Acasa Top SecretArmata Ce i-a predat Duşa lui Motoc

Ce i-a predat Duşa lui Motoc

scris de D.S.S.
15 afisari

Fostul ministru al Apărării Mircea Dușa i-a transmis marți lui Mihnea Motoc că preia conducerea ministerului într-o situație mult mai bună decât în 2012.

motoc dusa ciolos si iohannis„Preluați MApN într-o situație mult mai bună decât o preluam eu în 2012, când erau alocate pentru bugetul Apărării 1,1% din PIB. Am ajuns în 2015 la 1,5% din PIB, cu un proiect de buget pentru 2016 de 1,7% din PIB, astfel ca în anul 2017 să se ajungă la 2% din PIB, așa cum au convenit partidele parlamentare. (…) O serie de programe care au fost începute în anii anteriori au fost realizate”, a spus Dușa cu ocazia predării mandatului către noul ministru, Mihnea Motoc.

El a făcut o trecere în revistă a proiectelor și programelor MApN din perioada mandatului său, amintind despre achizițiile de avioane, modernizarea bazelor militare de la Fetești, Câmpia Turzii, despre alte investiții în vederea asigurării securității spațiului aerian al țării.

„Sunt multe obiective de îndeplinit în această perioadă, o dată cu criza din Ucraina, anexarea Crimeii, schimbarea situației de securitate pe Marea Neagră și în general schimbarea situației de securitate pe flancul estic al NATO și UE, dar și pe flancul sudic. (…) Au fost organizate un număr mare de exerciții militare naționale, dar și cu partenerii noștri din NATO. (…) România joacă un rol important la cartierul general NATO în fundamentarea deciziilor pentru readaptarea NATO la noile provocări de securitate, documente care se pregătesc pentru summitul viitor din Varșovia”, a adăugat Mircea Dușa.

El a precizat că în mandatul său a acordat o atenție sporită relațiilor bilaterale la nivel înalt cu SUA, Republica Moldova, Georgia, Muntenegru și alte state partenere.

Dușa a arătat că activitatea sa a prevăzut și adaptarea legislației la noul context de securitate, la problemele sociale ale militarilor și veteranilor de război.

Fostul ministru le-a mulțumit colaboratorilor săi și militarilor români pentru sprijinul acordat în îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru securitatea României.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat marți că preia mandatul cu o speranță care îl obligă, fiind pentru el și o mare provocare, și că experiența pe care a acumulat-o în diverse structuri în care a reprezentat statul român îl va ajuta să ducă la bun sfârșit misiunea.

„E un privilegiu pentru mine să mă aflu în fața dvs astăzi în calitate de ministru al Apărării Naționale. În acest punct de început v-aș ruga să îmi permiteți să nu vorbesc prea mult, intenționând să las apoi faptele să vorbească pentru mine. Preiau acest mandat cu speranță, cu o speranță care mă obligă. Este o mare provocare pentru mine să îmi asum conducerea unui minister de asemenea anvergură, dar, în același timp, sunt încredințat că experiența acumulată în structuri naționale și în organizațiile internaționale în care statul român m-a trimis să reprezint țara mă vor ajuta să duc la bun sfârșit importanta misiune încredințată”, a spus Motoc cu ocazia ceremoniei de preluare a mandatului.

La ceremonie au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și predecesorul lui Motoc la Apărare, Mircea Dușa.

Noul ministru a apreciat activitatea fostului ministru al Apărării Mircea Dușa, precizând că acesta a impus, în opinia sa, „echilibru, dăruire și seriozitate culturii organizaționale a instituției”.

Motoc a menționat că va da dovadă de onestitate și va fi gata să ducă la bun sfârșit sarcinile asumate.

„Asigur întreg personalul MApN de tot sprijinul meu, ne așteaptă o perioadă grea, dar o vom trece împreună. Am lucrat adesea alături de militari și știu cât de hotărâți sunteți în fața oricărei provocări. Pot să vă asigur însă că și diplomații sunt la fel, pentru simplu motiv că și unii, și alții luptăm pentru România”, a adăugat Motoc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult