Textul acordului încheiat de SUA cu România privind scutul antirachetă a fost explicat inclusiv la nivel tehnic şi tehnlogic părţii ruse, a declarat, joi, ministrul Teodor Baconschi, care a asigurat că s-a lucrat în deplină transparenţă cu Rusia.
„Într-adevăr, în secolul XXI ne confruntăm cu ameninţări comune şi trebuie să găsim răspunsuri comune la aceste ameninţări, dar NATO va apăra NATO şi Rusia va apăra Rusia„, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, într-o dezbatere pe tema scutului antirachetă organizată de organizată de Institutul de Studii Populare şi Fundaţia Konrad Adenauer. Răspunzând unei întrebări pe tema reacţiei Rusiei la instalarea sistemului american de apărare antirachetă în România, ministrul Teodor Baconschi a menţionat că partea americană „nu oboseşte să repete” că acesta are un caracter disuasiv.
„S-a lucrat şi cu Federaţia Rusă în deplină transparenţă, nu cred că se poate imagina un nivel mai mare de transparenţă decât să pui pe site-ul celor două Ministere de Externe textul acordului, care nu prevede nicio clauză secretă şi care a fost explicat inclusiv la nivel tehnic şi tehnologic şi partenerilor ruşi„, a subliniat şeful diplomaţiei române. Rusia s-a opus desfăşurării sistemelor antirachetă în apropierea graniţelior sale, considerând că i-ar ameninţa forţa disuasivă a propriului arsenal. NATO spune că are nevoie de scut, care va fi desfăşurat în Mediterana, Polonia, România şi Turcia, pentru a contracara ameninţarea unui potenţial atac cu rachetă dinspre Orientul Mijlociu, cu precădere din Iran.
Între timp, Spania şi Olanda au anunţat că vor participa la scutul antirachetă al NATO, care îl va include pe cel american din Europa şi care ar urma să fie operaţional în 2018, an când ar urma să se încheie şi ultima etapă a sistemului antirachetă al SUA în Europa. Rusia şi NATO au fost de acord să coopereze în privinţa scutului european antirachetă la summitul NATO-Rusia de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insistă că trebuie să existe două sisteme independente, care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia pledează pentru interoperabilitate deplină.
Moscova a cerut garanţii juridice din partea SUA în momentul în care s-a anunţat că baza de la Deveselu va găzdui rachete interceptoare, iar Rusia a avertizat joi că ar putea suspenda cooperarea cu Statele Unite privind scutul antirachetă din Europa, deoarece Washingtonul ia decizii fără a lua în calcul opiniile părţilor interesate. Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe a criticat SUA pentru că iau decizii importante fără „o discuţie colectivă”. „Dacă acest lucru va continua, atunci şansa creată la summitul NATO-Rusia de la Lisabona de a transforma apărarea antirachetă dintr-un dosar de confruntare într-o zonă de cooperare ar putea fi pierdută”. Rusia a făcut această declaraţie după ce Washingtonul şi Madridul au convenit miercuri asupra desfăşurării mai multor crucişătoare americane în Spania, în cadrul sistemului de apărare.
3 comentarii
Dupa boacana facuta la Frankfurter Allgemeine, Baconschi incearca repede sa schimbe subiectul (a intors-o la discutia cu americanskii vs.ruskii;) Umbla mereu cu fofirlica, face o figura proasta gagiul (de ipocrit).
http://www.zf.ro/politica/baconschi-in-frankfurter-allgemeine-zeitung-romania-a-investit-peste-1-mld-euro-pentru-schengen-dar-voi-ati-schimbat-regulile-in-timpul-jocului-8839545
Da, dar de data asta, Bakonsky a spus-o foarte clar: Rusia va sti totul despre scutul NATO in Romania. Asta inseamna TRANSPARENTA in relatiile Romaniei Ba’securiste cu Rusia. Toate secretele NATO vor ajunge IMEDIAT la Moscova.
Domnule Baconski,v-asi intreba dece atata incredere in mama –VITREGA–america, oare ati uitat ca americani au ajutat la infintarea comunismului in Romania,sau domniile voastre inteleg cum vor.Rusia in foarte putini anii va deveni iarasii–rusia mare fara fortee–.
Comments are closed.