Acasa Top SecretArmata Bani, bani si iar bani. Ce vrea NATO de la noi

Bani, bani si iar bani. Ce vrea NATO de la noi

scris de D.S.S.
22 afisari

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat marți României să își crească cheltuielile pentru apărare și în anii următori, afirmând că acest lucru este foarte important pentru statele membre ale Alianței.

Joint press point by NATO Secretary General Jens Stoltenberg  and the Prime Minister of Romania, Dacian Ciolos

Joint press point by NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Romania, Dacian Ciolos

Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creşterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru ţările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate şi apărare. România doreşte să contribuie la o alianţă mai puternică care este în acelaşi timp cea mai bună garanţie pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generaţii. Toate ţările membre ale NATO îşi sporesc capacitatea de reacţie a trupelor şi ne consolidăm prezenţa în partea estică a alianţei, prezenţă care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varşovia, din iulie, a spus secretarul general al NATO, marţi, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloş.
Acesta a reamintit că România este „o gazdă pentru echipamente active ale NATO, cum ar fi divizia multinațională din Sud, care a devenit activă în decembrie și astfel consolidează apărarea Alianței”.

„Anul trecut, am vizitat unitatea NATO de la București, una dintre cele șase baze pe care le desfășurăm în Europa Centrală și de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfășura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă, de asemenea, pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu„, a adăugat secretarul general al NATO.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a susținut că în cadrul discuției a subliniat angajamentul României în dotarea armatei și faptul că decizia politică de a asigura 2% din PIB pentru acest domeniu „este una fermă”.

„În ceea ce privește bugetul pentru apărare, în România e vorba de un angajament politic al partidelor politice parlamentare, cât și al președintelui României și actualul Guvern s-a angajat să continue acest proces de creștere a bugetului apărării pentru a ajunge la 2%, sperăm începând de anul viitor, și de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani, aceste fonduri urmând a fi utilizate pentru creșterea calității vieții militarilor, dar și pentru dotarea armatei”, a precizat Dacian Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult