Armata Naţională înghite nemestecate gradele US National Guard | Ziua Veche
Acasa Top SecretArmata Armata Naţională a R Moldova înghite pe nemestecate gradele militare din US National Guard

Armata Naţională a R Moldova înghite pe nemestecate gradele militare din US National Guard

scris de M. BÂTCĂ
51 afisari

Armata Naţională a Republicii Moldova înghite pe nemestecate gradele militare din US National Guard. În încercarea de modernizare şi de renunţare la trecutul sovietic, militarii din al doilea stat românesc riscă să treacă într-o altă extremă.

Armata Naţională a R Moldova înghite pe nemestecate gradele militare din US National Guard

Armata Naţională a R Moldova înghite pe nemestecate gradele militare din US National Guard

După ce au fost acuzaţi că se îndreaptă spre adoptarea tradiţiilor militare româneşti, se pare că factorii de decizie din fruntea Ministerului Apărării de la Chişinău trec la măsuri cel puţin ciudate. Aşa reiese din noul concept de organizare a carierei efectivului de soldaţi, sergenţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Armatei Naţionale, decizie luată în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Colegial al Ministerului Apărării de la Chişinău.

În opinia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, noul concept al carierei militare constituie o parte componentă a procesului de modernizare şi restructurare a Armatei Naţionale şi are drept obiectiv ralierea acestuia la standardele Occidentale. „Problemele abordate în cadrul şedinţei de astăzi (n.red. – joi, 27 septembrie) sunt conceptuale pentru viitorul Armatei Naţionale, deoarece constituie o abordare nouă a carierei de militar, stabileşte criterii moderne de creştere profesională şi graduală a fiecărui cadru militar, de la soldat şi până la general”, a precizat Vitalie Marinuţa.

Astfel, potrivit noului concept, prezentat de şeful Direcţiei Personal al Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, recrutarea personalului se va efectua de către centrele militare teritoriale şi structurile de profil din unităţile militare prin două modalităţi, directă, prevăzută pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ militar, şi indirectă, în care se vor încadra absolvenţii instituţiilor civile de învăţământ, care absolvit catedrele militare sau îndeplinit serviciul militar în termen.

Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că schimbul de experienţă şi colaborarea în domeniul militar dintre SUA şi R Moldova se realizează prin intermediul Gărzii Naţionale (National Guard) din statul american Carolina de Nord. Aşa apar şi nişte răspunsuri la felul în care oficialii de la Chişinău au realizat noul concept al carierei militare. Acesta prevede şi modificarea procedurii de acordare a gradelor militare.

Astfel, pentru efectivul de soldaţi se propun trei grade militare: Soldat, Soldat clasa 1 şi Soldat clasa 2. În cazul National Guard există Private 1, Private 2 şi Private First Class.

Pentru efectivul de sergenţi, se propun şase grade militare: Caporal, Sergent inferior, Sergent, Sergent clasa 1, Sergent clasa 2 şi Sergent major. În cazul National Guard, există: Corporal, Sergeant, Staff Sergeant, Sergeant First Class, Master Sergeant (sau 1st Sergeant) şi Sergeant Major.

Asemanarile sunt evidente şi nu au nici o legătură cu sitemul european, fiind o copie după cel american.

Documentul, elaborat de Ministerul Apărării, include şi majorarea termenului activare în gradul militar, aşa cum prevede practica internaţională a altor armate, bazată pe un sistem eficient de avansare şi evoluţie în cariera militară, susţine MAp de la Chişinău.

Pentru mulţi, ar putea să pară puţin hilar faptul că SUA îşi defăşoară parteneriatul militar cu Republica Moldova prin intermediul Gărzii Naţionale din Carolina de Nord. Însă, Garda Naţională a statului Alabama este componenta militară americană desemnată ca partener al Armatei României în cadrul programului „State Partnership Program”, relaţiile dintre aceste instituţii derulându-se din anul 1994.

5 comentarii

bla-bla ca la us-a 28-09-2012 - 20:38

Vax- albina ! micimanii din Basarabia se comporta ca niste slugi la americani !

cetatean 02-10-2012 - 15:58

Articol nedocumentat, domnule Bâtcă. Iată aspectele incorecte. 1. In SUA, Garda Naţională nu are grade proprii, ci aceleaşi grade pe care le au Air Force, Army, Navy, Marine Corps. Garda naţională din Alabama e organizată fix la fel ca cea din Montana sau Carolina de Nord. 2. Nu există subcategoriile „soldaţi” şi „sergenţi”, toţi fac parte din corpul „NCO” (Non Comissioned Officers). 3. Ordinea gradelor la Army, dcea mai apropiată de exemplul dvs, e următoarea: private, private 1st class, specialist, corporal, sergeant, Staff Sergeant, Sergeant First Class, Master Sergeant, First Sergeant, Sergeant Major, Command Sergeant Major. Mai este un ultim grad, Sargeant Major of the Army, care e doar la armata regulată, nu la gărzile naţionale. Ce fac moldovenii are sens din două motive: se apropie de modul de repartizare a gradelor în armatele NATO şi se rup de tradiţia sovietică impusă cu forţa. Sigur, ar fi putut adopta sistemul românesc, dar asta e altă discuţie.

Marius Bâtcă 02-10-2012 - 17:26

@ cetatean
Multumesc, dar o sa va contrazic. Materialul este foarte bine documentat. Defectul lui consta in faptul ca este foarte tehnic, mult prea tehnic. Unele detaliile pe care le mentionati imi sunt cunoscute. Am renuntat la ele pentru nu a plictisi. Nu toti cititorii sunt militari sau pasionati, iar ZV nu este o publicatie de specialitate din domeniul militar.
Dupa cum cred ca ati observat, nu am zis ca a luat gradele National Guard Carolina de Nord, ci de la US National Guard. Mai merita mentionat ca era de la sine inteles ca se refera la grade pentru fortele terestre (echivalent US Army), avand in vedere ca Armata Nationala are o componenta terestra de peste 90%. Aviatia este mai mult decat simbolica.
Revenind la US National Guard. Potrivit siteului oficial (http://www.nationalguard.mil/features/yearofthenco/ranks.aspx), categoria NCO include gradele de la caporal in sus (ultimul grad mentionat de dumneavoastra nu exista la National Guard, dar e un „Command Sergeant Major”). Am facut tousi o eroare, echivaland Master Seargent cu First Seargent.
In ceea ce priveste soldatii, este vorba despre E1 (private – soldat simplu) – „gradul” primit in prima zi de recrutare, cand respectiva persoana nu are nici un fel de pregatire militara. Potrivit siteului oficial al US National Guard, „You’ll enter as a Private (E-1), and become eligible for promotion to Private (E-2) after six months in service. You should be eligible to become Private First Class (E-3) after only 12 months of service, and at least four months serving as an E-2.” (http://www.nationalguard.com/guard-basics/faq).
Sun de acord cu dumneavoastra, era mai bine, mai simplu si normal sa adopte sistemul romanesc. Copierea sistemului american mi se pare mai mult decat exagerata.

cetatean 02-10-2012 - 18:40

Deja discuţia devine tehnică, dar asta e. E-1, E-2 etc sunt treptele de salarizare pentru ei. Valabile în toată armata, nu doar în US National Guard. Şi e o şi formă de a-i diferenţia, aşa cum bine aţi sesizat, pe cei proaspăt înrolaţi de absolvenţii cursului de bază. Oricum ar sta lucrurile, eu cred că sunteţi nedrept cu moldovenii. Evident, aveţi dreptul la propria dumneavoastră opinie, însă e un pic cam mult. Mie decizia lor mi se pare curajoasă. Ruperea de sistemul sovietic înseamnă o mare realizare în sine. Copierea gradelor româneşti ar fi pus o mare presiune pe cei care ar fi luat o asemenea decizie şi ar fi compromis din start proiectul. Eu zic că e bine şi aşa. Sunt, oricum probleme (mult) mai mari de rezolvat acolo, decât după ce sistem s-au inspirat în ierarhia militară…

Pribeagul 02-10-2012 - 20:00

„Copierea gradelor româneşti ar fi pus o mare presiune pe cei care ar fi luat o asemenea decizie şi ar fi compromis din start proiectul.”

Adoptarea sistemului romanesc este este solutia normala. Americanii daca sunt de buna credinta ar trebui sa incurajeze acest lucru si situatia ar fi rezolvata, fara presiune si fara compromis.

In aceste vremuri in care pe plan international la ordinea zilei este destinderea si stabilirea unor relatii de cooperare si buna intelegere, unirea RM cu Romania trebuie rezolvata in primul rind de catre cei vinovati de atrocitatile intimplate: Rusia si Germania.

Ciudat si tragic este sa simti ca lucrezi sub „presiunea” celor care vin la tine ca si colaboratori in domeniul afacerilor in loc sa-i simti ca frati intru umanitate.

In aceste conditii parca mai bine… Mama lor la toti!

http://www.youtube.com/watch?v=8AoM_ZbSDzU

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult