Cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor fi integrati in sistemul unitar de pensii, a decis miercuri, prin vot, Camera Deputatilor la dezbaterea Legii sistemului unic de pensii.
Comisiile de specialitate acceptasera initial un amendament al PSD-PC, conform caruia militarii, politistii si functionarii din sistemul sigurantei nationale sunt exceptati de la Legea pensiilor, pe motiv ca aceste categorii trebuie sa faca obiectul unei legi speciale, respectiv intr-o reglementare privind pensiile ocupationale. Acest amendament a fost respins, insa, de plen cu 97 de voturi “pentru”, 129 “impotriva” si trei abtineri. In scandalul iscat in plenul Camerei, reprezentantii Opozitiei i-au cerut sefului Executivului, prezent la dezbateri, sa-si clarifice pozitia asupra acestui subiect. Emil Boc a replicat ca Legea privind sistemul unitar de pensii a vizat inceputul procesul de integrare a pensiilor speciale in sistemul unitar, prin recalcularea lor. “De aceea au disparut pensiile de lux si se recalculeaza pensiile speciale. (…) In conditiile recalcularii, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scadea. Afirmatie care a fost si ramane valabila. In rest, toate pensiile se integreaza intr-un sistem unitar, pentru ca asa este firesc”, a replicat Emil Boc, citat de Mediafax. Raspunsul premierului i-a nemultumit pe deputatii opozitiei care l-au acuzat pe Boc ca evita sa adopte o pozitie pe marginea acestui subiect.
Deputatii au decis sa integreze in sistemul unitar de pensii a persoanelor care realizeaza venituri din drepturile de autor. Textul adoptat prevede ca “in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe cu regularitate sau in mod ocazional si din contracte sau conventii incheiate, potrivit Codului civil”.