Acasa Top SecretArmata Asia depăşeşte Europa la cheltuieli militare în 2012

Asia depăşeşte Europa la cheltuieli militare în 2012

scris de Marius Bâtcă
8 afisari

Cheltuielile militare ale Asiei ar urma să depăşească cheltuielile militare ale Europei pentru prima dată în 2012, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional de Studii Strategice privind echilibrul de forţe pe plan mondial.

bani arme“De la criza financiară din 2008, a existat o convergenţă între nivelurile de cheltuieli militare din Europa şi din Asia”, a spus directorul general al IISS John Chipman într-o conferinţă de presă la Londra, cu ocazia lansării raportului “Echilibrul militar în 2012” , informează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

“În timp ce nivelul cheltuielilor în raport cu numărul de locuitori din Asia rămâne sensibil mai puţin ridicat decât în Europa, în ritmul actual, cheltuielile militare din Asia le vor depăşi probabil în 2012 pe cele din Europa, conform estimărilor”, a adăugat directorul.

Pe primul loc în rândul ţărilor din Asia la cheltuieli militare este, potrivit raportului IISS, China.

În acelaşi timp, cheltuielile militare din Europa au fost reduse din cauza crizei economice. Marea Britanie, care are cel mai mare buget militar din Europa, a redus bugetul Ministerului Apărării cu aproximativ 8% pe patru ani, în cadrul unui plan de austeritate instituit la sfârşitul lui 2010.

“În Europa, bugetele apărării rămân sub presiune, iar reducerile continuă (…). Între 2008 şi 2010 s-au înregistrat reduceri ale bugetelor apărării în 16 ţări europene membre ale NATO. Într-o bună parte dintre acestea, scăderile estimate au depăşit 10%”, a afirmat John Chipman.

IISS notează că SUA rămân pe primul loc în materie de cheltuieli militare, chiar dacă şi ele au făcut economii.

2 comentarii

remi 09-03-2012 - 10:19

Am mai scris,daca UE nu-si dezvolta armata va ajunge la coada planetei.Daca mai sta mult la mina SUA,va cadea si economic,si militar si politic(ca infuenta pe glob)!UE trebuie sa fie recunoscatoare americanilor,dar razboiul rece s-a sfirsit si a inceput razboiul economic planetar.E care pe care,fara aliante si cu tradari rapide si reasezari…Ne trebuie o armata proprie puternica si dezvoltata tehnologic.Numai pt.descurajare si pt presiune politica(la nevoie !).Ca de luptat ar fi bine sa-i lasam pe americani,ca tot vor mereu sa faca antrenament cit mai aproape de reality.In Libia ne-au cam lasat pe noi,europenii si ei(americanii) s-au dat la fund.Asia are conflicte regionale in care UE trebuie sa aibe un interes,un cuvint de spus si sa fie de partea cuiva(nu neutra !!).Sunt conflicte mocnite chino-indiene,indo-pakistaneze,chino-japoneze,ruso-japoneze,nord-sud coreene,etc…
Europa inarmeaza-te,asta trebuie sa fie principala activitate in viitorul apropiat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult