Armata turcă ameninţă Siria cu răspunsuri mai puternice | Ziua Veche
Acasa Top SecretArmata Armata turcă ameninţă Siria cu răspunsuri mai puternice VIDEO

Armata turcă ameninţă Siria cu răspunsuri mai puternice VIDEO

scris de M.A.
7 afisari

Şeful armatei turce, generalul Necdet Özel, a ameninţat miercuri Siria cu „un răspuns şi mai puternic”, dacă va continua tirurile spre teritoriul turc. Anterior, Siria a anunţat că este pregătită să facă faţă unei eventuale invazii.

Armata turcă ameninţă Siria cu răspunsuri mai puternice

Armata turcă ameninţă Siria cu răspunsuri mai puternice (foto: haberler.com)

„Am răspuns tirurilor siriene. Dacă vor continua, vom riposta într-o manieră şi mai puternică”, a afirmat generalul Özel, care a fost în satul turc Akçakale, de la frontieră, unde cinci civili au fost ucişi la 4 octombrie de tiruri siriene, care au provocat riposte ale artileriei turce, transmite Mediafax. Generalul Özel, care efectuează alături de alţi comandanţi din cadrul armatei o vizită de inspecţie a trupelor desfăşurate la frontiera cu Siria, a subliniat, de asemenea, că ripostele turce au provocat „importante pierderi” în Siria, fără a face alte precizări, potrivit postului de televiziune NTV.

Siria nu intenţionează să intre într-o confruntare militară cu Turcia, dar în cazul unui conflict forţele militare ale ţării vor apăra „fiecare palmă de pământ”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Damasc, Jihad Makdessi.

Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la declanşarea violenţelor în Siria, în martie 2011, dar acestea s-au agravat după tirurile siriene lansate, săptămâna trecută, asupra unei localităţi din Turcia, situată la frontiera cu Siria, ceea ce a provocat moartea a cinci civili turci. De la acest incident, pentru care Siria şi-a cerut scuze, trupele Ankarei au replicat de fiecare dată la tirurile siriene către teritoriul Turciei, făcând armata siriană răspunzătoare de această situaţie.

Vineri, Erdogan a avertizat Damascul să nu testeze „limitele şi determinarea” Turciei şi a spus că Ankara nu blufează când spune că nu va tolera astfel de acte. Ca un avertisment la adresa Damascului, Erdogan a spus că Turcia nu se va da deoparte de la război, dacă va fi provocată.

Guvernul de la Ankara a obţinut, joia trecută, aprobarea parlamentului pentru lansarea de operaţiuni militare antisiriene, în caz de necesitate, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat marţi că Alianţa Nord-Atlantică are pregătite toate planurile necesare pentru a apăra Turcia dacă este necesar. „Conform legislaţiei internaţionale, Turcia are dreptul să se apere şi, evident, Ankara se poate baza pe solidaritatea NATO„, a declarat Rasmussen în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la poporul său se pregătească pentru un posibil război cu învecinata Sirie, dacă va fi necesar. „Trebuie să fii gata de război în orice moment, dacă va fi necesar. Dacă nu eşti gata, nu eşti stat şi nu poţi fi o naţiune. Statul care nu e pregătit de război în orice moment, nu e deplin dezvoltat. Turcia trebuie să fie gata de război, orice ar fi”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit duminică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult