Acasa Top SecretArmata Aduse din Turcia: Avioanele americane, la nord şi sud de Dunăre

Aduse din Turcia: Avioanele americane, la nord şi sud de Dunăre

scris de M. BÂTCĂ
3 afisari

O parte a flotei militare americane de la baza din Incirlik, Turcia, va fi relocată, în special, la baze aeriene româneşti. Dar şi bulgăreşti. Oficial, este vorba despre Mihail Kogălniceanu şi Burgas.

 

KC-135, realimentare in zbor

KC-135, realimentare in zbor (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jerry Fleshman)

 

Preşedintele României l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe generalul Duncan J. McNabb, şef al Comandamentului pentru Transporturi (TRANSCOM) care gestionează transporturile aeriene, terestre şi navale globale ale Departamentului american al Apărării. În timpul întrunirii CSAT din 02 mai, s-a decis ca avioane cisternă ale Statelor Unite şi avioane de transport să fie aduse în România, de unde, temporar, îşi vor îndeplini misiunile. De asemenea, potrivit presei de la sud de Dunăre, consiliul de miniştri de la Sofia a aprobat miercuri un document care permite utilizarea aeroportului Burgas de către avioanecisternă americane .

Vizita generalului McNabb la Bucureşti

 

Generalul McNabb si Traian Basescu, la Bucuresti (presidency.ro)

Generalul McNabb si Traian Basescu, la Bucuresti (foto: presidency.ro)

La Cotroceni, generalul Duncan J. McNabb (TRANSCOM) a mulţumit României pentru susţinerea acordată prin misiunile trupelor prezente în Afganistan şi pentru decizia de a accepta tranzitul de militari şi tehnică militară prin Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezideţiale, generalul McNabb „şi-a exprimat satisfacţia pentru nivelul înalt de interoperabilitate atins în relaţia de cooperare militară dintre România şi Statele Unite ale Americii. Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit generalului Duncan J. McNabb pentru vizita în România şi pentru atenţia acordată de Armata Statelor Unite ale Americii infrastructurii din ţara noastră”.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în şedinţa din 02 mai, utilizarea portului Constanţa şi a aeroportului Mihail Kogălniceanu pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan, acestea devenind “două infrastructuri strategice şi pentru Statele Unite”. “A fost o şedinţă care a avut două subiecte pe ordinea de zi. Primul s-a referit la solicitarea Statelor Unite ale Americii de a utiliza Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari şi tehnică militară către Irak şi Afganistan – probabil ştiţi că Statele Unite încă au în Irak 150.000 de militari -, dar şi pentru transportul de militari şi tehnică militară din Irak şi Afganistan către Europa. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan“, a declarat Traian Băsescu. “În felul acesta, Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri strategice şi pentru Statele Unite, nu numai pentru România. Procesul se va derula în primele două luni în vederea autorizării, după care va funcţiona autorizat, fără supraveghere americană, în baza acordului dintre România şi Statele Unite. De asemenea, temporar, având în vedere că una din bazele din Mediterană este într-un proces de modernizare, pe Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane cisternă ale Statelor Unite şi patru avioane de transport C17. Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este una pe termen lung. Cu privire la acest subiect, astăzi voi transmite Parlamentului scrisorile prin care îi informez cu privire la decizia luată ”, a mai precizat Băsescu. ( şi pentru decizia de a accepta tranzitul de militari şi tehnică militară prin Aeroportul Mihail

România şi Bulgaria, la pachet

Aeroportul Burgas, de la Marea Neagră, va fi folosit pentru realimentarea aeronavelor militare americane ce urmează să îndeplinească misiuni în Afganistan, scrie Novinite.com. Consiliul de miniştri din Bulgaria a decis miercuri să permită utilizarea aeroportului din oraşul Burgas de către patru avioanecisternă americane KC-135. Avioanelecisternă vor opera de pe aeroportul bulgar în perioada 12 mai – 12 iunie 2011, acoperind astfel o parte a intervalului în care baza aerienă de la Incirlik, Turcia, va fi închisă pentru renovare. Cele patru aeronave vor alimenta în aer avioanele americane care zboară spre Afganistan. Baza de la Burgas a mai fost folosită în acest scop de forţele aeriene americane în anii 2001 şi 2003 în timpul operaţiunilor din Afganistan şi Irak. În anul 2006, Bulgaria şi Statele Unite ale Americii au semnat un acord care prevede dislocarea unor trupe americane în bazele aeriene bulgare Graf Ignatievo şi Bezmer.

1 comentariu

digital 11-05-2011 - 22:57

io zic sa eliberati si baniasa si otopeniul pentru av cisterna!!!!!
dupa aia ai f….i o pista pe A1 ca s-asa cine se mai da p-acolo,iar pentru a demonstra solidaritate dinamitati mig-urile ramase de la rusi updatate cu tehnologie evreiasca!

si pe paispe alegeti seful pdl-ului!!!
si!gata!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult