Misterul plutonierului Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia | Ziua Veche
Acasa Top SecretArmata Afganistan. Misterul plutonierului-major Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia

Afganistan. Misterul plutonierului-major Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia

scris de M. BÂTCĂ
54 afisari

Administraţia Prezidenţială a dat vineri un comunicat sec. Plutonierului-major Boboşa, care luptă în Afganistan, a fost decorat cu Medalia Naţională “Pentru Merit” clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari. Cine este şi de a fost decorat? Ziua Veche încearcă să dezlege misterul.

Afganistan. Misterul plutonierului-major Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia

Afganistan. Misterul plutonierului-major Boboşa. De ce l-a decorat Preşedinţia

“În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 15 aprilie 2012, prilej cu care a acţionat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor săi, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a conferit Medalia NaţionalăPentru Meritclasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari, domnului plutoniermajor Ioan-Mihai Boboşa”. Scrie în comunicatul primit de la Cotroceni, referitor la decretele semnate în 28 septembrie.

Toate elementele indică faptul că acest militar român este unul dintre anonimii forţelor speciale, datorită căruia Pentagonul laudă frecvent contribuţia României în teatrele de operaţii externe. Însă, rămâne un mister. Şi, s-ar putea să nu aflăm niciodată pe cine şi cum a salvat plutonierul-major Ioan-Mihai Boboşa..

15 aprilie 2012, zi fierbinte în Afganistan

În data de 15 aprilie 2012, talibanii din Afganistan au revendicat o serie de atacuri coordonate asupra clădirii parlamentului şi a reşedinţei preşedintelui Hamid Karzai, din capitala Kabul. Mai multe ambasade, printre care cele ale Rusiei şi Statelor Unite, au fost la rândul lor atacate, în timp ce aeroportul din Jalalabad, o importantă bază NATO, a fost luat cu asalt de insurgenţi. Talibanii au precizat că au lansat mai multe atacuri, inclusiv în zona în provinciile Paktia şi Logar, din estul ţării, la sud şi sud-est de Kabul.

Mai mulţi kamikaze au atacat clădiri guvernamentale situate în apropiere de o bază americană din provincia Logar, iar între atacatori şi forţele de securitate avea loc un schimb de focuri, în ceea ce talibanii au descris ca „începutul ofensivei de primăvară”.

În 15 aprilie, ISAF a explicat că, pentru a opri ofensiva talibană, în teatrul de operaţiuni au fost trimise Unitatea de Răspuns pentru Criză din Afganistan, efective ale poliţiei afgane şi ale forţelor armate care, în numai câteva ore, au ucis sau capturat mai mulţi atacatori sinucigaşi. Atacurile au început în jurul prânzului (7:30 GMT) şi, pentru a-şi pune planurile în practică, insurgenţii au folosit lansatoare de grenade şi arme uşoare. Poliţia afgană a capturat trei insurgenţi care au participat la atacuri, iar Direcţia Naţională de Securitate a informat că doi dintre ei aveau asupra lor dispozitive explozive pe care intenţionau să le detoneze. Dintre insurgenţii ucişi, patru au murit la Kabul, alţi patru la Jalalabad, trei în Paktia şi trei în provincia Logar. Comunicatul citat mai menţionează că s-au înregistrat 28 de răniţi, 14 civili şi 14 poliţişti.

Principalele atacuri au avut loc în capitala afgană, unde insurgenţii au provocat explozii şi au luat cu asalt mai multe clădiri. Grupuri de talibani au atacat zonele aflate în proximitatea parlamentului afgan şi ambasadei britanice, iar un comando a pătruns în Kabul Star Hotel, situat în cartierul central Wazir Akbar Khan, de unde au deschis focul împotriva ambasadelor şi a edificiilor oficiale aflate în apropiere.

Aceastea au fost doar informaţiile oficiale. Neoficial, lupte s-au dus în mai multe provincii. Cel puţin, forţele americane recunosc că au avut mai mulţi morţi, în aceeaşi zi, din cauza unor misiuni în Helmand şi Kunar. Atfel, au fost înregistraţi K.I.A. (Killed In Action): Cpl. Aaron M. Faust, – 22 Louisville, KY – 2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 2nd Marine Division, II Marine Expeditionary Force. Aceştia au murit la datorie în Helmand. De asemenea, în Kunar, au murit Staff Sgt. David P. Nowaczyk, 32 – Dyer, ID – 2nd Battalion, 12th Infantry Regiment, 4th Brigade Combat Team, 4th Infantry Division.

Câteva informaţii despre plutonier-major Ioan-Mihai Boboşa

Câteva informaţii despre plutoniermajor Ioan-Mihai Boboşa. Informaţiile despre acest militar sunt foarte puţine. Ziua Veche a reuşit să obţină câteva. Dintre care, pentru protecţia sa, vom preciza doar că este unul dintre cei mai buni cursanţi (limbi străine). Cursul a avut loc in anul 2005, Ioan-Mihai Boboşa (pe atunci, doar plutonier) fiind apreciat în presa militară.

“Cunoasterea limbii engleze nu mai reprezinta un lux pentru personalul din armata, ci o necesitate obiectiva. In acest domeniu, deja, centrul de greutate al pregatirii tinde spre terminologia militara de specialitate. Orientare vizata de Cursul de limba engleza organizat de Scoala de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre. Prima grupa de cursanti, alcatuita din 14 maistri militari si subofiteri, a fost constituita in urma unei trieri riguroase. Exemplul cel mai edificator in acest sens este oferit de plutonierul Mihai Boboşa si sergentul major Gabriel Suciu, ambii acceptati sa participe la cursuri de cariera in strainatate, in urma obtinerii unor rezultate foarte bune la testarile de plasament date de DMRU” – este citatul care scoate în evidenţă calităţile subofiţerului Ioan-Mihai Boboşa pentru misiuni în teatre de operaţii externe sau de menţinere a păcii..

Misiunea din Niger

La scurt timp după finalizarea cursului, plutoniermajor Ioan-Mihai Boboşa a fost remarcat de cunoscuta publicaţie americană pe teme militare “Stars and Stripes”. Sub intertitlul “Ajutor din România”, Boboşa este descris ca un militar care cunoaşte foarte bine limbile franceză şi engleză, motiv pentru care, alături de căpitanul Medinţu, a fost trimis să ajute “20th Special Forces Group”, o unitate a forţelor speciale din National Guard Alabama. Americanii au fost foarte încântaţi de felul în care cei doi militari români au reuşit să realizeze legătura între forţele nigeriene şi militarii SUA.

Căpitanul Medinţu este, de asemenea, unul dintre militarii români care au îndeplinit multiple misiuni în teatre de operaţii externe şi, mai mult ca sigur, coleg de curs cu Ioan-Mihai Boboşa, în 2005. Alabama este componenta militară americană desemnată ca partener al Armatei României în cadrul programului „State Partnership Program”, relaţiile dintre aceste instituţii derulându-se din anul 1994.

5 comentarii

robert 29-09-2012 - 08:13

Cinste lor, mare lucru…Dar, pe de alta parte, ma bucur ca iau grade unii ca turcescu, ontanu sau, de ce nu, oprea. Astia militari, nu gluma !!!!!!!!! Sa ne triască…primii !!!!!!!!!

Tom Cc 29-09-2012 - 14:25

CORECT comentariul domnule Robert !!

ravo 29-09-2012 - 18:19

Respect, Armatei Romane!

DXN 30-09-2012 - 14:18

Articolul face rau ROARMY si eroilor in viata deoarece permite asocieri si deduceri deosebite pentru a se crea un avantaj inamicului.
batcoiul vrea sa iasa in evidenta ca-i dastept si curagios!
Cu toate acestea forumistii au inteles ca-i mai bine sa aprecieze formal situatia de facto!
Cam putine comments-uri, batcoiule!
Nu te ajuta nimeni?

digital 30-09-2012 - 14:31

ce rău face mă mortule că scrie despre oameni reali ,nu așa ca tine,morți de facto?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult