Acasa Top SecretArmata Afganistan: Retragerea trupelor australiene, conformă strategiei NATO

Afganistan: Retragerea trupelor australiene, conformă strategiei NATO

scris de Stefan Galai
3 afisari

Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a spus, miercuri, că Australia respectă strategia NATO, deşi a anunţat că îşi va retrage trupele din Afganistan din 2013, cu un an înaintea calendarului stabilit de Alianţă pentru retragerea forţelor coaliţiei internaţionale.

Rasmussen (nato.int)

Anders Fogh Rasmussen (foto: nato.int)

“Anunţul australian este în totală conformitate cu foaia de parcurs pe care am stabilit-o pentru o retragere treptată” din Afganistan, a subliniat Rasmussen, informează Agerpres, care citează AFP.

“Foaia de parcurs” prevede ca forţele afgane să preia controlul în toate provinciile Afganistanului, în cursul anului 2013, pentru a permite retragerea trupelor internaţionale, la sfârşitul anului 2014.

Secretarul General al NATO a precizat că provincia Uruzgan, unde sunt staţionaţi majoritatea militarilor australieni, ar urma să treacă sub controlul forţelor afgane “în următoarele luni”. Retragerea trupelor australiene ar urma să se desfăşoare ulterior într-un interval de 12-18 luni.

Secretarul general al NATO a insistat că premierul australian “a afirmat clar că Australia va rămâne alături de Afganistan după 2014”.

“Cele 50 de state aliate şi partenere de coaliţie s-au angajat toate în baza principiului ‘venim împreună, plecăm împreună’”, a adăugat Rasmussen.

Marţi, premierul australian Julia Gillard a anunţat că ţara sa îşi va retrage cea mai mare parte din trupe din Afganistan în anul 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult