Acasa Top SecretArmata Amplă ofensivă militară turcă în Irak VIDEO

Amplă ofensivă militară turcă în Irak VIDEO

scris de M.A.B.
6 afisari

O amplă ofensivă terestră, sprijinită de avioane de atac, elicoptere şi avioane de supraveghe, a fost lansată de armata turcă în nordul Irakului.

Militari turci (hurriyet.com.tr)

Militari turci (foto: hurriyet.com.tr)

Potrivit presei turce, este vorba despre 22 de batalioane, aproximativ 10.000 de militari de elită şi forţe speciale. Misiunea lor este să distrugă bazele combatanţilor kurzi din sud-estul Turciei şi nordul Irakului. Primele ţinte sunt ţintele din regiunile Zap şi Avaşin.

În noaptea de joi spre vineri, aviaţia turcă lovit bazelor rebelilor Partidului Muncitoresc Kurd din nordul Irakului. La raidurile aeriene au participat avioanele de vânătoare F-16. Potrivit presei de la Ankara, avioanele au decolat de la Diyarbakır şi Malatya. De asemeena, elicoptere Kobra au lansat tiruri intense asupra zonelor muntoase prin care se ştie că luptătorii PKK trec din Irak în Turcia.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat încă de joi că ţara sa a lansat o operaţiune militară transfrontalieră în cinci regiuni din nordul Irakului împotriva Partidului Muncii din Kurdistan. Operaţiunile aeriene şi terestre sunt în curs de desfăşurare ca un prim pas împotriva militanţilor kurzi, la o zi după atacurile gherilei în apropiere de graniţa cu nordul Irakului. ‘Ofensiva vizează rezultate’ împotriva PKK, care dispune de o forţă de 2.000 de militari în Irak, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan, refuzând să dea alte detalii, transmite Agerpres.

Operaţiunea constituie o ripostă la atacurile multiple efectuate de peste 200 de rebeli marţi împotriva unor posturi militare turce situate la graniţa irakiană şi soldate cu uciderea a 24 de militari şi rănirea altor 18.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a considerat miercuri „inacceptabile” atacurile rebelilor kurzi PKK, invitând Turcia să se angajeze într-un „dialog” constructiv cu Irakul. „Secretarul general îşi exprimă preocuparea” în legătură cu aceste atacuri. „Este inacceptabil ca teritoriul irakian să fie folosit pentru a organiza atacuri transfrontaliere contra ţărilor vecine”, a explicat Ban Ki-moon, citat de purtătorul său de cuvînt Martin Nersirky. „Suveranitatea şi integritatea teritorială a Turciei şi Irakului trebuie să fie respectate”, a adăugat Ban cerând „Irakului şi Turciei să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a găsi o soluţie paşnică la această provocare”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Avertismentul Ankarei

După atacul de la Hakkari, Ankara atrage atentia comunitatii internationale că este necesară cooperarea ın lupta ımpotriva terorismului. Ministrul de externe Ahmet Davutoğlu a avut joi mai multe convorbiri telefonice. Davutoğlu a transmis ministrului de externe irakian Hoşyar Zebari că a venit tipul “initierii actiunilor şi paşilor concreti”. De asemenea, în timpul convorbirii cu vicepreşedintele irakian Tarik El Hashimi, Davutoğlu a afirmat că Turcia este fermă şi va continua să lupte împotriva terorismului în orice situaţie. Şeful diplomaţiei turce a mai avut convorbiri cu cu ınaltul comisar pentru relatii externe al UE, Catherine Ashton, şi cu secretarul de stat american Hillary Clinton.

La rândul său, preşedintele Abdullah Gul a facut declaratii dure cu privire la atacurile teroriste şi, pentru prima dată, a folosit expresia”răzbunare”, transmite TRT. “Cei care adapostesc teroriştii, cei care le dau ocazia sa întreprindă acţiuni trebuie sa ia aminte. Toti trebuie sa suporte consecintele. Intregul glob trebuie sa ştie ca Turcia este ferm hotarâtă să lupte până la capăt pentru lichidarea terorismului, întotdeauna va rămâne neclintită în faţa terorii şi va face tot ce îi stă în putinţă pentru lichidarea terorismului”, a declara Gul. “Cei care ne-au provocat această durere vor suferi şi mai mult. Cei care au impresia ca ne zguduie cu atacuri vor vedea ca vom răzbuna atacurile. În final vor vedea că nu se va ajunge nicăieri declarând război statului turc”, a avertizat Gul.

Manifestaţii de solidaritate în Turcia

Manifestatie in Turcia (TRT)

Manifestatie in Turcia (foto: TRT)

Zeci de mii de turci au ieşit zilele acestea în stradă pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de victimele atacurilor PKK. Mii de oamenii au ieşit pe străzile capitalei Ankara, manifestând împotriva rebelilor kurzi. Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi la Istanbul. Oamenii cer autorităţilor să ia măsuri urgente în cazul celui mai sângeros atac din ultimii ani. La Izmit, reprezentantii partidelor politice şi organizatiilor neguvernamentale au organizat o demonstratie. Mii de oameni cu steaguri ın mana au condamnat terorismul.

Circa 6 mii oameni la Tekirdağ s-au adunat pentru comemorarea celor 24 soldati. Mulţimea, purtând un drapel turc uriaş a plecat din centrul oraşului şi s-a îndreptat spre faleza oraşului. La Vize, raionul Kırklareli, mii de oameni s-au rugat pentru victimele terorismului şi au scandat “eroii nu mor, ţara nu poate fi divizată”.

La Çanakkale, Edirne, Sakarya, Yalova, Beypazari şi Eskişehir mii de oameni au protestat împotriva atacului de la Hakkari.

2 comentarii

ParpanghElE : S U B L I M A poarta 21-10-2011 - 13:18

Ieniceri si spahii ! PKK-ul ! ARMEnii! GREKotei ! ??????

descultul 24-10-2011 - 20:41

au cu ce, ba!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult