Acasa Top SecretArmata 31 Mai 2012, Ziua Rezervistului la Craiova VIDEO

31 Mai 2012, Ziua Rezervistului la Craiova VIDEO

scris de Marin Neacșu
187 afisari

Iniţial programată a se desfăşura sub organizarea tuturor asociaţiilor militarilor rezervişti din Craiova, ideea iniţiată de filiala SCMD Craiova nu a primit sprijinul sau acordul domnul General (r) Grecu de la ANCMRR Craiova, care încă mai crede că dânsul reprezintă forţele proprii iar noi forţele inamice şi probabil încă mai speră la revenirea preşedintelui de onoare al ANCMRR la conducerea ministerului.

Craiova - Ziua RezervistuluiNu face nimic, a răspuns Asociaţia Cadrelor Militare din Jandarmeria Oltenia. Îmi amintesc de Olimpiada de la Los Angeles din 1984, când România a strălucit la gimnastica feminină. După olimpiadă, Ruşii, care boicotaseră olimpiada, au spus că proba de gimnastică, fără Rusia a fost ca o nuntă fără Mireasă. La care americanii au răspuns prompt : DA, DAR AU FOST NAŞII!!. Se refereau la ROMÂNIA.

Spre surpriza noastră, deşi iniţial organizarea acestei activităţi la Cercul Militar era pusă sub semnul incertitudinii datorita M107, celebrul ordin care trage linie între asociaţiile militarilor, cu nici 24 de ore înainte de activitate, am fost anunţaţi că Comandantul garnizoanei Craiova nu numai că a aprobat desfăşurarea acestei activităţi la Cercul Militar, în conformitate cu ideile rezultate din interviul domnului Ministru privind transparenţa şi tratamentul nediscriminatoriu vizavi de asociaţiile militarilor, dar a contribuit la desfăşurarea sărbătoririi acestei zile angajându-se ca organizator alături de SCMD Filiala Dolj, activitate la care au participat fanfara garnizoanei şi cadre militare active din garnizoană. Trebuie să spun că nu se putea un semnal mai puternic de revenire la normalitate şi cred că este normal şi firesc că acest semnal a venit din Craiova, oraşul cetate al dacului Mihai Viteazu dezlegătorul de vise la UNIRE.

Să sperăm că şi celelalte garnizoane vor urma exemplul.

La activitate au participat cadre militare active şi în rezervă, nu prea multe, mai ales că a fost organizată cam din scurt, practic în afară de discursurile invitaţilor şi acordurile fanfarei, nu au mai fost alte activităţi pe scenă. A fost proiectat pe ecran un film despre activităţile scorpionilor Brigăzii 2 , viitorii rezervişti şi a mai fost organizată o expoziţie de fotografii a col (r) Mircea Anghel, intitulată „Interferenţe Cromatice”.

Au fost prezenţi şi au luat cuvântul comandantul Garnizoanei Craiova, general de brigadă Duican Dorin, Domnul Profesor Universitar Doctor Damean Sorin Liviu, care a prezentat un material intitulat „200 de ani de la cedarea Basarabiei”, domnul General maior (r) Ionel Pâlşoiu , domnul colonel (r) Ion Gherghiceanu vicepreşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare din Jandarmeria” Oltenia şi col ( r) Ioan Mişu Naon, preşedintele filialei SCMD Dolj. În cuvântul lor toţi menţionat importanţa şi respectul de care cadrele în rezervă trebuie să se bucure în societate ca şi spiritul de corp şi camaraderie care trebuie să anime şi să caracterizeze cadrele militare active şi în rezervă. S-a subliniat faptul că acestă zi deşi nou declarată ca sărbătoare a militarilor, este o ocazie şi un prilej de a menţine strânse legăturile între actualele şi fostele cadre militare, foşti colegi, subordonaţi sau comandanţi, şi speranţa că va deveni o zi a concordiei între militarii României fără deosebire de starea sau asociaţia în care se află.

În încheierea activităţii, Domnul Naon Mişu a înmânat din partea sindicatului, domnului Gheorghe Roşoga,colonel în rezervă membru al filialei SCMD Dolj, o diplomă de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea sentimentului patriotic în cântecele sale.

Craiova-Ziua-Rezervistului-2Fiind organizată milităreşte, activitatea nu s-a lungit inutil dar a marcat un moment care nu trebuie uitat: MILITARII REZERVIŞTI AU PUTUT SĂ SE VADĂ LA ACEEAŞI ACTIVITATE, ORGANIZATĂ CU COLEGII ACTIVI, ÎN CASA ARMATEI, REFUZATĂ ATÂTA TIMP SINDICALISTILOR MILITARI. La Craiova , Ziua Rezervistului a însemnat şi ziua UNIRII.

Îmi pregătisem şi eu un mesaj către militarii prezenţi şi absenţi. Din motive tehnice nu l-am putut livra, aşa că o fac pe această cale.

”Stimaţi colegi activi şi rezervişti

În primul rând vreau să spun că îmi doresc ca această zi să devină cu timpul o zi a unităţii tuturor celor ce au servit şi servesc în armată romană, o zi în care nu depunem coroane nu ascultăm discursuri politicianiste, doar să ne întâlnim, să ne depănam amintiri, să facem apelul, şi să ne bucurăm că suntem împreună.

Craiova-Ziua-Rezervistului-3În al doilea rând, mă bucur că după o perioadă oarecum scurtă dacă ne raportăm la viaţa noastră, dar prea lungă dacă o luăm în calcul pe cea a colegilor noştri care nu mai sunt printre noi, avem din nou ocazia să ne vedem toţi, şi rezervişti şi activi, în această sală în acest sediu, al Cercului militar care a fost interzisă unor rezervişti. Mă bucur şi sper că de acum înainte Cercul Militar, sau Casa Armatei cum i se spunea pe vremuri, să redevină ceea ce a fost, o adevărată casa a tuturor militarilor indiferent de formă de asociere sau statut. Mă bucur că actualul ministru al apărării a readus speranţa că armata va fi din nou respectată, în primul rând de cei care o conduc, apoi de întreaga societate. Ca militari, şi noi şi dumneavoastră, şi cei în rezervă şi cei activi, nu putem avea altă dorinţă decât să ne respectăm între noi şi astfel să fim respectaţi de cei ce ne privesc. Celebra sintagma” uite mamă trece armata”, cu toată încărcătura ei de admiraţie şi respect de dragoste şi mândrie, trebuie să fie reactualizată.

Astăzi suntem din nou împreună şi mă bucur că nu mai trebuie să ne şoptiţi la ureche,” scuză-mă nu pot vorbi cu tine”. Am trecut prin momente grele, sper să nu revină, sunt degradante, dureroase.

Aş vrea să înţelegem toţi şi când spun toţi, spun TOŢI, că am făcut şi încă facem parte sub o formă sau alta din aceeaşi armata, din aceleaşi unităţi, avem aceeaşi uniformă, slujim aceeaşi ţară. Unii greşim, mai mult sau mai puţin, dar nimeni nu e perfect iar apartenenţa la asociaţii diferite sau statute diferite nu trebuie să ne separe. Cine nu înţelege asta, nu este, sau nu a fost niciodată militar, a fost doar un cetăţean îmbrăcat în uniformă.

Celor care încă mai slujesc armata sub contract, le spun, ca tuturor de altfel, că între noi rezerviştii şi dumneavoastră, cei activi, nu este nici o diferenţă, ne aflăm doar într-o stare diferită de luptă. Unii gata pentru lupta permanent, alţii în aşteptare, alţii în sprijin. Mai târziu, vom trece în altă stare, cea de veche, acolo sus, o veghe a celor pe care i-am comemorat acum nici 10 zile. Aceasta este adevărata stare de veghe. Acesta este sfârşitul tuturor, începem toţi la fel, sfârşim toţi la fel şi atunci de ce să fim altfel între început şi sfârşit? Se spune că armata este apolitică. Haideţi să o facem cu adevărat apolitică, haideţi să facem în aşa fel încât să ne vedem cu drag şi să schimbăm fără teamă un salut camaraderesc de câte ori ne întâlnim, foşti colegi, indiferent de relaţiile care au fost între noi, de grade sau funcţii, să ne arătăm respect unul altuia şi să ne privim în ochi fără ură, fără teamă, fără, animozităţi. Asta înseamnă pentru mine, să fim apolitici şi ţine de noi să demonstrăm asta. Să nu ne uităm dintr-o parte la un coleg sau altul, doar pentru că face parte din altă asociaţie, pentru că este activ sau rezervist, pentru ca să nu uităm că toţi rezerviştii au fost cândva activi, şi să sperăm că toţi activii vor fi cândva în rezervă.

Şi aş mai vrea ca actuali militari activi să înveţe din greşelile noastre şi să aibă grijă ca atunci când vor fi şi ei în rezervă, indiferent de asociaţia din care vor face parte, să nu uite că au fost şi sunt prieteni, cadre ale aceleiaşi armate, au băut aceeaşi apă sub soarele Afganistanului, iar sângele colegilor lor căzuţi la datorie are aceeaşi culoare cu a lor.

Acesta este mesajul meu, rugămintea mea şi sper să fie înţeles de toţi. Sper că acesta zi, această activitate, aşa săraca cum ea să readucă cel puţin în Craiova, bogăţia prieteniei, bucuria revederii şi tăria spiritului de corp ce ne lega cândva!

Am onoarea, plăcerea şi privilegiul să vă salut stimaţi colegi şi prieteni!”

Şi pentru că Unirea a făcut-o primul Mihai Viteazu, să revedem un scurt montaj, găsit pe internet. Aveţi răbdare şi urmăriţi, nu vă cere mult.

1 comentariu

Misu 02-06-2012 - 14:32

Isi mai aduce cineva aminte de Maresal ?? care a fost ucis intr-o zi de 2 iunie ??. Nu. ca avem o OG care interzce memoria maresalului dar, proslaveste ucicasii poporului roman .Sau oare ma insel ???

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult