Acasa Top SecretArmata Bilanţul MApN. Procesul de revizuire a pensiilor va continua până în 2014

Bilanţul MApN. Procesul de revizuire a pensiilor va continua până în 2014

scris de D.S.S.
36 afisari

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu le-a transmis militarilor, luni, la bilanţul MApN, că ştie, în mare măsură, problemele cu care se confruntă, afirmând că este datoria sa să fie atent la nevoile personalului din minister.

Razvan Mihai Ungureanu si Gabriel Oprea la bilantul MApN

Vă vorbesc şi în nume personal, nu doar în numele celui care astăzi conduce Guvernul României. Am avut ocazia, în numeroase rânduri, să-i cunosc pe mulţi dintre cei prezenţi în această sală. Le-am apreciat întotdeauna seriozitatea, devotamentul, înţelegerea, faptul că au ştiut, asumându-şi privaţiuni, riscuri, să facă în aşa fel încât haina pe care o poartă să fie încărcată de demnitate, reprezentându-şi ţara, reprezentându-şi familia profesională. Mă bucur să mă aflu aici alături de dumneavoastră, la această reuniune anuală de evaluare. Ministerul dumneavoastră este un minister important, este un minister care face parte dintre instituţiile cu pondere semnificativă în economia simbolică a întregului Guvern. Într-o mare măsură, cunosc problemele dumneavoastră şi sunt convins, după ce aţi avut un an solicitant, un an greu, îmi este mie o datorie să fiu atent faţă de personalul acestui minister şi faţă de nevoile sale„, a spus Ungureanu, la prezentarea bilanţului activităţii MApN pe anul 2011.

Armată cu buget de avarie

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat că bugetele care au putut fi asigurate Armatei Române au fost de avarie şi a menţionat că Armata este cea mai reformată instituţie a statului român, formată din oameni competenţi şi profesionişti.
”Armata României a străbătut un an dificil, aşa cum a fost pentru toţi românii. L-am parcurs cu fruntea sus şi cu dorinţa fermă de a ne îndeplini obiectivele asumate în faţa cetăţenilor ţării şi în faţa aliaţilor noştri. Am reuşit cu chibzuinţă, cu pricepere şi cu respect permanent faţă de români să ne administrăm eficient şi transparent resursele”, a afirmat Gabriel Oprea, la bilanţul activităţii pe 2011 a MApN.

Sedinta de bilant MApN

Potrivit lui Oprea, meritele pentru aceste rezultate nu aparţin unei singure persoane, ci unei întregi echipe, formate din ”oameni competenţi şi serioşi, care pun interesul naţional înaintea interesului personal’‘. ”Armata este poate cea mai reformată instituţie a statului român. Am declarat în repetate rânduri că nici un om nu va pleca din armată şi acest principiu rămâne valabil. Este un lucru extrem de important, mai ales în contextul economic deosebit de greu pe care îl traversează ţara şi întreaga lume şi când păstrarea locului de muncă este vitală”, a spus ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul Apărării Naţionale a afirmat că Armata a dat, în anul 2011, şi continuă să dea ”un exemplu de disciplină, profesionalism şi solidaritate”. Noul statut al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti le dă acestora garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează, a declarat, luni, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

El a subliniat că o direcţie prioritară a MApN în 2011 a fost îmbunătăţirea statutului ”celei mai numeroase categorii de personal a Armatei”, soldaţii şi gradaţii profesionişti, prin modificarea şi completarea Legii nr. 384 din 2006.

”Cei care luptă pentru apărarea ţării trebuie să primească din partea societăţii recunoaşterea pe care o merită. Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti face dreptate celor care erau până anul trecut încadraţi ca voluntari. Această categorie nu doar a primit o altă denumire, ci un statut modern şi necesar. Soldaţii şi gradaţii profesionişti au garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează la vârsta la care alţii abia ating apogeul carierei. Ei se vor putea bucura de o serie de înlesniri şi facilităţi similare camarazilor lor şi vor simţi cu adevărat că reprezintă o instituţie de elită a societăţii româneşti. La intrarea în vigoare a noii legi, în luna ianuarie 2012, denumirea de ‘soldaţi şi gradaţi voluntari’ a fost înlocuită cu cea de ‘soldaţi şi gradaţi profesionişti’, pentru că asta sunt ei în esenţă, militari profesionişti, iar vârsta până la care aceşti militari pot lucra în Armată a crescut de la 45 la 50 de ani”, a explicat ministrul beneficiile legii.

De asemenea, Oprea a afirmat că urmare a noilor reglementări soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază, în condiţiile legii, de locuinţă de serviciu şi de locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei. ”Am fost sprijinit în acest demers de toate forţele politice din Parlamentul României şi vreau să mulţumesc, în mod deosebit, domnului ministru Meleşcanu şi celorlalţi miniştri, indiferent de partidul din care fac parte, membrilor Comisiilor pentru apărare, deoarece, fiind o problemă de interes naţional, au sprijinit o instituţie fundamentală a statului, Armata României, a menţionat Gabriel Oprea, la bilanţul MApN pe 2011.

În ceea ce priveşte ajutorarea personalului Armatei aflat în dificultate şi a familiilor militarilor, ministrul Apărării a spus că s-a acţionat cu prioritate pentru îmbunătăţirea cadrului normativ şi pentru rezolvarea problemelor răniţilor şi invalizilor, dar şi pentru sprijinirea familiilor şi urmaşilor eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în timpul executării misiunilor de instruire pe teritoriul naţional.

Bilantul Armatei Romane pe 2011

Armata României a pierdut, în anul 2011, doi militari aflaţi în misiune în Afganistan, sublocotenenţii post-mortem Cătălin Ionel Marinescu şi Constantin Laurenţiu Lixandru. Am spus de multe ori că marea familie a Armatei Române se defineşte prin unitate şi solidaritate. Noi avem un angajament şi o datorie de onoare faţă de toţi camarazii noştri şi faţă de familiile lor. Nimeni nu este lăsat în urmă şi nimeni nu este uitat la greu. Din acest motiv, am acordat sprijin celor care au o situaţie specială şi am susţinut cu tot devotamentul familiile eroilor noştri. Fără a spune vorbe mari, am acţionat astfel încât aceste familii greu încercate să simtă respectul şi ocrotirea noastră, să simtă că sunt parte a marii familii a Armatei României. Soţiile eroilor noştri au fost angajate în Armată, sunt cadre militare apreciate şi respectate. Împreună cu copiii eroilor, răspund de fiecare dată, cu drag, invitaţiilor de a ne fi alături la momentele de sărbătoare”, a mai spus Gabriel Oprea, care le-a cerut celor prezenţi în sală să ţină un moment de reculegere în memoria celor doi eroi din Afganistan.

El a mai spus că dacă în 2010 o parte a eforturilor MApN a fost de a-i asigura pe militarii pensionari că nu vor fi nedreptăţiţi prin noua lege a pensiilor, în 2011 procesul de revizuire a trebuit finalizat.

”Ambele demersuri au fost extrem de dificile, dar am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Ca ministru mi-am onorat promisiunea, aceea de a nu scădea nicio pensie mai mică de 3.000 de lei pentru stagiu complet, ci toate acestea au crescut în urma revizuirii. Armata şi-a onorat datoria: aceea de a avea grijă de pensionarii militari şi de a le garanta statutul, locul şi rolul pe care le merită în societatea românească. Ministerul a reuşit informatizarea unei întregi arhive ţinute până acum doar pe hârtie. La finalul acestui proces, au crescut pensiile pentru majoritatea covârşitoare a pensionarilor militari, fie că este vorba de militarii în rezervă cu o carieră militară completă sau de cei cu o carieră militară incompletă”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul a precizat că, în prezent, pe baza deciziilor de revizuire, din totalul celor circa 76.000 de pensionari ai MApN, la peste 90% le-au crescut pensiile, fiind vorba de aproape 70.000 de pensionari. Oprea a spus că în medie pensiile pentru militarii în rezervă au crescut cu 34%. ”Sigur, ne-am fi dorit să crească toate pensiile pentru cadrele militare în rezervă şi regretăm că sunt circa 6.000 de pensionari militari cărora le-au scăzut pensiile în urma revizuirii. Au existat în ultimii doi ani o serie de încercări prin care s-a dorit punerea sub semnul întrebării a eforturilor şi a rezultatelor ministerului în privinţa pensiilor. În ciuda tuturor acestor tentative, am demonstrat că ne respectăm cuvântul dat. Iar cei care primesc astăzi pensia mărită înţeleg cel mai bine acest lucru”, a explicat Oprea, subliniind că ministerul a fost şi rămâne de aceeaşi parte a baricadei cu pensionarii militari în ceea ce priveşte apărarea drepturilor lor.

Totodată, ministrul a ţinut să sublinieze că procesul de revizuire a pensiilor rămâne deschis, astfel că până în anul 2014, pensionarii militari pot aduce, în beneficiul lor, noi documente cu veniturile realizate, fapt ce va duce la creşteri ale pensiei, prin luarea în considerare, retroactiv, şi a acestor drepturi.

Şeful SRI, mulţumit de colaborarea cu serviciile secrete ale Armatei

Armata României este un fundament pentru politica de securitate a statului, este un fundament pentru proiecţia de securitate internaţională pe care o asigurăm în zone extrem de dificile, a declarat luni şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior, la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale.

George Maior,directorul SRI

Am încercat să deschid cât se poate de mult cooperarea dintre instituţiile noastre în limitele şi competenţele stabilite prin lege, trecând peste anumite mentalităţi învechite, pe care am reuşit să le depăşim. Există o cooperare foarte bună pe linia de informaţii, în ceea ce priveşte cooperarea în NATO, apărarea cibernetică şi prevenţia terorismului. Voi încerca să adâncesc calitativ această cooperare, pentru că e vorba de interesul naţional şi securitatea României„, a precizat Maior.

Şeful SRI şi-a reamintit ”cu nostalgie” perioada petrecută în cadrul MApN şi şi-a exprimat convingerea că primul-ministru va sprijini Armata pentru a-şi îndeplini misiunile. ”Poate printre cei mai frumoşi ani petrecuţi în slujba statului au fost cei de la MApN. Atunci am cunoscut direct ce înseamnă jertfa dumneavoastră şi munca pentru realizarea intereselor naţionale ale României. Am înţeles ce înseamnă o gândire strategică pentru a plasa această ţară pe orbita intereselor bune şi ce înseamnă recunoştinţa opiniei publice pentru efortul depus. (…) Nu este punct critic unde Armata României să nu fi fost în misiuni dificile, adesea cu jertfă. (…) Sunt convins că premierul va ajuta armata în această perioadă de criză pentru a-şi îndeplini misiunile”, a afirmat şeful SRI.

Cristian Diaconescu şi-a lăudat colegul de partid

Prezent la bilanţul MApN, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a transmis „salutul diplomaţiei româneşti„, subliniind că militarii români şi-au dedicat munca şi viaţa nu numai apărării, ci şi promovării României.
”Dumneavoastră sunteţi mândria acestei ţări, deci aveţi datoria sfântă de a continua şi de a persevera în această direcţie. Aş dori ca şi cetăţean să vă mulţumesc, domnule ministru, stimaţi prieteni, pentru exemplul dat atunci când românilor le-a fost greu. Poate nu neapărat că ţine de mandat, dar reacţia de a fi alături de români reprezintă o confirmare şi o încredere pe care noi toţi ceilalţi o investim în mandat şi în dumneavoastră„, a spus Cristian Diaconescu.

El a mai spus că implicarea militarilor pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de căderile masive de zăpadă reprezintă o confirmare a încrederii pe care cetăţenii o arată Armatei.  „Mă bucur că la această reuniune de bilanţ treceţi în revistă realizările extraordinare pe care aţi reuşit să le puneţi în operă pe plan internaţional. Şi acest efort reprezintă un element de protecţie a ţării. Acest efort reprezintă afirmarea categorică a valorii dvs., un sistem militar care devine din ce în ce mai mult o componentă care beneficiază de toată încrederea societăţii româneşti. Această încredere vă onorează, dar vă şi obligă. Sunt convins, aşa cum dvs. aţi înţeles să vă reprezentaţi ţara şi poporul în plan internaţional, uneori mergând până la jertfa supremă, va reprezenta un exemplu în continuare de conduită, de atitudine şi, de ce nu, de reflecţie personală pentru fiecare dintre români. Dvs. sunteţi mândria acestei ţări, aveţi deci datoria – aş îndrăzni să spun aproape sfântă – de a continua şi de a persevera în această direcţie„, a mai spus şeful diplomaţiei române, la bilanţul activităţii pe 2011 a MApN.

MApN alături de MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat luni că Ministerul Apărării Naţionale, alături de MAI, sunt două elementele fundamentale ale stabilităţii statului român, punctând că militarii au demonstrat că sunt acolo unde trebuie, nu doar în teatrele de operaţie, ci şi în sprijinul oamenilor, atunci când le este greu.

Am în faţa mea foarte multe obiective. Am în faţă foarte multe lucruri de îndeplinit. Am, de asemenea, o săptămână în care am lucrat împreună cu dvs, am lucrat împreună cu Ministerul Apărării şi cu dl ministru Oprea şi am înţeles cu adevărat că sunteţi la datorie atunci când este nevoie de dvs, că sunteţi la datorie atunci când cetăţenilor României le este greu şi pentru asta vă mulţumesc„, a spus ministrul de Interne, la bilanţul activităţii pe 2011 a MApN.
Acesta a ţinut să mulţumească Ministerului Apărării pentru efortul depus, alături de MAI, pe teren, în sprijinirea oamenilor afectaţi de căderile masive de zăpadă.Aţi demonstrat că sunteţi acolo unde trebuie, nu numai în teatrele de operaţie, ci şi aici, când tuturor ne este greu. Sunt convins că a noastră colaborare va fi în continuare perfectă. MApN alături de MAI sunt două elemente fundamentale ale stabilităţii statului român şi efortul nostru este comun. (…) Funcţiile vin şi trec, rezultatele rămân, dacă ele există. Mult succes vă doresc şi vă mulţumesc pentru sprijinul ce l-aţi acordat în această perioadă dificilă ce am parcurs-o împreună„, a conchis Berca.

Aglomeraţie de politicieni şi şefi din instituţii publice la bilanţul Armatei

Bilant Armata Romanie 2011

La ceremonia organizata la sediul Ministerului Apararii Nationale au mai participat premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sefii categoriilor de arme din Armata, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior.

Au participat, de asemenea, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, consilierul prezidential pe probleme de aparare, Iulian Fota, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, senatorul Anghel Iordanescu, deputatul Marian Sarbu si primarul din Voluntari, Florentin Pandele.

8 comentarii

TOM Cc 20-02-2012 - 20:23

Am vecini care au avut un adevarat soc ,pensii mai mici cu 560-110 lei !! Cata dreptate are domnul Sef al Mafiei PSD ,resapat in om cinstit si mare gheneral cu 4 stele (oare ce fapte de vitejie a facut acest capitan de intendenta demisionar prin 93-94 ??) si ajuns acum ministru al Apararii !! Mai avansati domnule Oprea ghenerali la apelul bocancilor( tip Ontanu ) ???

TOM Cc 20-02-2012 - 20:24

scuze, 1100 lei

digital 20-02-2012 - 20:57

ce a zis piticul pocit în timpul guvernării?!
striga cât îl țineau coi-țele alea mici de râtos:pensii nesimțite,că el va face dreptate,că vareduce bugetul de pensii care împovărează economia și investițiile…
iar acum aflăm evidența…un surplus de 100mil eur numai din pensiile recalculate platite tot din banii contribuabililor…
praf pentru proști….

de fapt s-au repolarizat banii în vederea apropierii alegerilor-2012…din cei 170000 de pensionari militari,peste 70% sunt subofițeri cărora după recalculare le-a crescut cuantumul pensiilor cu procentaje semnificative…nu vi se pare o MITĂ ELECTORALĂ,consistentă și LEGALĂ???!!!!
o grămadă de voturi,dintr-un pocnet de deget..
este frumos în România,nu vi se pare…????

flo 20-02-2012 - 21:18

Ce dracu’ cautau ontanu,iordanescu si pandele la bilantul mapn? Sa-i fie rusine izmenarului ca i-a uitat pe piedone si madame minca fosta la loterie si mare „doctor” in stiinte militare! HUO unpr !

Rodica 20-02-2012 - 21:26

Pana nu se rezolva problema grupei de munca -alte conditii- nu se vor linisti lucrurile.Bataie de joc.Au inlocuit o nedreptate cu una mai mare.Noi toti ce am avut aceasta grupa ne vom organiza.Ce rahat de recalculare.

ZORRO 21-02-2012 - 14:07

Cei care au primit scrisoare de felicitare de la Oprea si au avut pensiile diminuate in urma deciziilor primite in decembrie au primit luna aceasta o noua decizie cu majorarea pensiei peste cuantumul din decembrie 2011. Asta pentru „reperarea” onoarei ministrului cu prilejul bilantului. Majorarea s-a facut printr-un fals ordinar, respectivii fiind incadrati nejustificat in grupe de munca mai avantajoase. PUSCARIA VA MANANCA!

kamy 21-02-2012 - 21:00

Despre ce fals vorbesti zindikalistule? Ti-au spalat creierii politrucii sefi? Ai tu kompetentza sa stabilesti daca incadrarea respectiva este buna sau legala? Tu nici nu stii cum te cheama, zabaucule! Ati intrat in deriva vazand ca pensiile voastre smenuiite au fost raschetate? Pe drept! Oare numai politruciile voastre au dreptul la grupe de munca? Numai latraii care au dat cu gura intreaga cariera trebuie sa beneficieze de grupe de munca? Voi, cu latraul sef ati dat si un komunikat prin 2011 pe la inceput in care spuneati ca toti cei carora le va creste pensia prin recalculare sa inapoieze banii…etc….Numai pensiile voastre smenuite si smecherite erau perfect valabile si constitutionale si europene….cele stabilite pe principiul corect al contributivitatii nu erau bune…..pentru ca nu va avantajau pe voi latrailor si va reduceau privilegiile nemeritate

digital 21-02-2012 - 21:45

kamelița-fu-tă-cița,tu de unde emiți,din modrogan sau de la tineret,ca să știu unde te încadrez la gay ori la lesbi…
dreq de japiță….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult