Acasa Top SecretArmata Avion american „interceptat periculos” de un avion de vânătoare rus

Avion american „interceptat periculos” de un avion de vânătoare rus

scris de D.S.S.
26 afisari

Un nou incident a avut loc între avioane militare ruse și americane în Marea Baltică, a anunțat sâmbătă Pentagonul, care a denunțat un comportament „periculos”, în timp ce Moscova dezminte și acuză Washingtonul că trimite „avioane-spion” în Rusia, relatează AFP.

RC-135 su 27Un avion de tip RC-135 „al US Air Force efectua un zbor de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptat de un avion de vânătoare Suhoi-27 într-un mod periculos și neprofesional”, a anunțat într-un comunicat Comandamentul forțelor americane în Europa (EUCOM).

„Suntem foarte îngrijorați de acest tip de comportament”, a adăugat EUCOM, cu sediul la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, subliniind că acest tip de acțiune are „potențialul de a face să escaladeze inutil tensiunile dintre cele două țări”.

La rândul său, Moscova a dezmințit incidentul, afirmând că „respectă regulile internaționale de securitate aeriană” și a acuzat SUA că trimit „avioane-spion” în Rusia.

„Vom începe să ne obișnuim cu insultele Pentagonului în ceea ce privește pretinsele ‘manevre neprofesionale’ ale avioanelor noastre atunci când interceptează avioane-spion americane la frontierele ruse”, a subliniat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul Igor Konașenkov.

„Aceste avioane de recunoaștere americane încearcă să se fofileze până la frontieră având transponderul închis”, ceea ce le face invizibile pentru alte avioane, a afirmat generalul rus. „În consecință, forțele de apărare aeriană trebuie să trimită avioane de interceptare care să identifice vizual acest tip de avion și numărul său de identificare”, a mai explicat Konașenkov.

Potrivit acestuia, „forțele aeriene americane au două soluții: fie să nu zboare lângă frontierele ruse, fie să-și țină în funcțiune transponderul, pentru ca radarul nostru să le poate identifica prin mijloace de control obiectiv”, a conchis generalul rus.

În 17 aprilie, a avut loc un alt incident în care au fost implicate un SU-27 rus și un RC-135 american. Washingtonul a denunțat și atunci comportamentul „periculos” al avionului rus, în timp ce Moscova a replicat că aceasta „nu corespunde realității”.

Respectivele confruntări între forțele aeriene ruse și americane se înscriu într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Moscova și Washington, după ce avioane ruse au survolat de mai multe ori distrugătorul american USS Donald Cook în apele internaționale ale Mării Baltice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult