Acasa Top SecretArmata Câini și pisici susțin moralul luptătorilor de pe frontul de est din Ucraina

Câini și pisici susțin moralul luptătorilor de pe frontul de est din Ucraina

scris de D.S.S.
10 afisari

De-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei câini și pisici aleargă peste tot. Majoritatea animalelor, adunate de luptători după ce au fost abandonate de stăpâni, le aduc combatanților un sprijin moral de netăgăduit, ajutându-i uneori și în lupte, relatează miercuri AFP.

caini pisici ucraina militariLa Sartana, o zonă din portul strategic Mariupol, ultimul mare oraș din est aflat sub controlul autorităților de la Kiev, două pisici tărcate stau cu soldații ucraineni, nu departe de linia frontului. Ele au fost salvate de bombe de militari în timpul luptelor pentru o localitate vecină, Shirokine. Animalele au fost abandonate de stăpânii care au fugit din calea luptelor dintre armata ucraineană și separatiștii proruși, soldate cu peste 9.000 de morți de la începutul conflictului, acum aproape doi ani.

„Cu pisicile aveam o relație reciproc benefică: ele prind șobolani și noi le hrănim. Ele ne încălzesc și noi le încălzim pe ele”, spune Pavlo, un mitralior de 28 de ani. „Pisica este un animal domestic. Acolo unde există o pisică, totul merge bine în casă”, adaugă tânărul de profesie arheolog. El spune că, după ce se va termina conflictul, se va întoarce acasă cu una din pisici. „Un coleg de-al meu a avut un cățel la Shirokine, câinele a trecut prin lupte cu el, a crescut alături de el. La sfârșit l-a dus la Kiev. Este ca și un membru al familiei. Și eu vreau să iau o pisică cu mine”, adaugă el.

În tranșee apare imediat și un câine negru, pe care militarii l-au botezat „Guilza” (cartuș). „Și câinii sunt un ajutor neprețuit. În cazul unui pericol sunt ca o alarmă fiindcă aud și văd mai bine decât oamenii. Ne avertizează când se apropie dușmanul”, mai spune Pavlo. Din acest motiv soldații au mare grijă de el, câinii și pisicile fiind tratați regește. Un sanitar mărturisește că a dat chiar din propriile sale medicamente câinilor de pe linia frontului. „Am adus cu noi mulți câini abandonați în Shirokine de localnici care au fugit. I-am hrănit și îngrijit și nu mai vor să plece de aici. Când s-au îmbolnăvit, i-am tratat cu antibiotice și vodcă”, arată soldatul. Tânărul de 27 de ani din Kiev consideră că pisicile sunt tovarășele lui în medicină fiindcă împiedică rozătoarele să răspândească virusuri.

El afirmă că cel mai mare ajutor pe care îl aduc aceste animale este sprijinul moral oferit soldaților. „Sunt ca niște antidepresive. Ne crește moralul de cum le vedem. Le chemi, vin la tine și moralul se îmbunătățește imediat”, adaugă el.

Și de cealaltă parte a frontului, la periferia orașului Donețk, într-o unitate a Republicii populare autoproclamate Donețk (DNR) și-au găsit adăpost căței. „Cu noi a stat un ciobănesc mare, care a venit chiar la începutul luptelor. Fusese abandonat de localnicii din sat. Însă a fost ucis recent de o mină și au rămas doar cățeii”, spune comandantul rebel Turok (40 de ani). Ca să îi ferească de minele instalate în estul Ucrainei, care fac aproape zilnic victime în zonă, rebelii țin cățeii închiși.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult