Acasa Top SecretArmata Achizitia de avioane F-16 vechi, analizata de Financial Times

Achizitia de avioane F-16 vechi, analizata de Financial Times

scris de Ziua Veche
3 afisari

Avioane F-16 in desertProducatorii europeni de avioane si-au exprimat nemultumirea fata de dorinta Romaniei de a achizitiona avioane de lupta americane F-16, la mana a doua, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, dupa ce au sustinut ca Bucurestiul a anuntat decizia fara a organiza o licitatie, relateaza cotidianul britanic Financial Times, citat de Agerpres. Propunerea de achizitie a ridicat totodata intrebari legate de faptul daca Romania isi poate permite avioanele in conditiile in care aceasta natiune est-europeana lovita de criza depune eforturi majore pentru a reduce din cheltuielile publice, pentru a se supune cerintelor programului FMI.

Ministrul roman al apararii, Gabriel Oprea, a insistat vineri, 26 martie, ca Romania are nevoie de avioane pentru a-si indeplini angajamentele in cadrul NATO, la care fosta tara comunista a aderat in 2004.

Guvernul de la Bucuresti a declarat ca achizitia reflecta “parteneriatul strategic” romano-american si a fost justificata dat fiind lipsa fondurilor publice – in conditiile in care vechile F-16 vor fi livrate gratuit, dar vor necesita operatii de reparatie si asistenta. Achizitia trebuie insa aprobata mai intai de catre parlament.

Anul trecut, Romania a fost fortata sa apeleze la FMI pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro si urmeaza acum un program strict pentru reducerea cheltuielilor publice excesive.

Costul mentenantei si echiparii primului lot de 24 avioane F-16 pentru a fi livrate incepand cu 2013 este estimat la 1,3 miliarde de dolari, in aceasta suma intrand si pregatirea pilotilor.

Cu toate acestea, Romania a indicat ca este posibil sa cumpere alte 24 de avioane F-16, ceea ce ar putea spori substantial nota de plata finala.

In 2008, o nota a Pentagonului privind posibila vanzare indica ca pretul total pentru toate cele 48 de avioane ar putea fi de 4,5 miliarde de dolari, in aceasta suma intrand mentenanta si asistenta aparatelor, pregatirea pilotilor si alte operatii.

Opozitia socialista din Romania a cerut ca parlamentului sa i se ofere detalii complete despre toate ofertele inainte de a aproba achizitia avioanelor F-16.


Avioane F-16 in desertPotrivit FT, valva provocata de aceasta achizitie reprezinta o lovitura data incercarilor Romaniei de a combate reputatia sa privind lipsa de transparenta si coruptia, in conditiile in care ONG-ul anti-coruptie Transparency International considera Romania unul dintre cele mai corupte state din UE.

Romania, aminteste publicatia britanica, este singurul stat membru al UE care nu a semnat Codul de conduita din UE pentru achizitiile in domeniul apararii.

In ceea ce priveste FMI, acesta nu a facut comentarii asupra vanzarii. In 1997, institutia cu sediul la Washington a reusit sa convinga Romania sa renunte la achizitionarea de elicoptere americane, in valoare de 1,4 miliarde de dolari, din cauza constrangerilor bugetare, mai aminteste FT.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult