Acasa Top SecretArmata Atac chimic în Siria

Atac chimic în Siria

scris de D.S.S.
48 afisari

Bilanțul atacului chimic împotriva orașului sirian Khan Shaykhun a ajuns la 72 de morți, dintre care 20 de copii, potrivit unor noi date ale organizației non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează miercuri AFP.

‘Sunt de asemenea 17 femei printre victime, iar bilanțul s-ar putea agrava, pentru că sunt persoane date dispărute’, a precizat OSDO care anunțase anterior 58 de morți în urma acestui atac.

Aceste zeci de persoane, printre care copii, cu trupurile convulsionate și încercând să respire sub măștile de oxigen, au murit în urma unui raid aerian efectuat marți asupra localității Khan Shaykhun, fief al insurgenților și jihadiștilor din nord-vestul Siriei.

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat că intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leșin, de vomă și spumă la gură. Fotografii ale militanților arată membri ai Căștilor Albe, forțele de securitate din zonele insurgenților, stropindu-i cu apă pe răniți.

Opoziția siriană a acuzat marți regimul președintelui Bashar al-Assad că este responsabil de atacul chimic și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ‘convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă’.

Atacul a provocat un val de indignare internațională, mai multe țări occidentale declarând vinovat regimul lui Bashar al-Assad.

SUA, Franța și Marea Britanie au prezentat marți seara un proiect de rezoluție în care este condamnat atacul chimic din Siria și se cere de asemenea o anchetă completă și rapidă, în ajunul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Aviația siriană a lovit ‘un depozit al teroriștilor’ ce conținea ‘substanțe toxice’, a anunțat miercuri Moscova, la o zi după atacul chimic care a avut loc în nord-vestul Siriei și care a ucis zeci de persoane, inclusiv copii, informează AFP.

‘Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spațiului aerian, aviația siriană a lovit lângă Khan Shaykhun un mare depozit al teroriștilor’, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Apărării al Federației Ruse, subliniind că acest depozit conținea ‘substanțe toxice’.

Depozitul găzduia ‘un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substanțe toxice‘, a subliniat ministerul rus, fără a preciza dacă aviația siriană a lovit în mod voit sau accidental acest depozit.

Arsenalul de arme chimice a fost livrat de combatanți veniți din Irak‘, a adăugat Ministerul Apărării al Federației Ruse, calificând informațiile sale ‘pe deplin fiabile și obiective’.

Coaliția Națională, importantă componentă a opoziției siriene, a acuzat ‘regimul criminal al lui Bashar’ că a efectuat acest raid cu ‘obuze conținând gaz chimic’. Ea a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ‘convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă’.

Washingtonul, Londra și Parisul au acuzat de asemenea Damascul, care neagă și îi incriminează pe insurgenți.

OSDO a precizat că persoanele au decedat din cauza efectelor gazului, în special prin sufocare, dar organizația nu a fost în măsură să precizeze natura acestui gaz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult