Acasa Top SecretArmata 20 de ani de la prima misiune cu trupe a României în Angola

20 de ani de la prima misiune cu trupe a României în Angola

scris de Doru Dragomir
219 afisari
14 aprilie 1996 – 14 aprilie 2016, 20 de ani de la revenirea în țară a B2 I” Călugăreni”, Căști Albastre din prima misiune a României cu trupe din zona de conflict angoleză. Era în ZIUA DE PAȘTI.
angola unavem 3Veteranii căștilor albastre, constituiți în ASOCIAȚIA MILITARILOR PARTICIPANȚI ÎN TEATRELE DE OPERAȚII, și-au dat întâlnire la Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații pentru a comemora pe eroii militari români care și-au pierdut viața în misiunile internaționale, la care Armata României a participat după 1990. Alături de noi a fost prezentă și Asociația Geniștilor  ”Constantin Hârjeu”.
      Cele două asociații au dat jertfa lor în teatrele de operații, sergentul Butnariu Leontin în Angola (1995) și sergentul Brânzan Remus (1996) în Bosnia-Herțegovina.
    Evenimentul s-a derulat cu intonare Imnului Național, slujba religioasă, depuneri de coroane de flori, alocuțiuni din partea reprezentanților celor două asociații.
     Totodată s-au păstrat momente de reculegere pentru generalul Ioan Sorin, colonelul Dumitru Dascălu foști comandanți ai B2I în misiunile ”Sfântu Gheorghe” din Albania și ”Monua”  din Angola a maiorilor Mirea Ionel și Pană Emil foști comandanți de subunități participanți la mai multe misiuni internaționale.
    Cu acest prilej ne-am adus aminte prin ce greutăți am trecut pe timpul desfășurării misiunii, pentru a reveni în țară sănătoși și victorioși, după grele încercări la care am fost supuși din cauza condițiilor de război, de rebelii care acționau vehement, de drumurile nepracticabile pline de mine artizanale, de bolile tropicale, de aerul infestat, de lipsa hranei corespunzătoare, și a medicamentelor necesare pentru zonelor tropicale etc.
    Așa a fost acum 20 de ani, am trăit 7 luni și jumătate, cu toții 758 de combatanți ai B2I, activitate care ne-a marcat pe toți pentru tot restul vieții și putem afirma, acum ca și atunci, că NIMENI NU A FOST CA NOI. Am deschis drumul României într-o altă dimensiune militară, pentru prima dată în istoria armatei noastre.
    De asemenea, am transmis comandantului B2I lt.col. Lungu Ovidiu și celor 400 de militari care actualmente se află în Afganistan ( din care 12 militari au fost acum 20 de ani cu noi în Angola), dorința noastră de a reveni în tară cu misiunile îndeplinite sănătoși și victorioși, iar Dumnezeu să-i binecuvânteze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult