Acasa Top SecretArmata Armata slovenă eşuează la testele de aptitudini ale NATO

Armata slovenă eşuează la testele de aptitudini ale NATO

scris de D.S.S.
76 afisari

Forţele slovene au eşuate la testele de aptitudini de luptă ale NATO, organizaţie din care face parte din 2004, un rezultat calificat miercuri drept ”previzibil” de către armata Sloveniei, după ani în şir de tăieri bugetare, relatează France Presse.

La sfârşitul unei serii de teste NATO pentru care s-a antrenat special, Brigada nr.72 a fost declarată săptămâna trecută ”inaptă de luptă”, a recunoscut un purtător de cuvânt, Simon Korez, într-un comunicat.

”Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă”, a subliniat el. ”Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate” şi ”noi suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit”, potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în 2012-2013.
Cu doi ani în urmă, preşedintele sloven Borut Pahor calificase drept ”insuficientă” capacitatea operaţională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia în timpul crizei provocate de afluxul de migranţi spre Occident.

Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, cu obiectivul de a-i consacra 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010. NATO îşi exprimă permanent preocuparea în legătură cu faptul că bugetele destinate apărării ale majorităţii membrilor săi se îndepărtează de ţinta propusă de 2%.
Un raport parlamentar german trăgea un semnal de alarmă marţi cu privire la deficienţele Bundeswehr-ului (armată Germaniei) în privinţa echipamentelor şi efectivelor, apreciind capacitatea operaţională a armatei germane drept ”degradată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult