Acasa Top SecretArmata Armata siriană pregătită să folosească bombe cu gaz toxic

Armata siriană pregătită să folosească bombe cu gaz toxic

scris de Laurentiu Banches
57 afisari

Postul tv american NBC a anunţat că armata siriana a încărcat cu gaz sarin mai multe bombe care sunt destinate să fie lansate din avion.

Armata siriană pregătită să folosească bombe cu gaz toxic (foto: conservativebyte.com)

Conform informaţiilor prezentate de NBC,  în acest stadiu, „bidoane” încărcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor şi preşedintele sirian nu a dat ordinul de a le utilizte. Dacă se va dovedi adevărată informaţia, aceasta marchează o nouă etapă în lupta disperată dusă de regimul lui Bashar al-Assad. Secretarul de stat american, Hillary Rodham Clinton, a amintit de avertismentul SUA pentru Assad, căruia îi cereau să nu folosească arme chimice, spunând că ar depăşi peste o „linie roşie” în caz contrar.

Luni, un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului, că „mai multe indicii” sugerează că regimul sirian a început să adune precursori chimici necesari unei utilizări militare a gazului sarin. Conform CNN, serviciile de informaţii israeliene, turce, libaneze şi iordaniene sunt în prezent în legătură strânsă cu omologii americani pentru a defini acţiuni viitoare.

Gazul sarin face parte din categoria neurotixcelor, care sunt substanţe organofosforice similare cu produsele folosite ca pesticide. Neurotoxicele sunt substante ce se adsorb si pot fi absorbite. Totodată, ele pot traversa majoritatea materialelor cum ar fi lemnul, textilele, vopseaua, pielea, materialele contaminate devenind surse de intoxicaţii pe o perioada durabila.

Aceste evoluţii l-au determinat luni pe preşedintele Barack Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad: „Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă”, a spus el. Potrivit mediafax, miercuri,5 decembrie, în cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat că „mişcări” în stocul de arme chimice siriene rămâne „să fie confirmate”.

1 comentariu

andra 06-12-2012 - 09:23

Reprezentantul francez s-a exprimat cat se poate de bine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult