Acasa Top SecretArmata Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. MAE: Accesul spre aeroport al celorlalți este îngreunat

Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. MAE: Accesul spre aeroport al celorlalți este îngreunat

scris de Misu Andrei
155 Afisari

Un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO.

Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

Aeronava Forțelor Aeriene Române a luat un român de pe aeroportul din Kabul, dar se va întoarce și după ceilalți români din Afganistan, a spus joi premierul Florin Cîțu.

„O singură persoană a ajuns la aeronavă, aceasta s-a întors la Islamabad, 14 persoane nu au ajuns. Încercăm acum să vedem cum îi vom aduce la aeroport. Încercăm să găsim soluții, sunt mai multe canale pe care lucrăm. Aeronava se întoarce înapoi la Kabul pentru a le lua și pe celelalte persoane. Avem cereri și de la alte țări.”, a declarat premierul.

El a adăugat că speră ca românii care sunt încă în Kabul să fie preluați azi.

Un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea unui cetățean român pe această cale, a comunicat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

La bordul aeronavei a fost preluat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi adus în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Potrivit MAE, condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS