Acasa Top SecretArmata Armata la raport. Bilanţul MApN pe 2015

Armata la raport. Bilanţul MApN pe 2015

scris de D.S.S.
30 afisari

Ministerul Apărării Naţionale a publicat, joi, bilanţul pe anul 2015 şi principalele obiective pentru acest an, anunţând că anul trecut au fost realizate 96 de programe de achiziţii şi 400 de exerciţii naţionale şi multinaţionale.
bilantul mapn 2015În 2015, au fost planificate şi desfăşurate peste 400 de exerciţii, dintre care peste 100 au avut un caracter multinaţional. În luna septembrie a anului trecut, s-a desfăşurat pentru prima dată în ultimii 25 de ani, exerciţiul interinstituţional HISTRIA 15, care a permis verificarea viabilităţii conceptului de securitate extinsă, promovat de Strategia Naţională de Apărare a Ţării. În scopul revederii măsurilor şi acţiunilor de completare cu resurse umane la mobilizare, în 2015 au fost executate opt exerciţii de mobilizare, o parte conduse de MapN. Prin programele majore de înzestrare au fost achiziţionate şi câteva avioane, în timp ce altele au fost modernizate.

De asemenea, 764 de militari au fost dislocaţi simultan în teatrele de operaţii, fiind realizate şi 96 de programe de achiziţii. Tot anul trecut au fost constituite şi două structuri NATO pe teritoriul României: Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi Comandamentul Diviziei Naţionale Sud-Est.

Pe baza analizelor interne, Ministerul Apărării Naţionale a transmis intenţia de participare la 36 de proiecte din cele 130 de proiecte active la nivelul Alianţei în cadrul Smart Defence. Tot în 2015 s-a luat decizia ca acest an să fie declarat „Anul Veteranilor de Război”.

Pentru anul acesta, MApN are patru priorităţi strategice: alinierea structurii armatei şi a managmentului resurselor sale umane la cele mai bune practici ale NATO şi la consecinţele generate de noul mediu de securitate, consolidarea prezenţei NATO în România prin operaţionalizarea şi asigurarea funcţionării optime a structurilor aliate de comandă şi control constituite pe teritoriul naţional, achiziţionarea de noi echipamente şi revitalizarea unora aflate deja în doatarea armatei şi creşterea calităţii vieţii personalului din Armata Română.

mihnea motoc bilant mapnMinistrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat joi că oamenii au așteptări mari de la Armată și de la alianța din care face parte România, iar 2016 va fi un an „dificil” și „mai intens” decât anul precedent.
„Avem, incontestabil, în față, un an dificil și mai intens chiar decât 2015. Sunt așteptări mari, pe care oamenii le au de la armata lor și de la alianța din care facem parte. Avem o serie de angajamente internaționale majore de onorat, iar evoluțiile din mediul de referință sunt din ce în ce mai puțin previzibile. Termenele sunt scurte, iar exigențele mari. Cu cât incertitudinile mediului internațional cresc, iar capacitatea noastră de predicție pare să scadă în proiecție temporală, cu atât armata noastră trebuie să fie mai ușor adaptabilă. Astăzi, folosirea inteligentă a informației poate aduce avantaje strategice în apărare, mai mari decât o divizie de tancuri. De aceea, se impune să reflectăm serios și curajos la prioritățile și programele noastre pentru viitor”, a afirmat Motoc, la prezentarea bilanțului MApN pe 2015.

El a făcut apel la sprijinul conducerii politice a țării astfel încât proiectele ministerului să poată fi realizate.

„Nu vom reuși decât cu sprijinul continuu al conducerii politice a statului și guvernului, nu vom reuși decât în conlucrare cu colegii noștri din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și, desigur, nimic nu va fi posibil fără aceeași dăruire, abnegație, anduranță și reziliență de care personalul MApN a dat din plin dovadă în 2015. (…) Vă rog să contați că Armata își va îndeplini pe de-a-ntregul misiunile și sarcinile”, a adăugat Mihnea Motoc.
Achiziţionarea de echipamente militare, locuinţe pentru militari, asigurarea drepturilor pentru pensionari, îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii strategici şi consolidarea cadrului anticorupţie la nivelul armatei sunt priorităţile Ministerului Apărării Naţionale.
În planul de acţiuni sectoriale al Guvernului, MApN menţionează ca prioritate strategică pentru 2016 constituirea de structuri multinaţionale pe teritoriul României (ian/2016-Oct/2016, care implică adaptarea structurii de comandă şi control corespunzător structurii de forţe şi îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategi.
Pe lista priorităţilor mai figurează continuarea programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă, creşterea nivelului de instruire şi de interoperabilitate a forţelor Armatei României, iniţierea consultărilor inter-instituţionale în vederea planificării multianuale a participării la misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul conceptului de Securitate Naţională Extinsă şi sprijinirea autorităţilor publice naţionale în gestionarea situaţiilor de urgenţă.<

Ministerul Apărării îşi propune, în 2016, şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, concomitent cu achiziţionarea de echipamente/ tehnică pentru înzestrarea structurii de forţe şi consolidarea capacităţii operaţionale a forţelor din serviciul de luptă permanent, de descurajare şi reacţie imediată.

Un obiectiv al ministerului este „creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României” prin elaborarea de proiecte de locuinţe pentru militari şi baze militare, consolidarea sistemului general de transparenţă, integritate şi a cadrului anticorupţie la nivelul MApN, asigurarea drepturilor pentru pensionarii militari, precum şi a altor drepturi şi înlesniri pentru personalul MApN, dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN, educaţie militară optimizată şi revigorarea atractivităţii profesiei militare.

În ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategici, ministerul are în vedere participarea cu forţe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Ţintele de Capabilităţi, implementarea rezultatelor Summit-ului NATO de la Varşovia (iulie 2016-oct 2016), participarea la iniţiativele multinaţionale de dezvoltare a capabilităţilor de apărare în cadrul NATO şi UE, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul dintre Statele Unite ale Americii şi România privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (DCA) şi Acordul între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite (BMDA).

De asemenea, se doreşte continuarea derulării proiectelor de modernizare a infrastructurii de apărare pe teritoriul naţional în cadrul Iniţiativei de Asigurare Europeană (European Reasurance Initiative – ERI) şi în cadrul Setului de Activităţi Europene (European Activities Set – EAS), continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA, îndeplinirea obligaţiilor naţionale pentru declararea capacităţii operaţionale complete a sistemului antirachetă al SUA din Baza 99 Deveselu. 3.000 mii lei, creşterea nivelului de instruire şi interoperabilitate a forţelor Armatei României, Participarea la Iniţiativa de Asigurare Europeană (European Reassurance Initiative – ERI), Participarea la Setul de Activităţi Europene (European Activities Set – EAS.

Achiziţionarea de echipamente va presupune iniţierea programului de modernizare a fregatelor T22, etapa a II-a (martie/2016 Sep/2016), continuarea şi dezvoltarea programului Avion multirol (achiziţionarea aeronavelor F-16, iniţierea achiziţiei echipamentelor pentru structurile de supraveghere, cercetare şi recunoaştere, iniţierea achiziţiei echipamentelor pentru Sistemul de comunicaţii şi informatic al Forţelor Armate ale României, alte achiziţii pentru asigurarea capacităţii de luptă.

MApN mai doreşte revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente prin continuarea programului de reparaţii capitale aeronave (IAR 330, MiG 21, IAR 99, IAK- 52, IAR 316 B) , finalizarea procesului de revitalizare sistem HAWK–PiP-III-R, maşina de luptă a infanteriei MLI 84M .

De asemenea, ministerul intenţionează să elaboreze un plan de măsuri privind activităţile de înscriere în cartea funciară a imobilelor din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale şi să efectueze activităţilor specifice pentru intabularea imobilelor.

O altă prioritate este dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN, prevede proiectarea unui sistem integrat de medicină operaţională, adaptat la cerinţele NATO, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea cu personal şi pregătirea acestuia (Iulie/2016 Sept/2016), dar şi continuarea procesului de standardizare a structurilor medicale operaţionale (stat de organizare şi dotare) prin implementarea standardelor NATO aferente( Ian/2016 Iunie/2016) şi asigurarea funcţionării sistemului medical al MApN.

MApN mai are în vedere măsuri legislative privind locuinţele pentru militari şi Bazele militare, prin amendarea cadrului normativ actual pentru flexibilizarea criteriilor privind acordarea compensaţiei lunare pentru chirie, promovarea unei Hotărâri de Guvern privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul privat al statului şi administrarea Consiliului Local Sector 4, în vederea amenajării unui centru socio-medical destinat persoanelor vârstnice (veterani de război şi cadre militare în retragere) din fondurile administraţiei publice locale.
ohannis la bilantul mapnPreședintele Klaus Iohannis a declarat joi că are deplină încredere în Armata României, el subliniind că aceasta este o instituție exemplu.
„Prin patriotismul dvs, militari și civili, ați făcut din Armata României un exemplu. Armata este unul dintre pilonii statului român, o instituție fundamentală, pe care românii o privesc cu respect și mândrie. Am deplină încredere în Armată”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015.

El a menționat că a ținut în mod special să participe la prezentarea bilanțului pentru a onora Armata și în semn de respect pentru cei care servesc țara sub Tricolor.

Citeste aici Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută la prezentarea Raportului privind activitatea Ministerului Apărării Naționale pe anul 2015 și a principalelor obiective pentru anul 2016

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult