Acasa Top SecretArmata Americanii testează tancurile Abrams la SABER GUARDIAN – 16 (galerie foto-video)

Americanii testează tancurile Abrams la SABER GUARDIAN – 16 (galerie foto-video)

scris de D.S.S.
84 afisari

Prima fază a exercițiului multinațional SABER GUARDIAN -16 a început joi în Poligonul Cincu cu amenajarea unui pod peste râul Olt pentru trecerea tehnicii militare românești și americane.

Abrams –M1A2A fost un exercițiu tactic în care s-au folosit combinat toate categoriile de forțe terestre, aeriene și navale. Exercițiul, care a durat 20 de minute, a constat în asigurarea unui cap de pod pentru trecere forțelor terestre peste acest curs de apă importat de pe teritoriul național. Cooperarea dintre cele două armate, română și americană, a fost una foarte bună, cu rezultate meritorii, au precizat organizatorii.

tab pe pod de pontoane militari americani in barciA doua parte a exercițiului multinațional, care se desfășoară la o distanță de 14 kilometri de prima fază, a început la ora 12,00 în prezența președintelui Klaus Iohannis și a altor invitații din cele două armate, română și americană. În Poligonul Cincu, exercițiul are două faze.

Saber Guardian 16Peste 900 de militari din Forțele Terestre Române, 1.700 de militari americani dotați cu tancuri M1A2 ABRAMS, mașini de luptă blindate BRADLEY și cu 47 militari canadieni cu mașini de luptă ale infanteriei participă la exercițiu.

Acest exercițiu multinațional este bazat pe un scenariu fictiv având ca scop antrenarea militarilor pentru planificarea, executarea și evaluarea acțiunilor militare într-un mediu întrunit dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forțele statelor membre ale NATO, precum și promovarea cooperării regionale cu țările din zona Mării Negre, îndeplinind cerințele de standardizare ale Alianței.

Exerciţiul, planificat de Statul Major al Forţelor Terestre şi condus de un comandament constituit din militari aparţinând Diviziei Multinaţionale Sud-Est, Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, se desfăşoară în patru etape constând în exerciţii de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

Saber Guardian 16 aPeste 900 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, împreună cu 1700 de militari americani dotaţi cu tancuri Abrams –M1A2 şi maşini de luptă blindate Bradley şi 47 de militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei, vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă, iar militarii din celelalte ţări vor participa la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire Novo Selo din Bulgaria, şi Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate Yavoriv din Ucraina.

SABER GUARDIAN-16 este un exerciţiu multinaţional, bazat pe un scenariu fictiv, având ca scop antrenarea militarilor pentru planificarea, executarea şi evaluarea acţiunilor militare într-un mediu întrunit, dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forţele statelor membre ale NATO, precum şi promovarea cooperării regionale cu ţările din zona Mării Negre, îndeplinind cerinţele de standardizare ale Alianţei.

Președintele României,  Klaus Iohannis, a susținut joi, 4 august a.c., o alocuțiune la finalul exerciţiului militar multinaţional „Saber Guardian-16”.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Saber Guardian 16 klaus iohannis„Am participat la Exerciţiul Multinaţional „SABER GUARDIAN 2016”, exercițiu anual care face parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană, reflectând decizia Statelor Unite şi, implicit, a Alianței Nord – Atlantice, de a asigura apărarea comună a membrilor săi, pacea şi stabilitatea în regiune.

Mulţumesc Armatei României şi Comandamentului forţelor armate ale Statelor Unite din Europa, cei doi co-organizatori ai acestui exerciţiu, pentru modul în care au planificat, organizat şi condus desfăşurarea acestuia, precum şi reprezentanţilor celor nouă ţări Aliate şi partenere participante.

Este primul exerciţiu major găzduit de România după Summitul NATO de la Varșovia, care prefigurează un program foarte intens deja pentru anul 2017.

Pentru România, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și apartenența la NATO reprezintă piloni ai politicii externe și de securitate, iar exercițiul de astăzi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil și de a contribui la construcția de securitate din regiune. Avem astfel oportunitatea de a creşte interoperabilitatea acţiunilor în cadru întrunit şi multinaţional, în facilităţile de instruire puse la dispoziţie de România.

Acest exercițiu este, de asemenea, o expresie a consolidării relațiilor dintre statele membre NATO şi ţările partenere şi o punere în practică a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO, securitatea prin cooperare.

Punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel divizie, în vederea consolidării structurii de forţe a NATO în flancul estic, reprezintă primul pas în atingerea obiectivelor strategice, legate atât de securitatea națională, cât și de cea euro-atlantică, în condiţiile în care acest comandament a fost confirmat recent la nivelul capacităţii operaţionale iniţiale.

Exerciţiul permite, pentru prima oară, ca Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, acel NFIU, şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud – Est să lucreze practic în teren, într-un mediu multinaţional. Cele două structuri NATO au rolul de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, planificarea, conducerea şi coordonarea forţelor Aliate prin exerciţii complexe.

Ne dorim ca, în aplicarea deciziilor adoptate la Varşovia, România să găzduiască exerciţii cel puţin la fel de complexe, în cadrul Iniţiativei de Instruire Intensificată, cu participarea statelor membre ale Alianţei şi a statelor partenere.

Exercițiul de astăzi este parte a efortului NATO de a proiecta stabilitate în vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, inclusiv prin sprijinirea partenerilor în dezvoltarea capabilităţilor de gestionare a crizelor şi a rezilienţei naţionale.

tanc abrams la cincuPe lângă celelalte obiective, acest tip de exerciţii ne permite și să evaluăm nivelul de dotare şi calitatea echipamentelor militare ale Armatei României, precum şi măsura în care acestea corespund nivelului de ambiţie asumat.

Sunt convins că forţele participante vor valorifica la maximum şansa de a se instrui integrat într-un mediu multinaţional, iar exercițiul va constitui o nouă experienţă benefică pentru cei implicați și va crește eficiența forțelor Aliate în regiune.

Urez mult succes tuturor militarilor care au venit pentru acest exercițiu, doresc mult succes unității NFIU și comandamentului de divizie, și felicit încă o dată pe toți cei care au venit și s-au implicat în acest exercițiu. Deja, din primele discuții cu comandanții militari, am reușit să creionăm direcția unei aplicații mult mai mari pentru anul viitor. Toate acestea arată că România nu este doar participant, ci, în foarte multe situații, poate să își asume organizarea, coordonarea și conducerea unor exerciții foarte complexe.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult