Acasa Top SecretArmata Americanii îl contrează pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti

Americanii îl contrează pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti

scris de D.S.S.
15 afisari

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare și conformitate, Frank A. Rose, a declarat, luni, la București, că ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, „greșește” atunci când spune că sistemul antirachetă implementat de SUA reprezintă o amenințare și o provocare pentru Moscova, întrucât acesta nu are capacitatea să afecteze potențialul de descurajare strategic al Rusiei.

Frank Rose

Frank Rose

Sistemul nostru de apărare antirachetă nu are capacitatea tehnică să afecteze potențialul de descurajare strategic al Rusiei. Punct. Ambasadorul greșește. (…) Apărarea antirachetă a Statelor Unite este concepută împotriva amenințărilor din țări cum ar fi Coreea de Nord sau amenințărilor din Orientul Mijlociu. Sistemele noastre de apărare antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. (…) Am încercat să explicăm acest lucru rușilor în numeroase ocazii, dar tot nu ne cred”, a spus Rose, luni, într-o întâlnire cu jurnaliști, la ambasada SUA din București.

Pe de altă parte, oficialul american a amintit că Statele Unite au arătat foarte clar că nu vor accepta limitări ale propriilor sisteme, dar dezvoltă sisteme de apărare limitate concepute să gestioneze amenințări limitate.

„Dacă te uiți la numărul de interceptori pe care îl implementăm — atât cu rază lungă, cât și cu rază scurtă — e clar că ei sunt concentrați pe amenințări limitate și nu ar avea, fie și numai din punct de vedere al numărului lor, capacitatea de a nega potențialul de descurajare strategic al Rusiei. (…) Dacă Statele Unite ar fi vrut cu adevărat să încerce a nega potențialul de descurajare strategic al Rusiei, ar fi avut nevoie de un alt tip de sistem de apărare antirachetă”, a adăugat Rose.

În ceea ce privește România, Frank Rose a afirmat că aceasta este un aliat NATO, iar Statele Unite vor face „tot ce este necesar” pentru a o proteja, la fel ca și pe ceilalți aliați, împotriva oricăror amenințări potențiale cu care se confruntă.

Referindu-se la baza de la Deveselu, oficialul de la Washington a spus că aceasta va fi operațională până la sfârșitul anului 2015.

Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că a avut discuții sincere cu autoritățile române pe tema scutului antirachetă, adăugând, însă, că speră ca oficialii care spun că sistemul de la Deveselu este doar defensiv cred acest lucru, întrucât Moscova are o opinie diferită.

„Când o parte creează un scut antirachetă, potențialul (militar — n.r.) acesteia crește, iar potențialul celeilalte părți se reduce. Deci aceasta este discrepanța. Am discutat acest lucru. Sper că autoritățile, oficialii care spun că acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun și acest punct de vedere autorităților, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru”, precizează Malginov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult