Acasa Top SecretArmata UPDATE – Cât vor dura operațiunile aeriene ruse de amploare în Siria

UPDATE – Cât vor dura operațiunile aeriene ruse de amploare în Siria

scris de D.S.S.
25 afisari

UPDATE – Armata rusă a anunțat vineri că a efectuat, pentru prima dată, raiduri aeriene asupra orașului Raqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic, în timpul unor bombardamente care au vizat și provinciile Alep și Idleb.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de AFP, bombardiere tactice Suhoi-34 au lovit joi un ‘post de comandament, care era camuflat la Kasrat Faraj, la sud-vest de orașul Raqa’.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat că cel puțin 12 militanți jihadiști au fost uciși în urma acestor raiduri ale aviației ruse. ‘Operațiunile ruse au vizat joi seara periferia vestică a orașului Raqa și regiunea unde se află aeroportul militar din Tabqa, mai la sud-vest, ucigând cel puțin 12 jihadiști’, a precizat directorul acestei organizații, Rami Abdel Rahman, conform aceleiași agenții.

Campania de lovituri aeriene ruse în Siria va dura ‘trei-patru luni’ și se va intensifica, a declarat vineri președintele Comisiei pentru afaceri externe din Dumă, camera inferioară a parlamentului federal rus, Aleksei Pușkov.

1-Hadi-Al-Abdallah-AP‘Există totdeauna un risc de stagnare, dar Moscova vorbește de trei-patru luni de operațiuni’, a afirmat Pușkov într-o declarație pentru postul de radio francez Europe 1, după cum relatează AFP.

Întrebat dacă loviturile aeriene ruse se vor intensifica, deputatul rus a răspuns: ‘Absolut’.

Aviația rusă a lansat miercuri primele sale atacuri împotriva pozițiilor Statului Islamic din Siria, după ce Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a aprobat cererea președintelui Vladimir Putin privind utilizarea forțelor aeriene ruse în sprijinul armatei siriene care luptă împotriva jihadiștilor.

Moscova a subliniat legalitatea acestei operațiuni, efectuată la solicitarea președintelui sirian Bashar al-Assad, și a respins afirmațiile occidentalilor potrivit cărora atacurile ar fi putut viza și alte obiective decât cele ale Statului Islamic.

SUA și Rusia au purtat joi primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria, în contextul în care Moscova a lansat miercuri primele sale raiduri aeriene pe teritoriul sirian, a indicat Pentagonul joi seara, potrivit AFP.

Dialog militar între SUA și Rusia

Înalți responsabili civili și militari americani s-au întreținut în regim de videoconferință cu omologii lor ruși cu privire la modalitățile de a evita incidente între avioanele celor țări.

‘Nicio nouă întâlnire’ nu a fost fixată, dar ‘este clar că va exista un nou efort’ de continuare a acestor schimburi, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Aceste prime discuții americano-ruse, care au durat în jur de o oră, au avut ca scop prioritar asigurarea ‘echipajelor (avioanelor) să opereze în condiții de securitate’ în spațiul aerian al Siriei, a subliniat același purtător de cuvânt.

‘Acesta este minimum care urmează să fie discutat în viitorul apropiat și acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discuției’, a adăugat el, explicând că cele două părți au făcut un schimb de idei cu privire la asigurarea securității zborurilor.

Între altele, a fost discutată problema frecvenței de radio care ar trebui utilizată de echipaje ‘în caz de urgență’ sau limba folosită în timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat, a explicat Cook.

De partea americană, discuția a fost purtată de Elissa Slotkin, un înalt responsabil civil al Pentagonului, însărcinat cu securitatea internațională, și de un înalt responsabil a Statului Major Interarme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult