Acasa Top SecretArmata UPDATE:Aviatia israeliana se va muta in Romania pentru antrenamente. MApN confirma

UPDATE:Aviatia israeliana se va muta in Romania pentru antrenamente. MApN confirma

scris de Ziua Veche
2 afisari

UPDATE-10 iunie ora 14.55

In cursul zilei de joi, Ministerul roman al Apararii a transmis un comunicat oficial de presa in care precizeaza ca, „in trimestrul III din acest an, este planificat un exercitiu comun aerian romano-israelian, prevazut sa se desfasoare numai cu elicoptere si avioane de transport. Acest exercitiu a fost planificat inca din anul 2009 si are ca scop antrenarea in comun a echipajelor aeronavelor in zbor la joasa altitudine, in misiuni de cautare-salvare si tip MEDEVAC, fara executarea de trageri sau utilizarea de munitii reale.”Potrivit MApN, ”activitatile de cooperare militara bilaterala cu Statul Israel se desfasoara in baza Acordului intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Statul Israel privind cooperarea in domeniul militar, semnat la Bucuresti, la 29.05.2000. Acordul a fost aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 841 din 21.09.2000 si este in vigoare de la data de 10.10.2000.

 

Acordul bilateral din 2006, mentionat intr-un articol al unei publicatii israeliene si preluat de presa romaneasca, a fost aprobat, de partea romana, prin Hotararea de Guvern nr. 638 din 18.05.2006, dar nu este in vigoare, intrucat partea israeliana nu a notificat indeplinirea procedurilor legale interne de aprobare.

Pana la aceasta data nu a fost primita o solicitare pentru incheierea unui nou acord de cooperare intre cele doua ministere ale apararii.

Referitor la desfasurarea unor exercitii ale fortelor aeriene ale altor state in Romania, acestea sunt stabilite in intelegeri tehnice bilaterale incheiate intre ministerele apararii pentru fiecare exercitiu in parte, urmate de conferinte de planificare ale specialistilor.

Conditiile in care se desfasoara acest gen de exercitii sunt in conformitate cu legislatia romana in domeniu (inclusiv Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 758 din 8 noiembrie 2007).

In trimestrul III din acest an, este planificat un exercitiu comun aerian romano-israelian, prevazut sa se desfasoare numai cu elicoptere si avioane de transport. Acest exercitiu a fost planificat inca din anul 2009 si are ca scop antrenarea in comun a echipajelor aeronavelor in zbor la joasa altitudine, in misiuni de cautare-salvare si tip MEDEVAC, fara executarea de trageri sau utilizarea de munitii reale.

Israelul nu a mai fost invitat la aplicatia din Turcia

Avioanele de lupta israeliene s-ar putea antrena in spatiul aerian al Romaniei, tara noastra urmand sa inlocuiasca Turcia, dupa ce, din cauza tensionarii relatiilor, Ankara a refuzat sa mai permita fortelor aeriene israeliene sa desfasoare exercitii in spatiul aerian turc, a anuntat Jerusalem Post., dupa ce Ankara a refuzat, ca urmare a ofensivei impotriva Hamas si a deteriorarii relatiilor bilaterale, sa mai permita desfasurarea avioanelor israeliene in Turcia. In virtutea acestui acord, fortele aeriene israeliene au trimis avioane in Romania in 2007 si intentioneaza sa desfasoare din nou avioane aici spre sfarsitul anului in curs, potrivit publicatiei The Jerusalem Post.
Fortele aeriene israeliene au fost excluse din nou dintr-un exercitiu militar multinational care are loc anual in Turcia si care a inceput luni, urmand sa continue timp de o saptamana. La manevrele din cadrul exercitiului intitulat Anatolian Eagle participau forte aeriene din SUA, Italia, Spania, Emiratele Arabe Unite si Turcia. NATO a trimis un avion cu sistem de avertizare si control.
Israelul a fost exclus si de la precedenta editie a exercitiului Anatolian Eagle in octombrie anul trecut, cu cateva zile inainte de data la care era programat sa inceapa. Drept urmare, nici fortele aeriene americane nu au mai participat la exercitiu.
In aceste conditii, oficialii din domeniul apararii nu au fost surprinsi ca Israelul nu a mai fost invitat sa participe la exercitii, mai ales dupa moartea celor noua pasageri aflati la bordul vasului Mavi Marmara, care naviga sub pavilion turc si care, impreuna cu alte sase ambarcatiuni, a incercat sa sparga blocada pe mare impusa de Israel Fasiei Gaza.
In alti ani, Israelul era un invitat obisnuit al exercitiilor militare din Turcia, dar de cand relatiile bilaterale s-au deteriorat semnificativ, adica de la inceputul anului 2009, dupa ofensiva israeliana din Gaza, fortele aeriene israeliene nu au mai fost invitate la aceste manevre militare.
Pana la ofensiva israeliana din Gaza, avioanele israeliene zburau frecvent in spatiul aerian turc si participau la cateva exercitii anuale cu Turcia. Ankara a decis insa sa nu mai permita desfasurarea avioanelor israeliene de lupta in spatiul sau aerian.
Un alt exercitiu – Reliant Mermaid, programat pentru aceasta vara  va fi, foarte probabil, anulat, desi Israelul inca nu a fost notificat oficial de Turcia in legatura cu aceasta, mai scrie Jerusalem Post. Reliant Mermaid este un exercitiu anual implicand operatiuni de cautare si salvare pe care Israelul, Turcia si Statele Unite il desfasoara in Marea Mediterana.

Ministerul israelian al Apararii se gandeste sa reinnoiasca un acord semnat in 2006 cu Romania care permitea avioanelor de lupta israeliene sa desfasoare antrenamente in Romania

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult