Acasa Top SecretArmata Canada nu se sperie de amenințări și continuă lupta împotriva SI

Canada nu se sperie de amenințări și continuă lupta împotriva SI

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

După o nouă amenințare a grupării Statului Islamic (SI), Guvernul canadian a reiterat hotărârea de a lupta împotriva „flagelului terorist” în Irak.

Canada nu se sperie de amenințări și continuă lupta împotriva SI (foto:cbc.ca)

Canada nu se sperie de amenințări și continuă lupta împotriva SI (foto:cbc.ca)

„Terorismul constituie o ameninţare reală şi serioasă pentru canadieni şi trebuie să rămânem vigilenţi”, a declarat Steven Blaney, ministrul pentru Securitate Publică. Această ameninţare justifică participarea forţelor armate canadiene la „coaliţia care desfăşoară în prezent atacuri aeriene” împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI), a adăugat Blaney într-un comunicat, potrivit mediafax. Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE a postat duminică, 7 decembrie, o înregistrare video în care un cetăţean canadian a cerut desfăşurarea unor operaţiuni ca represalii la atacurile aeriene ale Guvernului canadian.

Televiziunea publică din Canada, CBC, a declarat duminică seara că John Maguire, care îşi spune „Abu Anwar al-Canadi”, s-a alăturat combatanţilor SI în Siria în ianuarie 2013. Acesta face parte dintre cele 145 de persoane care se aflau pe lista canadienilor plecaţi să se alăture jihadiştilor în Orientul Mijlociu care au încercat să plece înainte de a li se confisca paşaportul de către autorităţile canadiene. Martin Couture-Rouleau, care la 20 octombrie a lovit cu maşina un militar canadian într-o parcare a unui supermarket din Saint-Jean sur Richelieu din Quebec, a încercat că plece în Orientul Mijlociu. El se afla, de asemenea, pe această listă şi i s-a retras paşaportul în iulie.

Pe înregistrarea video, John Maguire le cere musulmanilor canadieni să vină să se alăture jihadului sau să desfăşoare acţiuni izolate în Canada şi să „urmeze exemplul fratelui Ahmad Couture”. Convertit la islam în urmă cu un an, Martin Couture-Rouleau îşi spune „Ahmad” şi proferează teorii jihadiste, atât faţă de anturajul său, cât şi pe Internet. După gestul comis, el a sunat la poliţie pentru a-şi revendica actul înainte de a fi doborât de forţele de securitate după o cursă de urmărire. Ministrul Sănătăţii Publice a declarat că riscul terorist este, de asemenea, motivul pentru care Guvernul lucrează „cu hotărâre la ameliorarea instrumentelor de care dispun forţele de poliţie şi serviciile de informaţii pentru o mai bună protejare a cetăţenilor” canadieni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult