Acasa Top SecretArmata UPDATE – Alarmă în unităţile Armatei române de la graniţa de est

UPDATE – Alarmă în unităţile Armatei române de la graniţa de est

scris de D.S.S.
28 afisari

UPDATE – Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, că, în cursul acestui an, pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene se vor afla permanent militari, prin rotaţie, în baza planului de reasigurare aprobat la summitul din Ţara Galilor.

Ministrul Mircea Duşă a afirmat, întrebat fiind dacă pe viitor vor fi concentraţi şi alţi militari străini în România, că pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO şi al UE aprobat la summitul din Ţara Galilor vor fi militari permanent pe acest flanc, prin rotaţie, transmite corespondentul Mediafax.

„Şi în cursul acestui an, pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO şi al Uniunii Europene, aprobat la summitul din Ţara Galilor, vom avea militari permanent, prin rotaţie, pe flancul estic al NATO şi al UE. Şi în momentul de faţă se află un distrugător al SUA la Constanţa, avem 11 avioane A-10 la Câmpia Turzii care se pregătesc în comun cu piloţii noştri de la Câmpia Turzii şi mâine (joi – n.r.) vom avea o prezentare a acestui exerciţiu. Urmează să vină şi portughezii cu avioane F16, o să mai vină şi partenerii noştri din SUA cu avioane F15, vor fi multe exerciţii de pregătiri. Aşa după cum ştiţi, în permanenţă un vas al NATO sau al unui stat al UE a fost în această perioadă prezent în Marea Neagră şi în Portul Constanţa şi se organizează exerciţii de pregătire în comun. Am avut acel exerciţiu mare, realizat de una dintre cele patru grupări de forţă navală ale NATO. Vor fi şi alte exerciţii”, a spus Mircea Duşa.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în contextul în care, joi, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa începe un amplu exerciţiu militar, „Wind Spring 15”, la care participă 2.200 de militari din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova şi România.

Duşa a spus că este important să participe trupe din Republica Moldova la acest exerciţiu, întrucât această ţară face parte dintre partenerii NATO.

„După cum ştiţi, Republica Moldova, ca şi Georgia, ca şi alte state, sunt parteneri NATO, participă la exerciţii de pregătire cu statele NATO şi unele dintre ele participă şi la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii. De exemplu, Georgia este prezentă cu un efectiv destul de mare în teatrul de operaţii din Afganistan şi în alte teatre de operaţii”, a afirmat el.

Întrebat dacă exerciţiul este legat de conflictul din Ucraina, ministrul a spus că „este legat de pregătirea şi instruirea militarilor”.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, la evaluarea exerciţiului de alertare desfăşurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău şi al structurilor subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila.

Peste 3000 de militari din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica au fost mobilizaţi marţi seară la un amplu exerciţiu de alarmare. Activitatea a fost ordonată de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, iar verificarea modului de desfăşurare a acesteia este efectuată împreună cu şeful Statului Major General, gen. lt. Nicolae Ciucă. Este primul exerciţiu de amploare organizat în România după o întrerupere de 6 ani. 

 

foto ziuadebuzau.ro

foto ziuadebuzau.ro

Exerciţiul urmăreşte verificarea gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, precum şi de evaluare a activităţilor de instruire ale acestor structuri, prevăzute a se desfăşura în cadrul exerciţiului „Wind Spring 15„. 
Activitatea de alertare a fost ordonată de către ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, iar verificarea modului de desfăşurare a acesteia este efectuată împreună cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. 
Potrivit Biroului de Presă al MApN, exerciţiul multinaţional „Wind Spring 15” se va desfăşura în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa, cu scopul antrenării în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. 
La acest exerciţiu participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii, care vor desfăşura activităţi de planificare operaţională, trageri de luptă şi vor rezolva situaţii tactice complexe. 
„Wind Spring 15” face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”, pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Alarma de verificare ordonată de conducerea MApN a fost dată în următoarele unităţi din armată: Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica„, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Baza 3 Logistică „Zargidava”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”, Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru”, Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, Batalionul 200 Sprijin „Istriţa”, Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” şi Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult