Acasa Top SecretArmata Adio grade: Grănicerii din R Moldova, civili – Poliţia de Frontieră

Adio grade: Grănicerii din R Moldova, civili – Poliţia de Frontieră

scris de M.A.
27 afisari

De la 1 iulie, Serviciul Grăniceri din Republica Moldova se va transforma în Poliţia de Frontieră, după modelul european din dreapta Prutului. Instituţia va fi demilitarizată, astfel că angajaţii vot fi civili.

R Moldova - Serviciul Graniceri devine Politia de Frontiera

R Moldova - Serviciul Graniceri devine Politia de Frontiera

Noua structură, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, are obiective clare, cuprinse în Strategia Managementului Integrat al Frontierei de Stat, a declarat Roman Revenco, Directorul General al Serviciului Grăniceri. Acesta ţinut să reitereze importanţa efortului viitorilor poliţişti de frontieră în îndeplinirea obiectivelor de implementare a prevederilor Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize Republica Moldova-Uniunea Europeană. De menşionat că, la 10 iunie 2012, Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova şi-a sărbătorit cea de a XX-a aniversare.

Poliţia de frontieră va avea autonomie completă în luarea deciziilor şi va deţine competenţe lărgite în comparaţie cu fostul Serviciu de Grăniceri. Pe lângă atribuţiile de bază, poliţiştii de frontieră vor activa şi în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, urmăririi penale, examinării contravenţiilor şi expertizei juridice a actelor de călătorie.

Din punct de vedere structural, Poliţia de Frontieră va fi divizată în trei nivele: Departamentul Poliţiei de Frontieră, Unităţi regionale, şi Puncte de trecere. De asemenea, Unităţile regionale vor dispune de autonomie decizională inclusiv în domeniul angajării personalului.

Poliţia de Frontieră va fi condusă de şeful Departamentului, numit şi eliberat din funcţie de Guvern la propunerea ministrului de Interne. Instituţia va fi finanţată din bugetul de stat. Personalul noii structuri va fi format din poliţişti de frontieră, salariaţi civili şi personal tehnic. Poliţiştii vor dispune de grade speciale şi vor fi angajaţi după urmarea unor cursuri de instruire profesională. Poliţia de Frontieră va avea aproximativ 8.000 de angajaţi.

6 comentarii

Cercul 11-06-2012 - 23:24

La revolutie era vorba ca militienii sa fie scurtati de un cap, dar acum se boieste armata in albastru si se subordoneaza Militiei.
Infiintati si Politia de tancuri, politia de infanterie si politia de artilerie, si la razboi sa dea amenzi.

digital 11-06-2012 - 23:40

e o vorbă mă cercule:dacă ești prost,stai acasă!
așa și cu tine,ce te bagi unde nu-ți fierbe oala,că numa tâmpenii spui,și n-au nici o legătură cu ce vroiau să facă ăia,nu că ar ști ce fac,dar asta-i altă discuție!
ți-am mai zis,nu te mai trezi brusc,din somn,că …doare…rău,doare!

Cercul 12-06-2012 - 09:21

Bine ba, am inteles vreti protectia politiei de aia v-ati sub obladuirea lor. Si scutul de la Deveselu, tot de aia ca nu va descurcati singuri.

digital 12-06-2012 - 09:35

ce n-ai priceput mă cu scutu-su-lii?!
nu înțelegi că ăla e doar de formă?!
tu chiar crezi în balivernele cu rachete și kk-turile scornite de analiștii militari?!
cine-ți dă mă cu rakete în țara asta care se bate singură atunci când i se cere?!
ia-te de mână cu lăzăroiu și aruncați-vă de pe bloc…
1,2,3….săriți!

Cercul 12-06-2012 - 10:10

Bine, cand se va reinstala oranduirea comunista in toamna, si NATO va navali in Romania, se va vedea cate parale faceti.
Ba deja ati pierdut in 89, de au luat strainii tot din tara , americanii si-au tras baze. In care tara independenta exista armata straina?

digital 12-06-2012 - 10:43

ți-au crescut iar comuniști în cap?!
cine dreq ți-a spălat creierul?!
voi nu sunteți sănătoși la cap cu comuniștii!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult