Acasa Top SecretArmata Armamentul se vinde bine în perioadă de criză

Armamentul se vinde bine în perioadă de criză

scris de D.S.S.
2 afisari

Recesiunea mondială nu a stopat vânzările de armament, acestea înregistrând în 2009 o creştere de opt procente în termeni reali, până la 401 miliarde de dolari, iar producătorii din SUA şi Europa Occidentală au dominat piaţa globală, a anunţat luni Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

45 din primii 100 producători mondiali de arme au sediul în SUA, iar 33 în Europa Occidentală. Împreună sunt responsabili pentru 90 la sută din vânzările mondiale de arme. Potrivit SIPRI, doar 10 dintre primii 100 de mari producători de arme au sediul în Asia (patru în Japonia, trei în India, doi în Coreea de Sud şi unul în Singapore) în timp ce producătorii din America Latină şi Africa nu se numără printre primii 100.

‘În pofida recesiunii economiei globale din 2009, vânzările totale ale celor mai mari 100 de producători mondiali de arme au crescut cu 14,8 miliarde de dolari în 2009 comparativ cu 2008’, se arată într-un raport al SIPRI. Comparativ cu 2008, este vorba de o creştere de opt procente în termeni reali, iar comparativ cu anul 2002, creşterea în termeni reali este de 59 de procente, adaugă SIPRI.

Pe lista SIPRI şapte din primii zece producători mondiali de arme sunt companii americane: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications şi United Technologies.

Cu vânzări de 33,4 miliarde de dolari, Lockheed Martin a reuşit să devanseze liderul mondial din 2008, compania britanică BAE Systems (33,3 miliarde de dolari). Primii trei producători europeni sunt BAE Systems, EADS (numărul şapte global cu vânzări de 15,9 miliarde de dolari) şi grupul italian Finmeccanica (numărul opt mondial) cu vânzări de 13,3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, cifrele SIPRI nu includ însă şi China.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult