând, pe flamurile acestor drapele stălucesc stema României Întregite.

Defilează acum Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare.   Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei  Române din timpul Primului Război Mondial, cu decoraţii militare originale.Comandantul, Mircea Stoica, poartă uniformă de locotenent de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895. Un detaşament al Asociaţiei Tradiţia Militară s-a întors recent din Federaţia Rusă, unde a reprezentat România la manifestările de comemorare a 70 de ani de la Bătălia de la Stalingrad.

În Piaţa Arcului de Triumf prezintă onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate etalon a Armatei României, cu trecut istoric impresionant, comandată de colonelul Virgil-Ovidiu POP, ofiţer cu o bogată experienţă în teatrele de operaţii. Colonelul Pop a comandat contingentul românesc din Kosovo în 2006 şi batalionul de manevră dislocat în Afganistan, în 2008-2009. Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este prima unitate atestată documentar din armata română modernă, acreditată cu paza palatului domnesc, înfiinţată la 1 iulie 1860, prin Ordonanţa nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Actuala uniformă de ceremonie este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, preluând elemente tradiţionale brodate într-o formă modernă. Gradaţii profesionişti sunt dotaţi cu carabine S.K.S. şi sabie de ceremonie, tip Solingen.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzica Militară a Diviziei 1 Infanterie ”DACICA”, vă prezintă onorul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult