Acasa Top SecretArmata Ce afacere de sute de milioane de euro se parafează la sediul Guvernului României

Ce afacere de sute de milioane de euro se parafează la sediul Guvernului României

scris de Doru Dragomir
107 afisari

Mihai Tudose a anunțat că România va semna marţi, 10 octombrie 2017, un contract pentru producția de blindate, cu firma americană General Dynamics. Potrivit premierului, blindatele vor fi produse în asociere cu o firmă românească, din București, iar anunțul oficial în acest sens va fi făcut marți, la sediul Guvernului.

Premierul Mihai Tudose a primit pe 11 septembrie 1.c., la Palatul Victoria, o delegație a firmei General Dynamics European Land Systems (GDELS), condusă de vicepreședintele Thomas Kauffmann.

Compania americana General Dynamics ce detine producatorul de transportoare blindate Mowag va fabrica la Uzina Mecanica Bucuresti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Ministerul Apărării Naţionale va achiztiona 227 de transportoare, iar primele 30 vor fi fabricate in Elvetia .

Potrivit unor informaţii oficiale, contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8×8 Piranha 5 prevede că blindatele vor fi fabricate la Uzina Mecanica Bucuresti. In acest sens se va infiinta o societate mixta romano-americana.

Din cele 227 de transportoare blindate pe care statul roman le va achizitiona, primele 30 vor fi realizate in Elvetia. Acolo se va deplasa personal de la Uzina Mecanica Bucuresti, care se va specializa lucrand la aceste prime 30 de transportoare. Incepand cu transportorul 31, linia de montaj va fi instalata la Uzina Mecanica Bucuresti.

Singurele transportoare moderne din dotarea fortelor noastre armate româ sunt cele 43 de blindate de tipul Mowag Piranha IIIC cumparate in ultimul deceniu.

Armata romana a achizitionat, in transe incepand din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC pentru suma de 47 milioane de euro, transportoare care au intrat in dotarea Batalionul 26 Infanterie de la Craiova.

In anul 2007, opt dintre transportoarele Piranha au ajuns si in teatrul de operatii din Afganistan, insa nu pentru multa vreme. Un an mai tarziu, ele au fost aduse in tara pentru ca Romania ar fi trebuit sa aiba un sistem de mentenanta separat pentru blindatele din Afganistan, iar producatorii i-au sfatuit pe reprezentantii Armatei sa le retraga cat timp mai sunt in garantie.

Pe 30 decembrie 2016 statul roman a semnat un contract General Dynamics European Land Systems – Mowag pentru 12 „derivate pe sasiu TBT 8×8 PIRANHA III C”. Valoarea contractului este de aproape 190 de milioane de lei, fara TVA. Informatia a fost publicata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Familia de transportoare blindate Piranha a inceput sa fie produsa din 1970 de catre firma MOWAG din Elvetia. Pina in prezent au fost realizate 4 generatii de Piranha 4×4, 6×6, 8×8 si 10×10, fiind produse si in licenta de firme precum General Dynamics (Canada), BAE Systems Land Systems (Marea Britanie) si Komatsu (Japonia).

Din aprilie 2010, firma elvetiana MOWAG a devenit General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Transportoarele amfibiii blindate Piranha au un echipaj compus din 2 militari si imbarca o grupa de infanterie de 10-12 militari. Ele au lungimea de 6 m, latimea de 2,5 m, inaltimea de 1,85 m, cântarind 10,5-12,5 t.

Înzestrarea Armatei cu transportoare Mowag ridică însă un semn de întrebare. Aceasta blochează, practic, proiectul transportorului amfibiu blindat (TAB) care urma să fie construit la Automecanica Moreni, în colaborare cu firma germană Rheinmetall.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult