Acasa Top SecretArmata Aurescu: Participarea la scut, bazata pe evaluarea unei amenintari asupra Europei de Sud-Est

Aurescu: Participarea la scut, bazata pe evaluarea unei amenintari asupra Europei de Sud-Est

scris de Ziua Veche
3 afisari

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat, luni, ca Romania va incepe in curand discutiile oficiale privind participarea la sistemul american antiracheta, decizia Bucurestiului de a fi parte a initiativei bazandu-se pe evaluarea unei amenintari crescute asupra Europei de Sud-Est.

„Vom incepe in curand discutiile oficiale cu privire la participarea Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta„, a spus Aurescu, intr-un discurs rostit la un eveniment de marcare a 130 de ani de relatii bilaterale romano-americane.
El a adaugat ca decizia Bucurestiului de a se alatura acestei initiative se bazeaza pe o amenintare crescuta de atac cu racheta asupra Europei de Sud-Est. „Decizia noastra de a fi parte a acestei initiative este bazata pe evaluarea unei amenintari crescute a unui atac cu racheta indreptat asupra Europei de Sud-Est din partea unor actori internationali imprevizibili”, a mentionat Aurescu..
Credem de asemenea ca sistemul de aparare antiracheta ar trebui sa devina in curand un nou obiectiv asumat la nivelul NATO, cu scopul de a proteja intregul teritoriu si toata populatia Aliantei”, a adaugat el.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta american si ca, potrivit calendarului convenit cu partea americana, sistemul va fi operational pe teritoriul tarii noastre incepand cu anul 2015.
O runda de consultari tehnice romano-americane pe tema participarii Romaniei la Abordarea Adaptiva in Etape a sistemului de aparare antiracheta in Europa (Phased Adaptive Approach) a avut loc la Bucuresti, la 11 mai. La acea data, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat pentru MEDIAFAX, ca negocierile propriu-zise pe tema scutului antiracheta vor incepe in circa o luna, discutiile fiind unele prealabile in care s-a mentionat inclusiv un sistem antiracheta al NATO bazat pe elementele din Romania.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult