Acasa Top SecretArmata Baconschi: Romania va avea 1.800 de militari in Afganistan, pana la sfarsitul anului

Baconschi: Romania va avea 1.800 de militari in Afganistan, pana la sfarsitul anului

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari, a precizat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu prilejul unei intrevederi cu noul comandant ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate), generalul David Petraeus.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.  

Ministrul roman de externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF, generalul Petraeus, pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. A reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca ”nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte. Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”.

Oficialul NATO a adresat multumiri pentru inaltul profesionalism al militarilor romani din Afganistan si a prezentat prioritatile ISAF, in vederea indeplinirii mandatului incredintat de Consiliul Nord Atlantic, pentru reconstructia si stabilizarea Afganistanului.

 

Rolul NATO in Afganistan

 •  
  •  
   • Operatia ISAF a fost lansata in decembrie 2001 (prin Rezolutia CS/ONU 1386) si viza initial asigurarea securitatii capitalei Kabul si a imprejurimilor sale. Rezolutia CS/ONU 1510 din 2003 vizeaza extinderea autoritatii guvernului afgan pe intreg teritoriul tarii si instaurarea unui climat de securitate propice reconstructiei economice si a statului de drept.

   • Potrivit mandatului, ISAF executa operatii de stabilizare si securizare.

 •  
  •  
   • Reuniunea la nivel inalt a ISAF, desfasurata cu prilejul Summit-ului NATO de la Bucuresti (aprilie 2008), a adoptat un document deosebit de important – Planul Strategic Politico-Militar Cuprinzator al Aliantei pentru Afganistan, care prezinta abordarea NATO asupra Afganistanului pentru urmatorii cinci ani.

   • Summit-ul NATO de la Strasbourg-Kehl a luat o alta decizie importanta – crearea unei Misiuni NATO de Instruire in Afganistan (NTM-A), in cadrul careia ISAF sa asigure instruirea ofiterilor din cadrul Armatei Nationale Afgane (ANA) si a Politiei Nationale Afgane (ANP).

 •  
  •  
   • Conferinta Internationala privind Afganistanul (Londra, 28 ianuarie 2010) s-a desfasurat in contextul coordonarii eforturilor comunitatii internationale in Afganistan si al sprijinirii asumarii raspunderii pentru asigurarea propriei securitati de catre autoritatile afgane, fiind gazduita de prim-ministrul britanic Gordon Brown, presedintele afgan Hamid Karzai si Secretarul General ONU Ban Ki-moon. Conferinta a marcat o serie de pasi importanti prin deciziile adoptate, privind:

 1. elaborarea, de catre NATO si statele partenere in ISAF, in colaborare cu guvernul de la Kabul si cu ONU, a unui plan care sa permita tranzitia etapizata catre transferul deplin al responsabilitatilor pe linie de securitate de la comunitatea internationala catre cetatenii afgani;

 2. asigurarea cresterii contributiei internationale dedicate pregatirii fortelor armate si de politie afgane, in vederea accelerarii eforturilor de atragere a numarului de recruti din fortele afgane de securitate, pentru preluarea unor responsabilitati sporite de gestionare a securitatii;

 3. reafirmarea rolului central pe care il are ONU in ceea ce priveste coordonarea eforturilor internationale, pe linia stabilizarii si dezvoltarii;

 4. incurajarea continuarii eforturilor depuse de guvernul afgan pentru imbunatatirea cadrului legal pentru combaterea traficului de droguri si pentru combaterea violentei impotriva femeilor;

 5. sprijinirea cooperarii regionale intensificate pe linia combaterii terorismului si a asigurarii conditiilor propice pentru intoarcerea refugiatilor afgani.

Conferinta a adoptat, totodata, o declaratie comuna, care incurajeaza Kabulul sa continue eforturile de reformare a statului si de asigurare a accesului la justitie si angajamentul in domeniul respectarii drepturilor omului si retine angajamentul comunitatii internationale de a crea Fondul pentru Pace si Reintegrare, pentru sustinerea programului de reintegrare al autoritatilor de la Kabul.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult